POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN/AIK

AIK hockey stämmer AIK Fotboll på 770 000: "En ickefråga"

Foto: SCANPIX

AIK Hockey stämmer systersektionen AIK Fotboll. Via sin rekonstruktör ansöker klubben om skadestånd på drygt 770 000 kronor.
– Det är en ickefråga, säger Johan Segui till Expressen.

Under det gångna året har AIK:s hockeysektion haft stora ekonomiska problem och för att undvika konkurs genomgår klubben en rekonstruktionsprocess. I samband med den har föreningen nu, genom sin rekonstruktör Magnus Cederlöv, skickat en stämningsansökan på sammanlagt 771 084 kronor till Solna tingsrätt. Och det är AIK:s egen fotbollssektion som står som svarande i målet, skriver Expressen.

Bakgrunden till den ekonomiska tvisten är att AIK Fotboll, i ett läge när konkursrisken verkade överhängande för AIK Hockey, ska ha begärt in betalning för en rad fakturor. Kort senare ska AIK Hockey ha gått in i rekonstruktion.

Problemet är bara att man enligt konkurslagen inte otillbörligt får gynna enskilda ekonomiska intressen vid en rekonstruktion, utan det är rekonstruktören i förstaläget och en eventuell konkursförvaltare i det andra, som avgör hur eventuella tillgångar ska användas för att betala tillbaka till fordringsägare som har krav på företaget.

I det här fallet satt AIK-ordförande Johan Segui med i både hockeyn och fotbollens styrelser, och enligt resonemanget från rekonstruktören Magnus Cederlöv bör han ha känt till hur prekärt hockeyns läge egentligen var. Att då kräva in betalningar till fotbollen skulle kunna strida mot reglerna för otillbörligt gynnande.

– Det är fortfarande under utredning om betalningarna är återvinningsbara eller inte. Man måste väcka talan innan borgenärssammanträdet, som ägde rum i dag (tisdag). Därför stämmer man för säkerhets skull, annars har man missat chansen att få betalningen att återgå, säger Cederlöv till Expressen.

Nu tyder dock det mesta på att den akuta krisen är över och att AIK Hockey kan träda ur sin rekonstruktion, vilket gör att bolaget återgår till sin vanliga form. Därmed får klubben också sköta sitt fakturahanterande efter eget gottfinnande. Johan Segui anser att frågan om de drygt 770 000 kronorna på så sätt är irrelevant.

– I och med att AIK Hockey kliver ur rekonstruktionen idag så är det en icke-fråga, säger han till SportExpressen.

– I och med att man begär utträde ur rekonstruktionen och har lämnat in en ekonomiskt redovisning som kommer styrka det, då kommer frågan att försvinna. Det finns ingen anledning att kommentera utan vi följer procedur och protokoll som vi ska göra.

Publicerad 2015-04-21 kl 17:33
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå