Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

AIK:s plusresultat tack vare Isak: 46 miljoner

AIK gick 46 miljoner plus under 2017, tack vare försäljningen av Alexander Isak.
Vid årsskiftet hade klubben ett eget kapital på 80 miljoner kronor.

Under tisdagskvällen släppte AIK sin årsredovisning. I den framgår det att klubben gick 45,9 miljoner plus förra året. Anledningen till den stora vinsten? Rekordförsäljningen av anfallaren Alexander Isak till Borussia Dortmund i januari 2017, en övergång som tillsammans med försäljningen av mittfältaren Ebenezer Ofori till tyska Stuttgart gav ett netto (efter skatter och andra avdrag) på 82,1 miljoner kronor. 

I sin analys av 2017 års resultat skriver klubben:

"Rörelsens intäkter för året uppgick till 215,4 MSEK (145,6) vilket är en ökning med 48 %. Ökningen beror på ökade intäkter för spelarförsäljningar. Koncernens resultat efter finansiella poster uppgår till 58,8 MSEK (-6,2). Resultatförbättringen beror främst på de ökade intäkterna men har också påverkats av återinvesteringar i spelartruppen i form av kostnader för avskrivningar och sign-on samt kostnader för sign-off i samband med spelarförsäljning".

ANNONS

Totalt uppgick intäkterna från spelarförsäljningar under 2017 till 94,7 miljoner kronor. Klubben lade 24,9 miljoner på att värva spelare (bland annat hämtades Kristoffer Olsson, Nicolas Stefanelli och Rasmus Lindkvist in).

I årsredovisningen går det också att läsa följande:

"Personalkostnaderna uppgick till 82,4 MSEK i jämförelse med 69,1 MSEK föregående år vilket är en ökning med 19 %. Ökningen beror främst på att kostnaderna för sign-on och sign-off har ökat från 4,0 MSEK föregående år till 13,9 MSEK detta år".

Vid årsskiftet uppgick klubbens eget kapital till 80 miljoner kronor. AIK:s målsättning är att det ska uppgå till minst 30 miljoner.

Under rubriken "utsikter för 2018" blickar klubben framåt och förklarar att man gjort budgeten som sportchefen Björn Wesström har tillgång till större inför den nya säsongen.

ANNONS

"AIK Fotboll har inför säsongen väsentligt ökat sina investeringar i spelartruppen vilket medför ökade kostnader i form av avskrivningar, spelarlöner och engångsersättningar till spelarna. Vid förbättrade sportsliga resultat för herrlaget i Allsvenskan och Europaspelet kommer detta att leda till en fortsatt stabil ekonomisk utveckling för Bolaget", skriver AIK i årsredovisningen.

Publicerad 2018-02-20 kl 23:16
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto