Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

AIK om Friends usla ekonomi: "Inte särskilt förvånande"

Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Friends Arena visar stora underskott och svenska fotbollförbundet vill sälja.

AIK oroar sig inte.

- Vi är nöjda hyresgäster, säger vd Thomas Edselius till fotbollskanalen.se.

På söndagen rapporterar Sveriges Radios ekoredaktion om förlustaffärerna kring den nya nationalarenan i Solna. Räkenskapsåret 2012 gav ett minusresultat på cirka 244 miljoner kronor, och enligt SR:s uppskattningar väntas de röda siffrorna för 2013 landa vid 200 miljoner kronor.

Nu vill SvFF, som äger 33,3 procent av aktierna i arenabolaget bakom Friends Arena, avyttra hela eller delar av sitt innehav. Liksom Solna Stad (med 16,7 procent av aktierna) och statliga fastighetsbolaget Jernhusen (10 procent).

Men utvecklingen oroar inte AIK, där vd Thomas Edselius betonar att man står under ett tioårigt avtal med arenabolaget och att dess ägarstruktur egentligen inte påverkar förbindelsen.

- Vem som äger påverkar egentligen inte oss, utan vi spelar på enligt överenskommelsen. På det stora hela är vi nöjda hyresgäster, säger Edselius till fotbollskanalen.se.

Det finns inget hot för er del?

- Nej, det skulle väl i så fall vara att driftbolaget, som vi har kontrakt med, går i konkurs. Då får man koppla in juridiken. Men jag vill inte ens spekulera i det, det är inte aktuellt.

Vad tänker ni kring den uppenbara svårigheten att få snurr på arenans ekonomi?

- Vem är egentligen förvånad? Rätta mig om jag har fel, men jag känner inte till någon arena i Europa som faktiskt går med plus. Redan från början när jag läste kalkylerna förstod jag att det skulle bli ett underskott, särskilt då under de första åren.

2012 sade er ordförande Johan Segui i en intervju att AIK eventuellt kunde tänka sig att äga delar av arenan i framtiden. Hur ser ni på den möjligheten idag?

- Vi för ingen sådan diskussion överhuvudtaget.

Hur skulle du recensera AIK:s första säsong på Friends så här långt?

- Vi är nöjda med det mesta. Det är klart att det finns en del inkörningsproblem som vi fått arbeta med, som till exempel gräsets kvalitet och kommunikationerna till arenan. Det blir bättre och bättre, men under de kommande två åren kommer området kring Friends att ha många drag av en byggarbetsplats. Men överlag har saker och ting fungerat.

Publicerad 2013-11-03 kl 12:52
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons