Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Alvbåge hyllas av förre lagkamraten efter karriärslutet: "En genomsnäll människa"

Allsvenskan

GÖTEBORG. John Alvbåge, 39, har avslutat målvaktskarriären.
Nu hyllas den tidigare Blåvitt-målvakten av förre kollegan Mattias Bjärsmyr, 36.
- Det är en genomsnäll människa med mycket energi, säger Bjärsmyr till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

John Alvbåge och Mattias Bjärsmyr.

Efter mer än 20 år på elitnivå och fler än 500 spelade matcher, meddelade John Alvbåge i förra veckan att han lägger handskarna på hyllan. Den sista sejouren som spelare blev i Akropolis, men 39-åringen berättade, i samband med beskedet, för Fotbollskanalen att han hade anbud för att spela vidare. 

- Det här är mitt liv och identitet, så det är på sätt och vis vemodigt och ledsamt, sa Alvbåge bland annat i en öppenhjärtig intervju

I framtiden väntar i stället jobb som målvaktstränare i norska Sarpsborg, ett uppdrag som John Alvbåge påbörjar den 1 september. 

Han berättade om beslutet att avsluta karriären via sina egna sociala kanaler i mitten av förra veckan, men en som redan kände till det hela var den tidigare lagkamraten och Blåvitt-mittbacken Mattias Bjärsmyr. Duon spelade tillsammans i IFK Göteborg 2005 samt mellan 2012 och 2017. 

ANNONS

- Jag visste det. Han var här innan matchen mot Norrköping, så då visste jag att han skulle sadla om. Eller, byta sida, säger Bjärsmyr till Fotbollskanalen. 

Vad säger du om hans beslut?
- Vi spelade ju tillsammans ett gäng år! Han är ju 40 år och har haft en lång karriär, så hans program och schema för sitt liv faller väl ganska väl ut. Han har varit i rätt många klubbar till slut, så han har haft en lång och fin karriär. 

Under den senare sejouren skördade IFK Göteborg flera framgångar, och Alvbåge och Bjärsmyr var två viktiga pjäser i det blåvita försvaret. 

- Vi släppte ju in ganska få mål och var bra bakåt då också. Det är ju målvaktens jobb, så han gjorde det bra. Vi vann cupen 2013 och 2015 och kom tvåa ett par gånger. Det var bra. 

Men det är framför allt ett år som Mattias Bjärsmyr minns av tiden tillsammans med Alvbåge. Ett år som till slut summerades med ett silver. 

ANNONS

- 2015 kände vi att vi skulle ha vunnit, framför allt med tanke på att vi ledde allsvenskan ganska komfortabelt fram till sommaren. Det året hade vi ett väldigt bra lag och ett väldigt bra spel, som många gnällde på, men som var väldigt bra. Då borde vi vunnit SM-guld. Eller, borde, det är lätt att säga. Men man kände att det året var vi så nära som man kan vara.

Vad har du att säga om människan John Alvbåge?
- Det är ju en genomsnäll människa med mycket energi. Positiv energi. Pratglad kan man väl säga. Vad ska man mer droppa för ord om honom? Han var en bra målvakt också. Det skadar ju inte i fotboll!

John nämnde själv att ett karriärsminne han har är alla långa bussresor efter en bortavinst. Brukade du sitta med honom på bussen?
- Det minns jag inte! Men så känner jag fortfarande än i dag efter en svår bortamatch när vi har tagit tre poäng. Man mådde ganska gött efter matcherna mot Sirius och Norrköping. Jag är ju fortfarande aktiv, så jag lägger dem på minnet. Det är inte konstigt att en gammal spelare säger så, för det är en av de bättre känslorna.

ANNONS

I Sarpsborg bildar Alvbåge ledarteam tillsammans med svensktrion Stefan Billborn, Joachim Björklund och Magnus Haglund. 

- Han kan verkligen ta med sig erfarenheten av att han har stått i mål under så lång tid. Han kan också dra nytta av att han har varit på många ställen. I Sarpsborg får han ju också svenska tränare att arbeta med, även om Norge inte skiljer sig så mycket mot Sverige. 

- Jag tror att det kan passa honom rätt bra. Sedan är det ju också en ledarskapsfråga när man blir ledare, men det tror jag han grejar med sitt vokabulär, säger Mattias Bjärsmyr.

Publicerad 2022-08-01 kl 09:01
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto