POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

AIK:s besked - korttidspermitterar spelare: "Viktigt att alla bidrar"

Foto: Bildbyrån

AIK vidtar åtgärder för att minska kostnaderna.
Klubben meddelar nu att spelare korttidspermitteras.
- Det är en naturlig åtgärd, säger  AIK Fotbolls AB:s tf vd Håkan Strandlund till Fotbollskanalen.

De allsvenska klubbarna blöder ekonomiskt och nu vidtar AIK en drastisk åtgärd för att försöka minska kostnaderna.

Solnaklubben meddelar på sin hemsida att man korttidspermitterar spelare. Permitteringarna gäller för samtliga spelare.

- Vi har ju en karantänssituation i dag i truppen, vilket gör att träning inte bedrivs under våra former. Så det innebär permittering för spelarna, säger AIK Fotbolls AB:s tillförordnade vd Håkan Strandlund till Fotbollskanalen.

Ser ni det som ett bra tillvägagångssätt i det här läget?
- Det är en naturlig åtgärd i den situation som vi befinner oss i med vikande intäkter, oklarheter kring när allsvenskan kommer igång och ett misstänkt (corona-, reds. anm) fall i truppen.

Permitteringarna, är det likt Norge där att man kan säga upp kontraktet efter 14 dagar?
- Vår uppfattning är att kontrakten fortsätter att gälla.

Spelarna, vad har de sagt?
- Björn (Wesström, sportchef) har haft kontakt med spelarna och de har mottagit det här beskedet. De har också varit med och fört dialogen och kommit fram till den här lösningen. Så de har tagit det på ett mycket bra sätt.

Klubben skriver på sin hemsida att permitteringarna planeras från den 1 april och en månad framåt. Samtidigt meddelar man att det finns möjlighet till förlägning. Enligt klubben genomförs permitteringarna på upp till 60 procent.

AIK:s lagkapten Henok Goitom berättar att det var självklart att spelarna skulle dra sitt strå till stacken.

- I det läge som klubben är i är det viktigt att alla bidrar. Som spelare har vi diskuterat vad vi kan göra, vi vet att vi står för en stor kostnad för klubben, framförallt nu när vi inte kan spela matcher, och det kändes självklart för oss alla i herrtruppen att göra vad vi kan för att lätta på den kostnaden, säger han i en kommentar på klubbens hemsida.

I AIK:s fall omfattar permitteringarna bland annat herrtruppen, ungdomsverksamheten och kanslipersonal. Enligt vd:n Strandlund finns det däremot "individer som har arbetsuppgifter som gör att de inte bör permitteras". AIK:s damlag permitteras inte, det på grund av att deras verksamhet pågår i full omfattning.

En permittering innebär att man är anställd men tillfälligt befriad från sitt arbete. Regeringen har sedan tidigare presenterat ett krispaket, där staten kan täcka tre fjärdedelar av kostnaden för en anställd som permitterats. Taket ligger på 40 000 kronor i månaden (44 000 kronor när bestämmelserna träder i kraft). Arbetsgivare får inget stöd för kostnader som eventuellt överstiger taket (om personen tjänar mer än så).

Permitteringarna är ett led i ett åtgärdsprogram som AIK har infört. Tidigare har klubben startat en insamling där man hoppas få in fem miljoner kronor.

FAKTA

Korttidspermittering

Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma igång igen när läget vänder. För att använda korttidspermitteringen måste både arbetsgivare och arbetstagare vara överens om det. Korttidspermittering kan sägas vara stöd vid korttidsarbete med en kraftigt höjd subventionsgrad.

Källa: regeringen.se

Publicerad 2020-03-23 kl 20:42
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto