Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

Därför vill Real Madrid ha Eero Markkanen

Foto: TT

Fotbollskanalen avslöjade tidigare att Eero Markkanen är nära Real Madrid.
Enligt vad Fotbollskanalens Spanien-expert Alexandra Jonson erfar försöker Real Madrid nu kopiera Barcelonas framgångsrika modell med ”ryggradsspelare” i reservlaget.
– I Barcelona är det aldrig tanken att ”ryggradsspelarna” ska ta klivet upp i a-laget, säger Alexandra Jonson.

Det slog ner som en bomb under tisdagen. AIK:s anfallare Eero Markkanen, 23, är, enligt uppgifter till fotbollskanalen.se, nära Real Madrid. Tanken ska vara att låta finländaren spela i reservlaget, Castilla, som spelar i Segunda Division B och tränas av legendaren Zinedine Zidane.

Varför väljer då en av världens största klubbar att försöka knyta till sig en 23-årig allsvensk anfallare?

Fotbollskanalens Spanien-expert Alexandra Jonson är baserad i Barcelona och hon ser starka paralleller mellan Real Madrid och Barcelona i sättet att hantera reservlaget.

– Jag tror Real Madrid mer och mer försöker efterlikna Barcelona i hur man slussar upp ungdomar i a-laget, säger Jonson.

Castilla kommer från en tuff säsong där man fick lämna Segunda Division A för Segunda Division B (som är tredjedivisionen). Nu tar Zinedine Zidane över laget. Det såg ut på exakt samma sätt när Pep Guardiola tog över Barcelona B för att sedan ta över som manager för a-laget.

– I Spanien säger man att Zidane ska vara Real Madrids Guardiola i sättet som han tog först tog över reservlaget och sen a-laget. När Guardiola tog över Barcelonas b-lag så var de i samma läge som Castilla. Då hade man till och med åkt ner till fjärde divisionen. Den här säsongen var man i toppen av Segunda A (andradivisionen).

Det Guardiola gjorde när han tog över var att plocka in ett par ”ryggradsspelare” för att få en bra mix med unga lovande talanger – en omstrukturering som visade sig bli väldigt lyckosam för Barcelona.

– I Barcelonas reservlag gjorde man en omsatsning under Guardiola där man valde att ta in några äldre spelare för att få stabilitet i truppen. Dessa, så kallade ryggradsspelare, är aldrig tänkta att slussas vidare upp till a-laget.

Hon fortsätter:

– ”Ryggradsspelarna” ska stanna i två säsonger, men tanken är inte att de ska ta klivet upp i a-laget. De ska utgöra en stabilitet för att få ungdomarna att utvecklas, samtidigt som laget ska kunna prestera på en hög nivå.

Vad är moroten för dessa ”ryggradsspelare”?
– Det är ett sätt för dessa spelare att bli uppmärksammade av andra klubbar. Att vara i ett b-lag till Barcelona eller Real Madrid är det bästa skyltfönstret man kan få.

Publicerad 2014-07-08 kl 20:34
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons