Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ahmed Yasin på klubbjakt: "Fan, jag har haft mitt livs bästa säsong"

Allsvenskan

Telefonen går varm.
Ahmed Yasin har aldrig känt sig lugnare som klubblös.
- Det är inte som förr i tiden när man bara klev på något och körde, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Ahmed Yasin, till vänster.

Hemma i Örebro sitter han och njuter.

Ahmed Yasin, 33, har sin "livs säsong" i ryggen. Det är i alla fall så den tidigare AIK- och Häcken-spelaren själv beskriver det.

- Jag har haft en jättefin säsong. Verkligen alltså, säger Yasin till Fotbollskanalen.

Han var med och förde upp Al-Kholood i den saudiska högstaligan.

- Klubben var inte beredd på att gå upp. Det var lite snack inför säsongen: "Kan vi? Kan vi inte?" Vi började jättedåligt, med en bosnisk tränare. När han fick kicken kom en portugis in som ändrade allt man kunde ändra på.

- Därifrån och framåt gick det jätte-, jättebra. Vi hade en tremånadsperiod där vi inte förlorade en enda match. Jag hade mitt livs period där också, med sex mål och två assist på fyra matcher eller något liknande.

Annons

- Det känns jättebra i kroppen. Jag har spelat lite högre upp i planen också. Jag har varit forward i en liten friare roll. Det har passat mig bra.  

Förlänger du och följer med upp i högstaligan?
- Grejen är att ett statligt företag (Public Investment Fond, reds. anm) har tagit över klubben, samma företag som äger Al-Nassr och Al-Hilal. De har gått in i 14 klubbar och vår klubb var en av dem. Hade det varit upp till presidenten hade han velat förlänga med mig.

Yasin, vars kontrakt med Al-Kholood har löpt ut, utvecklar:

- Presidenten pratade massa med mig fram till att det här företaget tog över, därefter hade han inget att säga till om. De har sina egna spelare som de placerar ut i klubbar.

Och det finns ju en utlänningskvot att ta hänsyn till.
- Precis. Jag kan ta ett exempel från Al-Ittihad. Deras målvakt hade några år kvar på sitt kontrakt, men i stället för att bryta det när han inte skulle vara kvar så satte de honom i klubben jag spelade för. Han får inte lön från klubben utan från företaget.

Annons

En förlängning är inte aktuell i nuläget, låter det som?
- Nej, exakt. Sen hade jag ändå tagit mig en rejäl funderare om jag hade erbjudits ett nytt kontrakt. För livet där, i den staden jag bodde i, var inte det bästa.

Al-Kholood har sitt säte i Ar Rass, som ligger i Al-Qassim-provinsen norr om huvudstaden Riyadh.

- Vad ska man säga…

- Man har bott i Europa nästan hela livet, och att då komma dit… Det är rätt annorlunda, berättar Yasin.

- Det är en stad som är på väg framåt. I de stora städerna är det mer öppet och fritt om man jämför med Ar Rass, där det är lite strängare. Folk håller sig fortfarande till den gamla traditionen och är inte så villiga att öppna sig för nya saker.

Hur var det att leva så?
- Speciellt. Det är inget man är van vid. Det var framför allt speciellt eftersom jag har familj och barn nu som jag måste tänka på. Det fanns ingen internationell skola för ungen, exempelvis. Så han fick vara hemma från morgon till kväll. Det var inte roligt.

Annons

- Det blir påfrestande för mig också att behöva tänka på familjen och hur de har det hela tiden. Men säkerheten och allt sånt var 100 procent i staden. Vi kände oss "jättesafe".

33-åringen betonar att familjens vardag kommer spela stor roll i valet av nästa klubb.

Det är inte bara att "kasta sig in i saker" längre, säger Yasin.

- Innan jag ger mig in i något måste jag kolla allt sånt en extra gång. Det är inte som förr i tiden, då man bara klev på något och körde. Det är några klubbar som har hört av sig från arabländerna, och några svenska klubbar också. Men det måste kännas värt för mig att jag ska hoppa på något.

Vad skulle kunna få ett erbjudande att känns "värt det"?
- Självklart ekonomin, liksom. Det är inget att sticka under stolen med. Samtidigt vill jag ha ett lag som vill ta sig framåt. Fan, jag är i bra form och har haft mitt livs bästa säsong poängmässigt. Jag tror att jag hade kunnat hjälpa till på ett jäkla bra sätt och tillföra mycket på hög nivå.

Annons

Vad lutar du åt nu då: Sverige eller utomlands igen?
- Helt ärligt? Det är 50/50 alltså. Som sagt; det ska vara värt för mig och det ska passa familjen för att det ska locka.

Yasin har ett förflutet i Örebro SK och tränade med närkingarna före sommaruppehållet.

33-åringen utesluter inte en comeback till klubben som "ligger honom närmast hjärtat". Parterna har haft kontakt men något konkret har det inte blivit av saken. Inte än, i alla fall.

När Fotbollskanalen och ytterforwarden talas vid är han relativt lugn i sin klubbjakt. Det kommer att lösa sig, och han tror att det blir en bra lösning till slut:

- Jag har massa agenter som skriver till mig och klubbar som hör av sig. Jag har aldrig varit så här lugn tidigare i mitt liv. Hade jag inte varit så här lugn hade jag redan varit i ett annat land nu och skrivit på något.

Annons

- Men så är det inte längre. Det ska vara värt det och jag ska kunna se en framtid där jag hamnar, säger Yasin, och tar återigen upp vikten av att hans familj trivs vid sidan av planen.

Utöver nämnda lag har BK Forward-produkten även ett förflutet i Århus, turkiska Denizlispor och qatariska Al-Khor samt Muaither.

Publicerad 2024-07-09 kl 16:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto