Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

AIK riskerar att bli utan nyförvärven mot Peking: "En nöt att knäcka"

Allsvenskan

SOLNA. I sommar har AIK värvat in Nicolas Stefanelli, Rasmus Lindkvist och Robert Taylor.
Men det är inte säkert att de hinner bli spelklara till matchen mot IFK Norrköping den 16 juli.
- Utmaningen är att transferfönstret öppnar en lördag, säger sportchefen Björn Wesström till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

I samband med AIK:s match mot Klaksvik i Europa League-kvalet under torsdagen presenterade klubben tre nyförvärv för sina supportrar. Nicolas Stefanelli, Rasmus Lindkvist och Robert Taylor har hämtats in.

Stefanelli är en 23-årig anfallare som köpts loss från Defensa y Justicia i den argentinska högstaligan. Enligt AIK:s hemsida gjorde spelade han 19 av 30 ligamatcher under den gångna säsongen, varav elva från start. 

AIK:s sportchef Björn Wesström vill inte lägga för stor tyngd på argentinarens axlar. När Fotbollskanalen frågar honom vad han har att säga om värvningen svarar han:

- Det är jättesvårt att svara på i dag. Det är klart att vi har förhoppningar, så är det ju med alla rekryteringar. Vi får utvärdera den dag vi skiljs åt, det är så man gör. Vi ska inte slå hårt på någon trumma som gör det jobbigt för spelaren att prestera. Vi ska försöka ge alla de tre nya spelarna så bra förutsättningar som möjligt att lyckas.

ANNONS

Är det här en större ekonomisk investering än vad det brukar vara när AIK värvar spelare?
- Jag vet inte, det är klart att vi har fått en annan grund att stå på nu. Sen är det fortfarande jävligt viktigt att göra kloka affärer och inte kasta pengar runt omkring sig, det synsättet håller vi kvar vid. Storleken på affären? Ja, den kanske är något större än vad vi gjort de senaste åren. Så kan man väl säga.

Det är en spelare som nästan var ordinarie i argentinska högstaligan, det är ju inte så ofta en svensk klubb gör den typen av värvning?
- Så är det ju, definitivt. Sen är det många saker som ska hänga ihop om man ska få den möjligheten. Vårt kontaktnät har väl varit största anledning till att vi fick det här, inte vår plånbok.

Behövs det en anpassningsperiod nu eller ska han in i det direkt och köra?

ANNONS
- Det är väl det som är att anpassa sig, att in och köra direkt. Sen får vi se hur lång tid det tar, för vissa spelare tar det jättelång tid och för andra går det fort. Vi får se. Vi jobbar på att skapa en apparat runt honom, som kommer längst ifrån av de tre nyförvärven, som vi tror ska hjälpa i anpassningen.

27-årige Rasmus Lindkvist, som tidigare spelat i klubbar som Djurgården, Dalkurd och Östersund, hämtar AIK från Vålerenga. Han är tänkt som wingback på vänsterkanten i AIK:s 3-5-2-system.

- Jag tycker hans egenskaper passar alldeles utmärkt för att spela där. Han har varit både ytterback och yttermittfältare i ett 4-4-2-system. Hans fart och vänsterfot kommer bidra mycket i vårt spel, säger Björn Wesström.

Det tredje nyförvärvet är alltså Robert Taylor, en 22-årig mittfältare som AIK värvat in från finska RoPS.

ANNONS

- Det är en spelare som kommer in och kompletterar truppen på ett fint sätt. Vi tror att vi kan ha nytta av honom på kort men framför allt lång sikt.

Trion blir inte AIK:s spelare officiellt sett förrän den 15 juli, när transferfönstret öppnar. I dagsläget är det osäkert om de ens får spela mot IFK Norrköping den 16 juli.

- Det funkar inte riktigt så att bara för att vi skrivit under alla papper så är de spelklara. Spelklarhet ska slås igenom dels av klubbarna och förbunden. Utmaningen ligger i att transferfönstret öppnar en lördag..., säger sportchefen.

- Vi jobbar på det, så klart. Men vi ska få in folk till Argentinas (Stefanelli), Norges (Lindkvist och Patrick Kpozo, som återvänder efter lån), Finlands (Taylor) och Qatars (Ahmed Yasin, som återvänder efter lån) fotbollsförbund för de fem spelarna, de ska alltså gladeligen åka in (till kontoret) på en lördag. Vi får se om de är beredda att kämpa lite för AIK.

ANNONS

Och det vet man inte förrän den dagen kommer, eller?
- Vi jobbar på det. Vi har en bra dialog med Svenska Fotbollförbundet och de har ju sett samma problematik som vi ser. Det här rör inte bara oss heller, alla i ligan har ju samma problem om de tar in spelare från andra ligor.

- Vår match spelas ju på söndagen men fönstret öppnar på lördagen och det är allsvensk omgång från lördagen. Så om lag som spelar på lördagen tar in spelare från andra ligor... Det är en härlig nöt att knäcka, avslutar Björn Wesström.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-07-07 kl 08:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto