POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN/AIK

AIK behåller Mutumba, gör Atakora till back - och kan sälja Backman

Foto: Scanpix

AIK förlänger med två spelare, skolar om en mittfältare och behåller Martin Mutumba.

Dessutom kan Niklas Backman säljas.

- Vi kommer inte att värva en ersättare i så fall, säger Björn Wesström.

I dag startade AIK:s försäsongsträning när laget körde ett pass på Skytteholm. Fotbollskanalen.se var på plats för att räta ut en del frågetecken. Bland annat om vad som händer med Niklas Backman, hur Martin Mutumbas avtal med ungerska Videoton ser ut, om några nya ansikten var med på träningen och en hel del andra saker.

- Jag tror att Martin (Mutumba) hade lite fel i hur han har uppfattat situationen. Han har avtal med AIK det här året, 2013. Så det är väldigt rakt och enkelt. Han är absolut kvar hos oss. Men han är är Videotons spelare i ett år till. Sedan går kontraktet ut och då är han fri spelare. Men det är inte aktuellt att han går tillbaka till Ungern, säger AIK:s chefsscout Björn Wesström.

Om vi pratar spelare ut, tror du att ni säljer någon under det här fönstret?

- Ja, det kan bli så. Sedan är det ju så att vi inte styr andra klubbars intresse. Det vi styr över är om det finns en klubb som är intresserad huruvida vi vill sälja eller inte, det är det vi kan påverka.

Det är väl inget långskott att gissa på att det blir en mittback som ni säljer i så fall med tanke på att det var planen i somras?

- Nej det är nog en gissning som ligger ganska lämplig till hands i sådana fall, om det skulle bli så.

Känner ni er lugna om det skulle bli så?

- Ja, jag tycker att vi har en bra backup i egenskaper, åldersstruktur och kvaliteter på olika sätt, så definitivt.

Värvar ni en ersättare om ni säljer en mittback?

- Nej. Vi är nöjda med hur vi har det.

Hur ser Niklas Backmans situation ut?

- I nuläget är det bara snack. Vi har inget annat att berätta än att spelaren har startat upp här och det kan mycket väl bli så att truppen som startar upp här blir den som finns här när fönstren stänger.

Det har funnits intresse på Niklas Backman och Per Karlsson?

- Läget är oförändrat. I och med att de stora fönstren drar igen i slutet av januari så är det ju egentligen från halva januari och framåt som det händer för oss. Transfermarknaden är som en snurra och den har inte riktigt nått Sverige. Hiljemark gick men i övrigt är det lugnt.

Finns det något konkret på någon spelare?

- Nej.

Hur ser du på ryktet om att ni vill ha Celtics mittback Thomas Rogne?

- Nej, det är väl kanske inte den mest logiska positionen som vi tittar på.

Vad tittar ni på?

- Just nu tittar vi ganska brett. Vi inventerar marknaden igen. Mitt jobb nu blir att börja om i Sverige, så är det ju varje år. Nu börjar träningar och träningsmatcher. Jobbet utomlands sköter man snarare i november, december. Det är därför jag har varit i Ghana och gjort ett jobb där. Jobbet ska göras i framför allt Sverige, men det handlar inte om det här fönstret utan möjligtvis sommarfönstret.

Kan det bli aktuellt med ett nytt lån av Mohamed Bangura?

- Det verkar ju dumt av oss att spekulera och dra allt för långa slutsatser om någonting utan vi kan bara konstatera att han tillhör Celtic och sedan får vi hålla en dialog med dem gällande hans framtid och deras planer. Sedan har han en väldigt bra lön och det är inte aktuellt ur det perspektivet heller. Sverige är kanske inte den marknaden där spelarna har bäst betalt.

Kommer vi få se något nytt ansikte på träningarna?

- Ja, Sam Lundholm tränar med oss fullt ut. Han spelade i AIK:s juniorer förra året. Han var en hel del på Karlberg förra året också, men han tränar med oss fullt ut. Det gjorde ju Robin (Quaison) för första gången förra året också och då var ju han ny, och i dag känns han väldigt etablerad. Sam är en yttermittfältare, har spelat en del centralt också, men framför allt ytter. Snabb, explosiv spelare som är bra med bollen och har många aviga egenskaper som är väldigt spännande.

Alhassan "Crespo" Kamara, Nicklas Maripuu och Edward Owusu var utlånade förra året - kommer ni att låna ut några spelare i år?

- Det är ingen hemlighet att truppen är lite stor och det handlar väl alltid om att hitta bästa möjliga utveckling för varje individuell spelare. Man får helt enkelt titta på hur konkurrenssituationen ser ut på respektive position och sedan får man försöka hitta den unika vägen till utveckling för varje spelare.

Helgi var på väg till Öster - hur ser hans situation ut?

- Ja, den dörren med Öster är nog stängd. Han konkurrerar precis som alla andra. Han har ett år kvar på avtalet. Vi har väldigt många bra innermittfältare. Det är en väldigt speciell situation. Så det är klart att när det då kommer en klubb som är intresserad av en utav våra innermittfältare som dessutom har ett år kvar på avtalet och som är näst äldst och där man kanske inte ser en förlängning i dagsläget då är det klart att vi ville lyssna. Sedan behövde Helgi mer tid än vad Öster hade för att fatta beslut och då gick tröjan till en annan. I nuläget är det bara så att vi har väldigt många bra innermittfältare.

Robert Åhman Persson fick inte spela mycket förra året?

- Han var poängbästa mittfältaren 2011. Så är det, konkurrensen är tuff.

Är ni på väg att förlänga med någon spelare?

- Ja, vi förhandlar med Ivan Turina och Robin Quaison. Vi är ganska långt framme och dialogerna är positiva. I dagsläget har Ivan kontrakt över nästa år och Robin har över halva 2014.

Lalawele Atakora står som ytterback på er hemsida, kommer ni att skola om honom?

- Ja, det kommer vi att göra. Det är ingen tillfällighet att han står uppsatt som ytterback på hemsidan. Han ser riktigt bra ut i den positionen.

Publicerad 2013-01-14 kl 14:44
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå