Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

Polisen inför derbyt: "Bara där för att stötta"

Över 40 000 sålda biljetter och en av de hetaste matcherna i svensk fotboll på väldigt länge. Polisinsaten i samband med derbyt mellan AIK och Hammarby på lördag är också stor.
- Vår uppgift är ju egentligen bara att vara där och stötta arrangören, säger kommenderingschefen Torbjörn Nilsson till fotbollskanalen.se.

Polisen känner sig redo inför derbyt mellan AIK och Hammarby på lördag, som kräver ett omfattande säkerhetspådrag. Parterna har lagt ner mycket arbete för att få till ett så säkert och trevligt arrangemang som möjligt.

- Vi har planerat tillsammans med lagen. Det vi har gjort under 2014 och uppehållet nu är att vi har intensifierat samarbetet med de tre stora Stockholmsklubbarna. Vi har en tätare dialog om arrangemangen och vår uppgift är ju egentligen bara att vara där för att stötta arrangören, säger Torbjörn Nilsson, kommenderingschef vid Stockholmspolisen, till fotbollskanalen.se.

- Vi försäkrar oss om att vi förstår varandra, att vi finns där arrangören vill ha oss, men också vad vi kräver i olika delar, fortsätter han.

Torbjörn Nilsson vill inte säga hur många poliser som kommer att arbeta med matchen på lördag, men kommenterar att det är "ganska många".
- Men vi har ett antal sådana här matcher varje år. Sen är det unikt just nu att det är första gången på väldigt länge som Hammarby spelar ett derby.

Hur har ni resonerat kring det och de speciella känslor som kan dyka upp med tanke på att Hammarby spelar ett derby igen?
- Det finns med i bedömningen som man gör inför matcherna, när vi tittar på upplägget med arrangörerna. Absolut finns det med i planeringen, men arrangören jobbar ju för att få till en familjevänlig tillställning och en fotbollsfest. Det är det som vi är till för att stödja dem i.

- På det stora hela hoppas vi naturligtvis på en lugn match. Sen vet vi att det kan bli stökigt på vissa håll, säger Torbjörn Nilsson.

Hur ser planen ut, kommer ni ha lågt tålamod och ta i med hårdhandskarna om något händer?
- Som vi sa, vi finns där för att stötta. Det är vår inställning. Vi har ett förhållningssätt som går ut på att vi ska vara kommunikativa och förutsägbara, att man ska veta att vi är poliser. Men går folk emot så är vår intention att rapportera och ta hand om ordningsstörningar.

Nilsson menar att polisen och klubbarna haft ett väldigt bra samarbete inför det stundande derbyt. Hammarbys vd Henrik Kindlund håller med om att dialogen varit bra.

- Ja, absolut. Både polisen och klubbarna har genomfört många derbyn tillsammans och man har lagt mycket tid och resurser på att planera det här. Det finns en beredskap, men sen kan alltid saker och ting hända. Men om alla gör det som de har sagt och supportrarna fokuserar på att stötta sina lag så kommer det bli en av de största fotbollsfesterna i svensk idrottshistoria, säger Kindlund.

Hur ser du på kommunikationen generellt?
- Alltså, det återstår fortfarande mycket. Varken klubbarna eller polisen har de ekonomiska resurserna för att göra allt det vi vill, men i grund och botten har vi ett bra samarbete, säger Kindlund.

AIK Fotbolls vd Thomas Edselius:
- Både AIK och Hammarby vill göra lördagen till en riktigt stor fotbollsfest. Det ska vara fotbollsgodis, bra underhållning och fantastiska tifo-arrangemang. Det är något som vi tror att vi redan innan matchen vet att vi kommer kunna bjuda på.

- Sen vet jag inte om vi någonsin varit med om att ha sålt fler familjebiljetter, till familjer och barn. Det är jättekul.

Att arrangemanget är stort vittnar även Edselius om.
- Vi kommer att ha 180 publikvärdar, 100 arenavärdar och 100 ordningsvakter för att kunna ge möjligt största service, säger AIK:s vd.

Publicerad 2015-03-05 kl 20:06
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons