Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Al-Hakim om sin Facebook-sida: "Vill skapa förståelse"

Allsvenskan 2015-08-10 kl 14:00

Den allsvenske domaren Mohammed Al-Hakim har startat en Facebook-sida, där han skriver om bland annat domslut och vardagen som domare.
- Jag tror på öppenhet och dialog. Jag vill skapa en större förståelse för domaryrket, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Scanpix

Han har spåtts bli Sveriges näste stora domare och hyllats av bland annat Nabil Bahoui efter derbyt mellan AIK och Hammarby i våras.

Nu har Mohammed Al-Hakim startat en egen Facebook-sida.

- Grundtanken är att jag vill skapa intresse och jag tror att fotbollsfamiljen kan vinna på att få en bättre inblick och en större förståelse för en domares vardag. Jag tänker också att sidan ska inspirera till att eventuellt fler väljer att bli domare, vilket är en viktig del i fotbollen. Jag vill visa min bild av domarskapet och försöka balansera bilden som finns i media. Jag vill öka tillgängligheten i fotbollsfamiljen, säger Al-Hakim.

ANNONS

Facebook-sidan fick stor uppmärksamhet när den startades i början av augusti, mycket tack vare att Al-Hakim på den gick ut och erkände att han borde blåst en straff i toppmötet mellan IFK Norrköping och AIK på Nya Parken.

"Jag borde blåst en straff igår. Punkt. Nu har jag i lugn och ro sett det du säkert redan sett. Vevat repriserna några gånger och även kollat stillbilder och vinklar. För det är vad det handlar om för mig, jag behöver lära något och försöka förstå varför jag gjorde som jag gjorde. Felfri kommer jag aldrig bli, men det är viktigt att minimera felen och se till att det blir rätt i de avgörande momenten", skrev Al-Hakim.

Domaren fick mycket beröm för sin ärlighet och att han erkände sitt misstag, men menar att sidan inte är till för att endast förklara domslut.

- Jag startade sidan dagen innan och det blev en tillfällighet att den situationen uppkom och jag valde att gå ut och prata om den. Det viktigaste för mig är inte att kommentera enskilda domslut på sidan, det är andra saker jag vill nå ut med, förklarar Al-Hakim.

ANNONS

- Tanken är att jag ska marknadsföra själva domarrollen och jag har bland annat lagt ut ett inlägg där jag skriver vad en fjärdedomare gör. Jag vill beskriva hela domarrollen, och inte bara skriva om ett enskilt beslut. Jag vill skriva om hur vår vardag ser ut och vad jag skriver beror på. Det kan vara allt från efter matcher, att jag beskriver en viss roll eller berättar om en viss sida av något.

Vad har du fått för respons på att du startat sidan?
- Jag har fått väldigt mycket positiv återkoppling. Sen finns det självklart några få negativa röster, men majoriteten har varit väldigt positivt. Hela idén är på test, i samråd med förbundets domarkommitté, ska sägas. De har gått med på det här.

- Jag har ett ansvar att göra sidan intressant men läsarna har också ett stort ansvar i att ha en schysst ton tillbaka i dialogen, för annars kan jag inte ha den här sidan. Domaryrket är utsat, säger Al-Hakim.

ANNONS

Behövs det en bättre förståelse för domarna och ert jobb?
- Ja, det tror jag. Och det är det jag vill bidra till genom den här sidan. Jag tror absolut att det behövs.

Al-Hakim är tydligt för öppenhet, tillgänglighet och dialog.

- Min idé har varit att jag ska vara för öppenhet och en dialog och jag tänkte att Facebook var en stor kanal som jag kunde nå ut till många genom. Det är ett bra verktyg att nå ut till människor. Jag får testa det här nu.

- Jag kommer inte kunna svara på alla frågor som dyker upp, men jag gör mitt bästa och ska försöka svara i så stor utsträckning som jag kan. Men det tar ju tid att läsa allt och svara, fortsätter domaren.

Hur resonerar du kring risken att du kan få negativ respons och att det kan slå över för mycket?
- Jag har funderat över det och självklart vet jag att det finns en risk för påhopp och negativa delar. Tanken är att jag ska försöka filtrera bort de kommentarerna, men blir det för mycket så kommer jag tyvärr inte kunna fortsätta ha kvar sidan. Jag försöker se det positiva och att jag kan inspirera. Förhoppningsvis kommer det vara mest positiva röster, säger Al-Hakim.

ANNONS

Mohammed Al-Hakims Facebook-sida hittar du HÄR.

Se ett reportage med Mohammed Al-Hakim från i våras i spelaren ovan.

Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto