POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Allsvenskan i ekonomisk kris - 104,1 miljoner back

De allsvenska klubbarna gick sammanlagt back 104,1 miljoner förra året. Flera klubbar har farligt höga personalkostnader, enligt Uefas standard.

Kris i den svenska toppfotbollen - underskottet i allsvenskan växer och växer. 2009 räddade spelarförsäljningar siffrorna, det totala underskottet hamnade då på -6,8 miljoner kronor.

Förra året, 2010, var det ont om spelarförsäljningar. Resultatet blev ett sammanlagt underskott på 104,1 miljoner.

Klubbar som Djurgården, Malmö och Halmstad gick extra mycket back i fjol. Malmö är dock alltjämt allsvenskans rikaste klubb, och den klubb som drar in mest pengar. Ändå backade klubben 32,8 miljoner i fjol.

När det gäller personalkostnader har Uefa en standard. Det europeiska fotbollsförbundets varningsklockor ringer när mer än 70 procent av en klubbs intäkter går till personalkostnader.

Djurgården och Halmstad ligger sämst till på det området. 84 procent av Djurgårdens intäkter och 82 procent av Halmstads intäkter går till personalkostnader - alltså ligger de i riskzonen enligt Uefa. För Örgryte, vars fotbollsavdelning Örgryte Fotboll AB gått i konkurs, var andelen 90 procent i fjol.

När det gäller eget kapital backar klubbarna också - från 365,1 miljoner 2009 till 268,2 miljoner i år. Den totala omsättningen har även gått bakåt med 14 procent.

Publicerad 2011-04-20 kl 17:26
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå