Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

AIK-fansens kuppförsök - vill spela på gräs på Tele2

AIK tvingas spela minst en Europa League-kvalmatch ”hemma” på Tele2 Arena.
Nu jobbar supporterorganisationen ASK för att den ska spelas på gräs.
- Plast är inte något för AIK, säger ASK:s Axel Granath till Fotbollskanalen.

 

Den 30 juni eller den 7 juli, beroende på lottningen den 20 juni, kommer AIK spela sin hemmamatch i Europa League-kvalets första omgång. Den matchen kommer laget dock inte spela på Friends Arena i Solna, på grund av att arenan är upptagen av konserter vid de två datumen. Istället blir det spel på Tele2 Arena, vilket AIK gått ut med på sin hemsida. 

På Tele2 Arena, som är rivalerna Djurgårdens och Hammarbys hemmaarena, är underlaget konstgräs. Under juni månad byts konstgräsmattan på Tele2 ut och det bytet har fått Allmänna Supporterklubben, en av AIK:s supporterorganisationer, att börja fundera på möjligheterna att de svartgula skulle kunna spela sin EL-match på gräs. 

Det är ASK:s ”Gräsombudsman”, Axel Granath, som ligger bakom idén.

Jag fick höra att man ska lägga om plasten på Tele2 Arena och att AIK ska spela där i samma veva. Då tänkte jag att man skulle kunna kolla upp om det går att spela på gräs där, antingen om man flyttar gräset från Nationalarenan till Tele2 eller använder ett annat gräs, säger Granath. 

- Jag har mejlat AIKs vd Mikael Ahlerup  och sagt: "AIK ska väl spela på gräs, kan vi göra så här?". Han svarade då: "Ja, AIK ska i första hand spela på gräs. Vi ska utreda den här frågan". Så han har sagt att AIK ska ta tag i frågan. 

Vet du om det här ens är möjligt?

- Allt är ju möjligt. Jag ser inte att det inte skulle vara möjligt. 

Just nu håller alltså AIK på att undersöka om det går att spela på gräs på Tele2 Arena.

- Jag fick bara ett positivt svar från AIK, men jag antar att det hänger på det ekonomiska. Men jag tycker att det skulle vara en stor identitetsvinst för AIK att spela på gräs. 

- Vi är ändå en klubb som har ambitioner att spela på Europa-nivå och fotboll på Europa-nivå spelas på gräs. Plast är ett billigt substitut och det är inte något för AIK, speciellt inte när vi ska representera Sverige ute i Europa, säger Axel Granath. 

Tele2 Arenas kommunikationschef Daniel Stålbo berättar dock för Fotbollskanalen att arenan än så långe inte fått någon fråga från AIK om att lägga en tillfällig gräsmatta för kvalmatchen i Europa League.

- Vi har bara öppnat upp för möjligheten att AIK ska kunna spela på Tele2 Arena. Någon underlagsdiskussion har vi inte haft. Det läggs en helt ny matta just nu. Men de här andra idéerna har vi inte hört något om, säger Stålbo. 

Är det möjligt att lägga in en gräsmatta?

- Det beror på förutsättningarna. Nu lägger vi en ny matta och alla vet hur Tele2 Arena ser ut. Det är till den arenan som vi har erbjudit AIK att komma. Allt är möjligt, men det är inte aktuellt vad vi vet, säger Daniel Stålbo. 

AIK:s mittfältare Johan Blomberg skulle välkomna spel på gräs. Han blir glad över att höra om supporteridén.

- Det vore positivt. Jag spelar alltid hellre på naturgräs än konstgräs. För min del handlar det mest om känslan att spela på naturgräs, det är en skönare känsla. Jag har inget emot konstgräs på det sättet, men om jag får välja tar jag alltid naturgräs före, säger Blomberg. 

Vad tänker du kring att supportrarna lägger ner tid och energi för att försöka göra det bättre för er?

- Det är inte så förvånande egentligen. De är så, lite smågalna. Det är härligt med engagemang och att de bryr sig så mycket om alla detaljer. Det är jättekul och jag hoppas att det går igenom, säger mittfältaren. 

Fotbollskanalen har sökt AIK:s vd Mikael Ahlerup och sportchef Björn Wesström utan framgång.

Publicerad 2016-06-09 kl 18:14
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons