Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AIK plockade bort ledare efter kaosderby - nu dömd till fängelse: "Han är inte kvar"

Allsvenskan

Två personer döms till fängelse efter fjolårets Stockholmsderby som urartade på Tele2 Arena. 
En av dem var vid tillfället ungdomstränare i AIK.
- Han är inte kvar hos oss, det hänger ihop med detta, säger säger vd:n Fredrik Söderberg till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Stockholmsderbyt mellan Djurgårdens och AIK i maj i fjol urartade på Tele2 Arena. En grupp maskerade personer från AIK:s kortsida kastade först in pyrotekniska pjäser på planen, innan de försökte ta sig in på planen från läktarplats. Slagsmål bröt då ut med polis och ordningsvakter, vilket resulterade i en polisutredning.

Nyligen väcktes åtal mot 16 personer för delaktighet i eller anstiftan till händelsen, som rubricerades som våldsamt upplopp.

I mitten av mars kunde Fotbollskanalen berätta att en av de 16 åtalade personerna var ungdomsledare i AIK, det gällde våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman.

Annons

Då sa AIK:s vd Fredrik Söderberg så här:

- Jag vill inte kommentera personalärenden. Saker som hände på det derbyt och som har gjort att personer nu är åtalade, det är inte förenligt med AIK:s värdegrund. Men man behöver låta personen komma till tals. Personen är åtalad. Så länge personen inte har en dom på sig så spelar det in, sa han då.

Då kunde Fotbollskanalen berätta att ungdomstränaren genom åren dömts för flera olika brott, bland annat rån, misshandel, narkotikabrott, olaga hot, rattfylleri, olovlig körning och vårdslöshet i trafik.

På fredagen kom domen, där det framgår att två personer döms till fängelse, en av dem ungdomstränaren i AIK. Han döms till fängelse i fyra månader för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman.

Nu berättar Fredrik Söderberg att den dömda personen inte längre är tränare i AIK.

Annons

- Vi avslutade med honom innan den här domen. Vi avslutade när han blev åtalad och när vi visste att han dömts för andra saker. Utifrån våra policys så var det inte möjligt för oss att ha kvar honom som verksam ledare, säger Söderberg.

Åtta personer döms för våldsamt upplopp och fyra personer för medhjälp till våldsamt upplopp. Fyra personer frias.

Två av personerna, som döms, får fängelsestraff. Den ena personens fängelsestraff är på fem månader för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman, medan den andra personens - tidigare AIK-tränaren - alltså är på fyra månader för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman.

Vidare döms sex personer för våldsamt upplopp, medan fyra personer döms för medhjälp till våldsamt upplopp.

Samtliga personer har sedan tidigare fått tillträdesförbud på mellan 18 och 24 månader.

Annons
Publicerad 2024-05-17 kl 11:59
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto