POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

AIK:s sportchef: "Truppen ska spegla vår läktare"

Foto: AP

Björn Wesström, sportchef AIK

AIK ser ut att ha satt sin trupp till den nya säsongen. Sportchefen Björn Wesström ser positivt på läget.
- AIK har en idé om att ha en trupp som speglar väldigt mycket av det som finns på läktaren, säger han till fotbollskanalen.se.

Sju spelare har hämtats in, nio har lämnat. Dessutom ansluter unge ghananen Patrick Kpozo i sommar. Mycket har hänt på transferfronten hos AIK i vinter.

Fotbollskanalen.se har kollat läget med sportchefen Björn Wesström, om hur han ser på truppen just nu.
- Vi vill alltid ha en optimal truppsituation. Sen ska man kunna ta ekonomiskt och sportsligt ansvar för den och man ska kunna påvisa spelare att det går att utvecklas i den. Det finns så många parametrar för att få en perfekt trupp. Jag har svårt att se vilken allsvensk trupp som är perfekt. Det är ett ständigt arbete, det är det enda jag vet gällande truppen, säger Wesström.

- Men vi tycker att vi har kommit en bit mot var vi var för några år sedan. Det är inget konstigt. Vi har en trupp som innehåller både potential, färdigheter, erfarenhet och utveckling. På så sätt är det spännande, fortsätter sportchefen.

AIK har en väldigt tydlig strategi när det gäller sitt arbete med truppen.
- Vi har en idé om att ha en trupp som speglar väldigt mycket av det som finns på läktaren. Det är liksom vår grundutgångspunkt, att vi ska ha mångfald, att vi ska ha en kvot av egenproducerade spelare och hela tiden främja vår ungdomsakademi och deras ambitioner om att fostra allsvenska fotbollsspelare.

- Sen ska vi också spegla läktarna genom att det finns en tydlig kvot nationellt invandrade spelare till Stockholm, men även en kvot av utländska spelare för att stärka truppen och också för att spegla att det finns direktinvandrade människor i Sverige.

Är förutsättningarna att lyckas bättre för Andreas Alm (tränare) än tidigare?
- Ja, utifrån att vi har klarat av utmaningen att komma på topplaceringar, om man räknar fyra som det, under de senaste åren och samtidigt sanera ekonomin. Där vi står nu, med en ekonomi som är ett mycket bättre grundfundament än vad den varit tidigare i AIK samtidigt som vi har lyckats att klara de sportsliga målen, då borde rimligtvis förutsättningarna vara bättre.

Är du nöjd med vinterns transferfönster?
- Det är svårt att svara på. Vi vet ingenting förrän vi börjar spela. Vi har sju nya spelare och att spela in nya spelare tar också tid. Det tar tid utifrån att spelarna ska lära sig varandras personliga egenskaper, tillsammans med att de ska lära sig hur vi vill spela fotboll. Det kommer ta tid och vi vet egentligen inte vad själva truppbygget är värt förrän efter säsongen, säger Björn Wesström.

Innan transferfönstret stängde i Spanien i vintras var AIK:s stjärna Nabil Bahoui nära en flytt till Real Sociedad. Nu är AIK fullt medvetna om att han kan bli ett hett villebråd i sommar.
- Vi ser det som en god möjlighet att sälja Nabil i sommar. Av två skäl. Dels för att vi är duktiga på att utveckla spelare och han är duktig på att driva sig själv. Sen även att det ger ett bra flöde för ekonomin och dess långsiktighet, att vi klarar av att scouta, rekrytera och utveckla spelare till en högre nivå och klarar av ta betalt. Det är en helt naturlig del av vår verksamhet och därför ser jag det som en möjlighet.

Men ni är beredda på ett sådant scenario, att Nabil säljs?
- Absolut, det är klart att vi är det.

I sommar anländer den 17-årige vänsterbacken Patrick Kpozo till AIK, från Ghana. Fram till dess har klubben lånat in 32-årige brassen Alessandro Pereira från AFC United i superettan. Det är redan nu klart att Pereira då lämnar AIK.
- Lånet är fram till sommaren och det är det som är hela idén. Det sa vi när vi presenterade Alex, att han är en brygglösning. Vi har ingen spelare i akademin på den nivån som gör att den kan gå in och spela en allsvensk match i 90 minuter och med den korta startsträckan som Alex klarar av. Sen är han i slutet av sin fotbollskarriär så det är på många sätt en lösning som inte är speciellt vanlig i AIK. Det finns säkert de som säger att vi borde ta upp en junior, men de behöver inte ta ansvar heller, avslutar Björn Wesström.

Publicerad 2015-03-26 kl 06:27
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå