Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Alm förnekar rotationssystem: ”Alltid bästa laget”

Allsvenskan

AIK:s tränare Andreas Alm förstår inte frågorna om spelare som vilas.
– Vi startar alltid med det laget som vi tror är bäst lämpade till att vinna, säger han.

Foto: Scanpix

Nisse Johansson

AIK-målvakten Ivan Turina var trots 3-2-förlusten mot Dnipro nöjd med lagets prestation i den matchen.
– Vi spelade mot en väldigt bra motståndare och jag tycker att vi spelade bra och detta trots att vi hade flera väldigt viktiga spelare på bänken. Alm hade satt en bra taktik och vi var ändå nära så jag tycker att vi ska se positivt på det. Vi gjorde en mycket bättre match än mot Napoli och det här gav oss självförtroende. Nu fokuserar vi på söndagens match mot Gefle. Insatsen mot Dnipro kommer inte gör att vi vacklar, den gjorde oss ännu starkare. Jag är övertygad om att vi kommer vinna på söndag och fortsätta mot vårt huvudmål, att vinna SM-guld, säger AIK-målvakten till FotbollDirekt.se.

ANNONS

AIK-tränaren Andreas Alm håller inte med fullt ut.
– Hade vi vunnit mot Dnipro, som vi hade ledning mot till minut 73, så hade vi varit i delad ledning i gruppen. Det är klart man vill komma etta eller tvåa i gruppen, så är det för de allra flesta lag. Vi vill vara med och vinna det som går, om man bara ser till prestation så utvecklas man inte så mycket. För att det ska vara värt någonting att delta i Europa league så måste man vara extremt besviken om man förlorar, annars utvecklas man inte. Det går inte att bara att gå in och vara nöjd med prestation, det måste få skära djupt i hjärtat när man förlorar. Först då kan man utvecklas, säger Alm till FotbollDirekt.se.

Vad är det som saknas i ert spel i matcherna mot Napoli och Dnipro?
– För oss handlar det om att när vi möter lag av den här kalibern måste vi vara hundraprocentiga. Det är väldigt sällan vi släpper in mål på fasta situationer och sådana misstag som Backman gör, vi måste maximera vår insats.

ANNONS
– Sen så köper jag inte det här resonemanget om att ”I Europa så smäller det direkt”. Jag lovar att om Micke Dahlberg får en sådan chans på söndag (i dag) som deras anfallare fick efter Backmans misstag så gör han också mål. Dnipros nummer 9 hade flera fria lägen och han gjorde inte mål på dessa så uppenbarligen är det inte så att de gör mål så fort de får ett lag, det är en vag sanning.
– Generellt sett är de skickligare på det mesta. Spelförståelse, de är snabbare, har bättre teknik. Det är som skillnaderna på allsvenskan med superettan, det går du upp en nivå i Europa.

Hur tycker du att Napoli och Dnipro har varit jämfört med CSKA Moskva som ni slog ut?
– Det är ett annat motstånd och går inte att jämföra på så sätt. Vi har varit offensivt vassare i de här två matcherna än vad vi var mot CSKA, framför allt längre in i matcherna. Men lagen har extremt olika spelsätt så det är svårt att jämföra.

ANNONS

Mot Dnipro valde Alm att låta Celso Borges, Mohamed Bangura, Martin Mutumba och Daniel Majstorovic starta matchen vid sidan av.
– Det handlar om att vinna så mycket matcher som möjligt av de som är kvar, inklusive den mot Dnipro. Moro spelade istället för Celso och gjorde en fantastiskt bra match, Henok startade istället för Mohamed och var också bra. DG (Daniel Gustavsson) spelat extremt många matcher och Laleh (Atakora) också så det säger sig självt. Alla spelare i hela truppen utom Henok hade startat i en tävlingsmatch innan, så nu har alla gjort det.
– Efter Napoli-matchen så menade många att de ställde upp med sitt b-lag. Så då var det alltså AIK:s b-lag som förlorade i går? Jag tycker inte det.

Är det folk som sagt att de tycker att det var ett b-lag ni ställde upp med i går?
– Är det inte det du säger att du tycker då eftersom du pekar på att vissa spelare vilades?

ANNONS

Borges har startat 24 av 25 i allsvenskan, 7 av 8 i Europa League, Mutumba har starat 22 av 25 i allsvenskan, 5 av 8 i Europa League, Bangura 5 av 5 i allsvenskan och 1 av 2 i Europa inklusive gårdagen. Du sa för inte så längesen att Borges kanske är allsvenskans bäste innermittfältare. Borde inte han då ingå bland era elva bästa spelare?
– Vi startar alltid med det laget som vi tror är bäst lämpade till att vinna. Vi har valt på olika sätt i olika matcher. När vi mötte Kalmar hade vi samma elva där som i nästa Europa-match, mot Örebro valde vi att ändra lite till nästa Europa-match. Det är från match till match vilket lag som är bäst lämpat. Det jag kan säga är att vi inte har något rotationssystem.

Publicerad 2012-10-07 kl 12:56

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto