POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
10å

AIK-tränaren: ''IFK Göteborgs guldrutin utan betydelse''

AIK en poäng före IFK Göteborg i guldstriden. Men på en annan punkt utklassas AIK stort av IFK Göteborg. Mikael Stahre bemöter här svidande AIK-fakta.

IFK Göteborgs trupp innehåller i stort sett bara guldmedaljörer. SM-guldet för två år sedan har gett ovärderlig erfarenhet. AIK är inte ens i närheten. Inte en enda spelare har vunnit SM-guld tidigare, inte ens Daniel Tjernström som varit med i tio år.
Nestorn kom året efter den senaste allsvenska mästartiteln för AIK.

- Men det där med guldrutin är att överdramatisera något som inte kommer att ha någon betydelse, säger AIK-tränaren Mikael Stahre och bryter snabbt av resonemanget.

- Det är klart att det är viktigt med rutin men vi har rutinerade spelare. Titta på Bojan Djordjic och Nisse Johansson som spelat i Premier League men också alla våra utländska spelare som vuxit upp med att spela under press borta i Sydamerika. Är det verkligen ingen fara alls och något som kan spela in - har du inte tänkt på det alls - att dagens AIK-spelare har aldrig vunnit något stort medan större delen av IFK Göteborgs gjort det.

- Alltså; att representera en klubb som AIK betyder alltid press. Det här är inte första gången som vi spelar måstematcher.

Men det här måste ändå innebära en ny sorts press?
- Nej, jag anser inte det. Man kan säga att vi lärt oss hantera press genom vardagen eftersom alla i AIK alltid lever under press.

Så du har egentligen inte alls på ett psykologiskt plan förberett spelarna inför slutomgångarna?
- Nej, jag har inte tänkt mer på det mer än den vinnarattityd vi alltid jobbar med. Vår mentala träning pågår ju hela tiden så man kan påstå att vår beredskap handlar om att hela tiden erkänna för oss själva när det är viktiga matcher - att erkänna det alla runt omkring ändå ser.

- Är det en viktig match så är det - det är ingenting vi någonsin försöker förminska. Är allvaret stort - så är det.

En viktig del i att bygga en homogen grupp har varit ett okomplicerat och rakt ledarskap från Mikael Stahre. AIK-tränarens repliker visar på en trygghet som är som från en annan värld, jämfört med tidigare ängsliga AIK-årgångar. Känslan av fruktan verkar avlägsen i dagens trupp.

- Jag vill vara tydlig och enkel i mitt ledarskap. Det handlar om att avdramatisera, eller förresten det är fel: Det handlar om att få spelarna bekväma med att folk förväntar sig att vi alltid ska vinna.

- Och nu har vi kommit så långt att alla erkänt för sig själva att det är så det är, att det är vad som gäller i den här klubben.

Men att IFK Göteborg i praktiken har 20-0 i antalet SM-guld-medaljörer - det får alltså i slutänden inte minsta betydelse?
- Jag har svårt att se att det kommer att bli avgörande. Det kommer det inte att bli.

Är ni favoriter av mer än anledningen att ni är poängen före IFK Göteborg?
- Dels det, men det handlar också om att vi varit det jämnaste laget sedan den första omgången.

- Men jag måste säga att jag imponeras av IFK Göteborg som fortfarande är med trots alla skador. Det är ett bra lag.

Publicerad 2009-10-22 kl 12:11
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå