POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
11å

Åklagaren vill ha skärpta straff i Ijeh-målet

Åklagaren tror inte att hovrättens rättegång om skattehärvan i IFK Göteborg kommer att ge så mycket nytt. Försvaret tänker tvärtom, och hoppas kunna ge paraden av vittnen en hetare grillning än i tingsrätten.

För fem år sedan, i slutet av augusti 2003, skrev Malmö FF:s skyttekung Peter Ijeh på för IFK Göteborg. Klubbens högsta ledning visste att IFK inte hade råd att betala Ijeh vad han begärde, men beslöt att genomföra värvningen ändå.

Det blev startskottet för en serie händelser, som ledde till att IFK:s förre klubbdirektör Mats Persson, förre kassören Jan Nilsson och spelaren Stefan Selakovic åtalades för en rad ekonomiska brott i april 2006.

I juni förra året dömdes Persson och Nilsson av Göteborgs tingsrätt till ett års fängelse vardera. Selakovic, som åtalats för en mindre del i härvan, friades däremot helt.

På måndagen möttes parterna igen, i hovrätten för västra Sverige. Åklagaren vill skärpa straffen för Persson och Nilsson, och få Selakovic dömd till samhällstjänst. De tre åtalade ser sig fortfarande som oskyldiga. I andra hand yrkar Persson och Nilsson på en mildare dom än fängelse.

Vice chefsåklagare Lars Lithner på Ekobrottsmyndigheten tror inte att de sju dagarna i hovrätten kommer att få målet att se annorlunda ut.
-Det blir ett utväxlande av förbannelser. De lägger fram sin spelplan, vi lägger fram vår. Men man vet aldrig, säger Lithner om sina förväntningar.

Mats Perssons advokat Per E Samuelson ger, som väntat, en annan bild.
-Hoppas att de vittnen som satt i IFK:s styrelse på den tiden säger sanningen nu och lägger alla kort på bordet, säger Samuelson till TT.
-Jag tycker att tingsrätten gjorde det alldeles för lätt för sig, och inte tillräckligt satte sig in i alla detaljer, tillägger han.

Att vittnena nu redan hörts en gång ger försvaret en ny chans, enligt advokaten.
-Därmed kan vi ställa skarpare frågor. I tingsrätten var det mycket dimridåer. Inte från åklagarnas sida, men från företrädare för klubben, tycker Samuelson.

Bland de vittnen som kallats på nytt finns IFK Göteborgs vice ordförande Tage Christoffersson, sekreteraren Tore B Carlsson, kassören Kaj Thorén, förre ordföranden Bengt Halse och förre styrelseledamoten Thomas Ravelli.

TT

Publicerad 2008-08-18 kl 19:12

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto