Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

AIK drabbas av publikneddragning - riktar frustration mot polisen: "Villkorstrappan känns brantare än någonsin"

7v

AIK drabbas av kapacitetsneddragning på ståplats till måndagens möte med Halmstad.
Ett beslut som väcker frustration i klubben.
- Vi blev förvånade, förfärade och förbannade, säger Fredrik Söderberg, vice klubbdirektör i AIK, till Fotbollskanalen.

Under sommaren har publiken börjat släppas på allt mer i allsvenskan till följd av att coronarestriktionerna har lättats. I mötet med Kalmar FF på Friends Arena 18 juli hade AIK på ståplats på den norra läktaren 1200 åskådare, fördelat på två stycken zoner.

På måndag spelar AIK nästa hemmamatch, då man tar emot Halmstads BK på Friends Arena. Till den matchen har AIK fått meddelat från polisen att kapaciteten på Norra Stå begränsas till 400 personer per zon, totalt 800 personer. Detta till följd av ordningsläget på arenan i mötet med Kalmar.

"Under matchen förekom ordning- och säkerhetsstörningar genom att 23 stycken bengaliska eldar antändes på ståplats, blockering av utrymningsvägar och minst 9 personer i publiken trotsade maskeringsförbudet. Ordningsläget gjorde att ordningsvakter ej kunde arbeta på ståplats", skriver polisen i sin motivering enligt AIK.

ANNONS

- Då blir reaktionen från vår sida på flera sätt, säger Fredrik Söderberg, vice klubbdirektör i AIK, till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

- För det första kom vi rätt snabbt in med en åtgärdsplan där vi sade att vi kunde tillgripa specifika åtgärder för att säkerställa att vi kan hålla ett bra ordningsläge. Samtidigt konstaterade vi att det här går stick i stäv med det som polisen själva har sagt att de vill driva tillståndsgivningen. Vi blev förvånade, förfärade och förbannade, kan man säga.

Fick ni någon mer motivering från polisen för bakgrunden till beslutet?
- Nej, det är egentligen samma. Då har vi varit i kontakt med flera olika delar av polisen, vi har pratat med såväl rättsenheten, som sätter själva tillståndet, vi har pratat med insatschefen i Solna, vi har pratat med Noa, nationella operativa avdelningen, och får en samlad bild där mitt intryck är att det här inte är ett speciellt förankrat beslut, men att polisen väljer att köra på det ändå, för att inte tappa ansiktet. Vilket känns helt onödigt.

ANNONS

AIK meddelar att de kommer att överklaga beslutet.

Tidigare i år meddelades att den omtalade så kallade "villkorstrappan", där publikkapaciteten till läktare kan minskas vid ordningsstörningar, skulle försvinna och ersättas av "en strukturerad och långsiktig samverkan mellan polis/idrott/förening". På twitter skriver Söderberg efter beslutet att "Villkorstrappan känns dessvärre brantare än någonsin". Även Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer skriver kopplat till beslutet så här på twitter: "Om det nu var någon som trodde att villkorstrappan var död."

Söderberg:

- Å ena sidan tappar man nästan all motivation för att fortsätta jobba med att utveckla fotbollen och matchengagemang. Å andra sidan är det precis det man inte får göra. Man får hela tiden komma ihåg att villkorstrappan är ineffektiv och oproportionerlig. Det handlar inte om att vi inte vill ha trygga och säkra arrangemang eller att vi vill tillåta att det pågår ordningsstörningar på våra läktare. Det handlar om att villkorstrappan inte är vägen fram för att lösa de problemen, och att villkorstrappan snarare förvärrar det för oss för att kunna planera. Det är bara att titta på det här tillståndet - det kommer fyra dagar innan match, när vi redan har släppt biljetter en vecka tidigare. Det är helt ohållbart att arbeta på det här sättet.

ANNONS

- Med det här beslutet visar man att det inte låg någonting i den strategi som lades fram att man skulle öka dialogen och samverkan med både arrangör och supporterrörelse. Utan de fattar återigen ett väldigt godtyckligt beslut baserat på jag-vet-inte-vad.

Har ni sedan det kommunicerades att villkorstrappan skulle slopas märkt någon skillnad i polisens sätt att hantera de här frågorna?
- Under pandemin har det inte funnits tillfällen. Men jag kan säga att vi har haft ett par möten med framför allt lokalpolis i Solna och även rättsenheter som jag upplever har varit i positiv anda. Vi kanske inte alltid delar samma bild kring tillvägagångssätt, men jag har upplevt att det har funnits en ambition till att närma oss varandra i dialog och samverkan. Det här beslutet, återigen, är i direkt motsats till det.

ANNONS

I ett skriftligt svar på en intervjuförfrågan från Fotbollskanalen svarar polisen:

"Polismyndigheten har i dialog med säkerhetsansvariga på AIK kommit överens om att 400 stående personer i två sektioner är ett lämplig antal utifrån de ordningsstörningar som uppstått vid de två tidigare matcherna. Varför AIK i sin tillståndsansökan sökt tillstånd för 600 per sektion är något som AIK får svara på."

AIK dementerar dock polisens yttrande i ett skriftligt svar till Fotbollskanalen.

"AIK Fotboll har aldrig i något sammanhang sagt att vi accepterar 400 personer per zon kopplat till ordningsläge. I samband med matchen mot Kalmar FF var kapaciteten begränsad till 400 personer per zon med hänvisning till restriktioner om 1 kvm/person på onumrerad ståplats samt en i tillägg omfattande staketbyggnation för att särskilja zonerna. På en rak fråga har vi svarat att vi ämnar att arbeta på samma sätt organisatoriskt i nästkommande match ur ett restriktionsperspektiv", skriver Fredrik Söderberg i ett mejl till Fotbollskanalen.

ANNONS

Söderberg fortsätter mejlet:

"Till matchen mot Halmstad BK är restriktionen om 1 kvm per åskådare ändrat varpå en kapacitet om 600 åskådare per zon är fullt görbar. Det är självklart för oss att vi då ansöker om den fulla kapacitet vi har möjlighet till. Inte någon gång under det samtal som Polisen refererar till har ordningsläge diskuterats utan sakfrågan rörde huruvida vi ämnade förändra byggnation eller organisation kopplat till covid-19 protokollet. Vi dementerar kraftigt Polisens yttrande."

Publicerad 2021-07-30 kl 19:10
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto