Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

''Allsvenska klubbar spelar ett högt spel''

Agenten Patrick Mörk varnade nyligen för prisutvecklingen i svensk fotboll. Nu tror han att fler spelare blir rädda att skriva nya kontrakt - och Malmö kan bli ett varnande exempel.

- Om det blir tydligt för spelarna att de inte riktigt kan lita på sina klubbar och att det blir svårare att komma i väg - så kommer det att sluta med att fler spelare inte vågar förlänga kontrakt, säger agenten Patrick Mörk till FotbollDirekt.se.

- Risken är att allt fler spelare lämnar Sverige under sitt Bosman-år. Det vore inte bra för någon i vår fotboll och det är det jag vill varna för, säger Mörk.

Daniel Larsson och Mohamed Bangura har gjorts osäljbara.
Det hävdade agenten Patrick Mörk nyligen i en intervju med Sportbladet och kritiserade svenska klubbar för en penningpolitik som i längden riskerar att slå tillbaka.
Mest riktade han in sig på Malmö och AIK och deras prissättning gällande Daniel Larsson och Mohamed Bangura - två spelare han själv företräder.
- Malmö och AIK begärde tillsammans nästan sju miljoner euro och det gjorde de båda spelarna osäljbara, åtminstone i detta transferfönster, sade Patrick Mörk till Sportbladet.

I dag vill han utveckla kritiken ytterligare. Dels genom att trots allt visa förståelse för allsvenska klubbars nya tuffare sätt gentemot mot internationella klubbar.
Men det är en farlig taktik och agenten ser Malmö FF som det mest varnande exemplet för den skenande prisutveckling han fruktar - även om det inte specifikt är svenska mästarna han vill åt.
- Alla är ju glada för om spelarna säljs för så mycket som möjligt. Och gör Daniel Larsson och Mohamed Bangura 20 mål var i år och säljs för jättesummor så är det jackpott för alla.
- Men det är ändå något på en skör tråd och ett högt spel och Malmö riskerar bli ett varnande exempel. Det är kanske inga tillfälligheter att fyra nyckelspelare ännu inte förlängt avtal som går ut i år, säger Mörk.

Men kan du inte också visa förståelse för att allsvenska klubbar gör allt för att ta chansen till den störst möjliga löpande intäktskälla som finns?
- Visst jag förstår Malmö med Champions League och allt i sommar och jag förstår AIK som nysatsar och inte bara vill släppa i väg sin störste stjärna, säger Patrick Mörk.
- Det kan mycket väl visa sig vara rätt att behålla båda och det kan ge storförsäljningar i sommar, då är det bara att gratulera alla inblandade.

- Vad jag säger är att klubbarna spelar ett högt spel som nobbat så pass stora bud som man gjort, jag vill bara att man är uppmärksam och medveten om riskerna och inte klandrar spelare som inte vill eller vågar förlänga avtal med svenska klubbar.

- Titta på vårt grannland Norge. Brann sålde landslagsstjärnan Huseklepp till Bari i januari för 1,7 miljoner euro och Vålerengas Moa Abdellaoue, också han med i landslaget, gick till Hannover för klart mindre än så i somras.

Hur menar du?
- Det känns som att prisnivån i norsk fotboll är marknadsanpassade på ett helt annat sätt. Norska sportchefer säger till mig att de inte förstår hur svenska kollegor resonerar när de sätter priser.

- Titta på som exempelvis Malmö - tidigare har spelare som Safari och Harbuzi lämnat på reapris under sina Bosman-år och nu riskerar de samma fälla med sådana som Molins, Hamad, Ricardinho och på sikt Daniel Larsson. Jag blir överraskad därför att MFF tidigare har varit föregångare och sällan hamnat i sådana här situationer.

Men behöver det vara så fel att inte sälja till första bästa - spelare som Daniel Larsson och Mohamed Bangura fick ju sina genombrott först i fjol?
- Det är ju så klart omöjligt att veta vad som är rätt och fel. Vad jag försöker säga är att om det blir tydligt för spelarna att de inte riktigt kan lita på sina klubbar och att det blir svårare att komma i väg - så kommer det att sluta med att fler spelare inte vågar förlänga kontrakt

- Det är mest därigenom den farliga utvecklingen ligger för svenska klubbar. Titta på Elfsborg som sålde Denni Avdic för 17 miljoner - trots att han säkert hade kunnat gå för ännu större pengar i framtiden och köpte in en likvärdig spelare som David Elm för en bråkdel av de pengarna. Det visar ju att det går att göra bra affärer utan att trissa upp priserna för mycket.

Publicerad 2011-03-04 kl 16:46
Annons
Annons
Annons