Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Åklagaren yrkar på fängelse för Peña

Allsvenskan

MALMÖ. Rättegången mot Sergio Peña inleddes i dag i Malmö tingsrätt.
Åklagaren yrkar på fängelsedom för grovt rattfylleri och olovlig körning. 
- Jag anser att det är mitt fel, men jag är ingen brottsling, säger spelaren i rätten. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö FF-stjärnan och peruanske landslagsmittfältaren Sergio Peña stod åtalad på två punkter när han kom till Malmö tingsrätt: Grovt rattfylleri och olovlig körning. Händelsen inträffade en sen tisdagskväll i Malmö den 18 april tidigare i år.  

Peña hade tagit fyra till fem glas vin - under fem-sex timmar - på Lilla torg i centrala Malmö med en kompis och skulle köra hem till sin bostad ett par kilometer därifrån. Vid Klaffbron blev 27-åringen stoppad av en polispatrull som anmärkte på den höga hastigheten.  

Peña fördes till polisstationen, där det visade sig att han hade 1,3 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri i Sverige går vid 1,0 promille. Resultatet efter det så kallade säkerhetsavdraget visade att han hade 0,65 milligram per liter i blodet. Därtill körde Peña med sitt peruanska körkort, som han använt under åren han spelat i Europa.  

Annons

Peña säger sig inte vetat om att hans körkort var ogiltigt efter ett år som folkbokförd i Sverige, och förnekade därför misstanken om olovlig körning. Han erkände sig dock skyldig till grovt rattfylleri.  

- Han är självfallet extremt ångerfull över det som han gjort. Han har också varit tydlig sedan början med att han erkänt vad han gjort. Polisen uppfattade honom som nykter och opåverkad och kunde därför hålla förhör med honom samma kväll. Han upplevde sig själv inte som onykter heller, säger Peñas försvarare Abraham Zeito under dagens huvudförhandling.  

Sergio Peña ger sin förklaring: 

- Det är klart att jag begått ett misstag. Ett misstag som jag ångrar, det är första gången det händer mig. Jag använder inte bil så ofta eftersom Malmö är en liten stad att ta sig runt i. Vid tillfället kände jag mig inte påverkad, men jag vet att jag gjorde ett fel. Mitt hem är också nära där jag körde från. Precis som min advokat säger körde jag inte i hög hastighet. Det var ingen trafik på vägen när polisen stoppade mig, säger han. 

Annons

Peña svarar på hur han motiverade bilfärden:  

- Vid tillfället tänkte jag faktiskt inte på rätt sätt. Utan jag kände att jag kunde köra, säger Peña.  

- Jag bara körde i normal hastighet mot hemmet.  

Åklagaren: Vilken hastighet?  
- Det vet jag inte. Men jag körde i den tillåtna.  

Är du säker på att körde i den?  
- Ja, jag körde inte i hög hastighet.  

Peñas advokat Abraham Zeito klargör att spelaren kan göra samhällstjänst - om det blir påföljden.  

- Det går att genomföra samhällstjänst med Malmö FF:s spelschema. Malmö har också straffat Sergio disciplinärt genom att dra av en månadslön. Vid en eventuell fängelsedom kommer de stänga av honom under den tiden som straffet är, samt dra av en månadslön igen. Malmö har en värdegrundskodex som spelarna ska följa, och han har fått en skriftlig varning för att ha brutit denna. Upprepas det igen har klubben meddelat att kontraktet med spelaren då kommer rivas, säger advokaten. 

Annons

Åklagaren yrkar på fängelsedom. Vid grovt rattfylleri där promillehalten är över 1,5 promille bör fängelsestraff utdömas, säger hon. Peña har utgjort en trafikfara som inte varit ringa, enligt åklagaren.   

Advokaten vill samtidigt i stället att påföljden blir villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Zeito vill också att Peña ska frikännas på andra punkten, olovlig körning. Han anser istället att villkorlig dom och 50 timmar samhällstjänst är ett rimligare straff, eftersom Peña inte vållade någon trafikolycka och inte hade över 1,5 promille i blodet.

- Jag har blivit utsatt för mycket i massmedia under den här tiden. Jag anser att det är mitt fel, men jag är ingen brottsling. Det här kommer inte hända igen. Men jag anser att jag under månaden blivit mer mer straffad än vad en vanlig person skulle blivit. Jag har fått ett löneavdrag, både här och i Peru har mitt ansikte hängts ut i media. Men min klubb är seriös och anser att jag är mänsklig som alla andra och att jag begått ett misstag, säger MFF-spelaren.

Annons

Dom kommer om två veckor.

Publicerad 2023-05-31 kl 16:14

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto