Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

Hemmasvagt AIK blickar framåt: "Nya arenan blir ett vapen"

Nebojsa Novakovic summerar AIK:s superår och blickar mot nästa:
- Vi var för svaga på hemmaplan i år - men nu får vi ett vapen nya arenan, säger Novakovic.

2012 blev ett minnesvärt år för AIK, inte minst Europaäventyret med bragden mot CSKA Moskva som en milstolpe både för AIK:are och för svensk klubblagsfotboll i stort.
Men pricken över i:et försvann när man spelade bort sig själva från guldet på senhösten. AIK:s assisterande tränare Nebojsa Novakovic ser hemmaspelet som den stora boven, och konstaterar att man aldrig lyckades göra Råsunda till hemmaborg i år.

- Vi är bästa bortalaget i allsvenskan i år, men det är ju hemmaspelet som ställer till det för oss. Mot topplagen var det inga problem, men vi slarvar bort det mot lag från längre ner i tabellen. Kalmar, Gefle, Syrianska, det är matcher vi ska vinna men vi lyckas inte, säger Novakovic till FotbollDirekt.se.

- Vad det beror på? Jättesvår fråga, men klart är att vi måste utveckla vårt anfallsspel på hemmaplan. Det kommer vi jobba på, vi måste ha ett större bollinnehav och kunna ha ett annat kommando på hemmaplan. Vi ska vara förande och det ska synas vilka som är hemmalag.

Nu får AIK chansen att skapa sig ett nytt hemmafort i Friends Arena. Spelarna har redan fått känna på mattan när man spelade en internmatch dagen efter Zlatans uppvisning mot England.

- Den är mäktig, riktigt fin arena. Nu var det inte en enda åskådare där, så det blir inte riktigt samma sak. Men jag tror att vi kommer få en annan och bättre start nästa år. Den nya arenan borde bli ett vapen: det är bara att titta på Malmö och Kalmar när de fick sina nya arenor, och vi kommer få kraft av det. Det blir ju en effekt, det är inget snack.

- Sedan har planen på Råsunda varit lite si och så i april-maj varje år och nu kommer gräset vara perfekt redan från start.

Året i övrigt, det finns mycket att ta med sig till nästa år antar jag… vad har ni lärt er av Europa-äventyret? 

- Det är bara att titta på hur flera spelare lyfte sig i Europa League – killar som Celso (Borges) Kwame (Karikari) och Helgi (Danielsson). Motståndet är så pass mycket bättre och det krävdes absoluta toppinsatser av oss. Det är fantastiskt kul att se att så många utnyttjade den möjligheten som det innebär att möta sådana lag. Det ger samtidigt en fjäder i hatten till allsvenskan, vi visade att avståndet till Europa har minskat.

Nu krävs en cupseger för att ni ska få den chansen igen… men ni satsar inte på internationellt motstånd i träningsmatcherna i vinter?

- Det vi kommer göra är ju att åka till USA igen, precis som i vintras. Lägret i Portland blev väldigt lyckat: vi fick bra internationellt motstånd, visserligen ganska okänt motstånd, men bra klass, och det var fullt på läktarna. Det var 25 000-30 000 åskådare på en riktigt bra arena, och det är värt mycket. Jag tror faktiskt vi lade grunden lite där för det som skulle komma i Europaspelet på hösten. Den inramningen, det blir en annan grej än en vanlig träningsmatch och det var nyttigt för våra spelare.

- Så det är det upplägg vi kommer köra igen. Sedan går det inte att ersätta Europa League med något annat, man kan bara få den erfarenheten genom att spela Europa League. Men det upp till oss i cupen, vi har ju chansen att få en final på vår egen hemmaarena i vår.

Publicerad 2012-12-21 kl 10:43
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons