POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN/AIK

Slutrapporten: Så dog Turina

Foto: Stefan Jerrevång / SCANPIX

Ivan Turina

Ivan Turinas tragiska död chockade och berörde hela Allsvenskan. Nu tyder allt på att han dog av naturliga orsaker.

– Hjärtat har en egen motor, den här gången rusade den iväg, säger AIK:s läkare, Dr Karol Zyto, till fotbollskanalen.se.

AIK:s före detta målvakt, Ivan Turina, lämnade ett stort tomrum efter sig när han hastigt gick bort i våras. Nu har den rättsmedicinska undersökningen offentliggjorts och allt talar för att Turina dog en naturlig död.

– Det var snack om att han kanske hade tagit något när han skadade benet. Men nu vet vi att han var helt ren, han hade inte ens tagit smärtstillande, säger AIK:s läkare, Dr Karol Zyto, till fotbollskanalen.se.

Obduktionen kunde inte ge ett säkert svar på dödsorsaken och det var därför man valde att undersöka saken vidare i en rättsmedicinsk undersökning. Där hittade man en mutation i en gen som påverkar hjärtmuskelsjukdom och kan leda till plötslig död på grund av hjärtrubbningar. Zyto själv tror dock inte att det var den som orsakade dödsfallet.

– Vi vet inte till hundra procent. Jag tror själv att det inte var på grund av det som hjärtat stannade. Kroppen är komplicerad, de flesta delarna styrs av hjärnan, men inte hjärtat. Den har en egen motor och den gången rusade den iväg, säger Zyto till fotbollskanalen.se

Skulle man kunnat upptäcka det här tidigare?

– Nej, jag har gått igenom alla tester han har gjort och han har inte visat några tecken på det. Det här är saker man inte kan förebygga. Det är inget ovanligt, varje dag dör det människor i Sverige på grund av hjärtestillestånd. Det blir bara uppmärksammat för att det nu handlade om en 30-årig elitidrottsman, säger Zyto.

Beskriv vad det var som hände.

– Det vi vet är att hans hjärta rusade iväg. En elitidrottsmans hjärta slår cirka 50 gånger per minut. Men hans hjärta skenade och då kan de slå uppåt 400 slag per minut. Då förlorar den tryck, orkar inte längre och stannar upp, säger Zyto.

– Om man ska se något positivt var det bra att det inte skedde under en fotbollsmatch. Då hade det varit väldigt svårt att bevisa att det inte hade med det att göra. Nu kan alla pojkar och flickor spela fotboll och veta att det inte är farligt och att man inte dör av att spela det, säger Zyto.

Publicerad 2013-07-10 kl 12:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå