Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ungdomstränaren: "Jag har snarare agerat fredsmäklare än krigsherre"

Enligt Uppdrag granskning är ungdomstränaren "Johan Höglund" fortfarande aktiv inom Firman Boys. Något han själv förnekar.

- Jag har snarare agerat fredsmäklare än som den krigsherre jag framställts som.

Det har stormat kring AIK efter onsdagens avsnitt av Uppdrag granskning. Programmet handlade om den ökända huliganfalangen Firman Boys och dess eventuella inflytande över klubbens maktsfär. Dessutom beskrevs en nuvarande ungdomstränare i klubbens akademi som något av länken mellan AIK:s styrelse och de våldsamma supportrarna.

Uppdrag granskning påstod sig ha bevis för att en man med det fingerade namnet "Johan Höglund" fortlöpande fick inblick i bland annat kontraktsförhandlingar med spelare och andra känsliga uppgifter. Information som han sedan ska ha vidarebefordrat till Firman Boys med AIK:s goda minne, enligt SVT.

ANNONS

Med hjälp av insyn i ett internt forum kunde Uppdrag granskning även visa hur ungdomstränaren uttryckte sig som att han fortfarande skulle vara en del av Firmans verksamhet. Ett exempel var när han sommaren 2012 skrev på ett till synes våldsbejakande sätt om upploppen utanför Råsunda i samband med Lech Poznan-matchen.

"Fick fan South Bermondsey-vibbar utanför östra i går. Feta veteraner som stod och log nickandes på uteserveringarna när den unga generationen gick loss. Millwall style", skrev Höglund då.

Han ska även ha förhandlat med VD Thomas Edselius om säsongskort för firmamedlemmarnas räkning,och deltagit vid ett så kallat "kvartssamtal" med A-lagstränaren Andreas Alm.

På torsdagskvällen väljer Höglund själv att lägga ut sin egen version på AIK:s hemsida. Där medger han att han tidigare varit medled i Firman och att han under olika omgångar, från 2004 och framåt, fungerat som ett slags "kommunikativ brygga" mellan klubb och supportrar.

– Det var en period då vi var i fritt fall och där jag inte bara jag utan många supportrar kände att vi var på väg åt helt fel håll och att all kraft och energi som bar AIK vändes mot oss själva, säger han och förklarar att arbetet så småningom mynnade ut i den så kallade AIK-alliansen där alla stora supportergrupperingar gått ihop för att gemensamt diskutera olika spörsmål med klubben.

ANNONS

I övrigt tillbakavisar Höglund många av de uppgifter som UG lagt fram.

- Ifjol fick jag en möjlighet att bli tränare för AIK:s akademi och AIK gjorde då snabbt klart för mig att min relation med Firman Boys ej kunde ske på bekostnad av detta. Då jag inte varit inblandad i våldsamheter på många år var det inte ett svårt beslut att fatta. Den dag jag accepterade arbetet inom Akademin påbörjades omgående en process att överlämna kommunikationen till andra inom FB, säger Höglund.

Att han i intern kommunikation på Firmans forum använt ett visst språkbruk förklarar han med den jargong som råder där. För att bli trovärdig har Höglund velat uttrycka sig som huliganerna själva är vana vid, men när han samtalat med klubbrepresentanter har han varit mer formell i sin ton.

- Man kan säga att jag snarare agerat fredsmäklare än den krigsherre jag framställts som. Det har med tiden inneburit en stor transparens och öppenhet som genomsyrar hela AIK idag och där samtliga andra stora supportergrupperingar har mått väldigt bra att ha involverats i denna relation. Den har också inneburit att medlemmarna i AIK har engagerat sig på större allvar i Fotbollsföreningen AIK vilket också ökat allas insyn och delaktighet, säger Höglund.

ANNONS

AIK: Är du aktiv medlem idag?
- Jag är ingen del av Firman Boys verksamhet idag.

Publicerad 2013-04-11 kl 19:42
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto