Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Allsvenska spelare erbjuds bitcoins för att fixa matcher - Interpol inkopplat

Allsvenskan

Matchfixare försöker locka spelare runt om i Europa med bitcoins.
Ett land som är drabbat: Sverige, där bland annat allsvenska spelare kontaktats.
- Interpol utreder det här, säger SvFF:s Johan Claesson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Johan Claesson.

Matchfixning har varit ett problem för fotbollen under en längre tid och frågan har blivit allt mer uppmärksammad de senaste åren. Nu kan Fotbollskanalen berätta att en ny företeelse från möjliga matchfixare är på tapeten i Sverige. En rad spelare på olika nivåer har nämligen blivit kontaktade via sociala medier, främst Instagram, och erbjudits bitcoins (kryptovaluta) för att manipulera matcher.

Både Svenska Fotbollförbundet och ligaorganisationen Svensk Elitfotboll (allsvenskan och superettan) har blivit uppmärksammade på saken i närtid. Det europeiska förbundet Uefa jobbar med olika fall runt om i Europa och den internationella polisorganisationen Interpol utreder fenomenet, som är utbrett.

Annons

Johan Claesson, integrity officer hos SvFF, berättar för Fotbollskanalen att man informerades av Uefa för en dryg månad sedan.

- De berättade att det här förekommit i ett ganska stort antal länder på olika nivåer, både på dam- och herrsidan. Vi ombads att hålla lite utkik och se till att alla spelare som blir kontaktade vet hur de ska agera. Sen har vi fått till oss att vi ska rapportera allt vidare till Uefa, för de har ett nära samarbete med Interpol, som rattar själva utredningen, säger Claesson.

- I Sverige är det spelare både på allsvensk nivå och på lägre nivå som blivit kontaktade. De har skickat ut förfrågningar väldigt brett, till alla tänkbara spelare nästan, som det ser ut.

Anders Wikström, som leder Svensk Elitfotbolls arbete mot matchfixning, blev inkopplad i ärendet för någon vecka sedan.

Annons

- Då kom det ett mejl från en av våra klubbar. Då var det två spelare som hade flaggat upp för sin integrity officer att de fått till sig någon konstig grej på Instagram. De skickade över det till mig och jag tog kontakt med Claesson på förbundet. Då förklarade han att det här är något som upptäckts i flera länder runt om i Europa, säger Wikström.

- Jag har gått ut med information om det här till alla våra klubbar, om att alla kontaktförsök ska dokumenteras och rapporteras in. Det är tre klubbar som har hört av sig till mig totalt och det är bra att vi hanterar det här, även om de här försöken tycks vara lite mer långsökta än de som sker via privata kontakter. 

Wikström fortsätter:

- Det är inte omöjligt att de skulle få napp på något sätt men jag känner mig inte alls särskilt orolig över att det här tillvägagångssättet skulle vara riskfyllt. Alla spelare vet vad som gäller, de har gått vår utbildning och vet att de ska säga nej och rapportera in en sådan här grej.

Annons

Enligt Wikström är det en "handfull spelare" i allsvenskan och superettan som larmat om att de fått förfrågningar om att fixa matcher i utbyte mot bitcoins.

Ser man till det totala antalet spelare i Sverige som kontaktats av de möjliga matchfixarna är det dock större.

- Vad gäller antalet spelare som blivit kontaktade är vi över 20-talet, skulle jag säga. Sen är det klart att det för många kanske är meddelanden som hamnar i skräpposten och som tas bort utan att de tittar på vad som skrivits, säger SvFF:s Johan Claesson.

- Spelarna har ju en skyldighet att rapportera in kontaktförsök, men sen är ju frågan i det här fallet hur pass allvarliga kontaktförsöken är och vad det är som ligger bakom allt. Det får vi kanske se framöver när Interpol är färdiga med sin utredning.

Hur bedömer du allvaret i de här kontaktförsöken?

Annons
- Det är jättebra att man som spelare agerar, vilket väldigt många spelare gjort. Det är ett jättebra agerande att ta kontakt med oss, sin förening eller Sef. Man kanske har en känsla av att det inte är så allvarligt men det är bra att det ändå rapporteras in, för man vet aldrig och det är bättre att vi får göra den bedömningen.

Claesson är tydlig med att Sverige som enskilt land inte är mer drabbat än andra.

- Det finns inga indikationer på att spelare här blivit specifikt utpekade eller utvalda, att det här är riktat mot Sverige eller någon enskild förening. De har gått ut väldigt brett i Europa, och kanske världen, det vet jag faktiskt inte.

Gissningsvis är det ett och samma nätverk som liggar bakom alla de här utskicken?
- Det är ganska troligt. För utskicken påminner om varandra.

Enligt Claesson har SvFF i nuläget inte fått några signaler på att någon spelare i Sverige nappat på ett bitcoin-erbjudande.

Annons

Hur stora summor pengar som "bitcoin-ligan" lockar med? Enligt finska Ilta-sanomat har spelare i Finland blivit erbjudna bitcoins till ett värde av så mycket som 100 000 euro, drygt en miljon kronor.

Publicerad 2021-09-27 kl 15:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto