POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
AIK

AIK:are utbildar fans för framtiden: "Kände att det behövdes"

Foto: Scanpix

AIK-fans på Friends Arena

Supportrar till AIK har bildat en akademi där unga fans ska utbildas i skrivande, opinionsbildning, politik, organisation, ledarskap och mycket annat. Syftet, att göra fansens röst högre. Men kanske också mer välformulerad.
- Vi kände att det behövdes, säger Masih Khedri som är en av initiativtagarana.

AIK-alliansen, en sammanslutning av flera supportergrupper, har med ekonomiskt bidrag från AIK Fotboll startat en supporterakademi. Syftet är att utbilda unga supportrar så att de i framtiden ska kunna hantera många av de frågor där supportrars röst inte alltid hörs.

Att kunna påverka politiker, hantera journalister i frågor som rör fansen kan vara ett syfte. Att fostra framtida ledare i klubben, ledare som i grunden är supportrar kan vara ett annat.
- AIK och supportrar är ständigt under lupp och vi kände att vi behövde fler personer som kunde föra en talan. Ett exempel nära till hands är ju polisnotorna. Det är en sådan fråga där vi känner att supportrar redan har varit aktiva men där det behövs fler med kunskap om hur man kan ta tag i och påverka i sådana frågor, berättar Masih Khedri.

Akademin samlar 18 supportrar som under en tid utbildas via föredrag, diskussioner och projektarbeten där flera välkända talare bidrar. Bland många namntunga föreläsare finns personer som Mikael Damberg, socialdemokratisk toppolitiker, Kevin Lampe och Kitty Kurth, Chicagobaserade kommunikationsstrateger som bland annat jobbat med Barack Obama och Al Gore.

Dessutom flera representanter från AIK:s ledning och ledare i olika supportergrupper.
- Det har varit ganska lätt att locka till oss föreläsarna. Dels har vi ju väldigt bra kontakt med AIK så personer därifrån var inte svårt att få hit. De andra är personer med AIK-koppling på något sätt som därför gärna ställt upp, säger Masih Khedri.

- Kevin Lampe och Kitty Kurth hade kanske inte någon direkt AIK-koppling såklart men vi har också ett stort kontaktnät. De kanske har en liten AIK-koppling nu, fortsätter han.

Vad får supportrarna ut av det här?
- Vi ser gärna att supportrar engagerar sig i föreningslivet i AIK. Det är lite av tanken. Att jobba för AIK är en speciellt situation. Det är inte som vilket företag som helst eftersom du verkligen måste känna klubben. Då är det väldigt bra att kunna fånga upp unga personer som bryr sig väldigt mycket om klubben och ge dem verktyg så att de kanske kan få en position inom AIK i framtiden. Det går helt i linje med tankarna som finns nu om att klubben och supportrarna ska vara en symbios.

Den första gruppen blir klar i slutet av februari. Özgür Kurtoglu är en av deltagarna.
Och han är nöjd med akademin.
- AIK är en förening där allt styrs via föreningsdemokrati. Det gör att det är vi som är klubben. De flesta håller nog med om att supportrarna är klubben, utan oss fungerar inte AIK. På det här sättet kan vi engagera oss på ett sätt som AIK kan gynnas av.

- Allt behöver inte handla om att gynna klubben ekonomiskt. Vi vill att folk ska se på klubben och tänka på sådana saker som att AIK har ett jämställdhetsprojekt, att man samarbetar med Friends, att man är del i Vem äger förorten. Sånt är viktigt, för det är vad jag tycker att AIK är.

Har du lärt dig något av projektet?
- Ja, jag vet inte vad de yngre killarna säger men även jag som är sex, sju år äldre än de yngsta och vet hur exempelvis media fungerar eftersom jag är journalist har lärt mig väldigt mycket. Nivån har varit väldigt hög.

Ser du någon framtid för dig och de andra deltagarna inom klubben i framtiden?
- Ja, men där får man ställa det realistiska mot vad man har för förhoppningar. Det är klart att AIK inte kommer att anställa 20 personer direkt, de resurserna finns så klart inte. Personligen skulle jag jättegärna hoppa på om AIK kom med ett erbjudande och förhoppningsvis kommer vi alla på något vis jobba vidare med AIK. Om det är som anställda eller engagerade supportrar får vi se.

Publicerad 2014-02-13 kl 15:54
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto