Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Andreasson efter Zlatans utspel: ”Vi är bäst på talangutveckling”

Zlatan sågade svensk fotbolls utveckling. Elfsborgs Stefan Andreasson hyllar den.
- Vi är det land som släpper fram mest unga spelare av alla, säger han till fotbollskanalen.se.

Det var på tisdagens presskonferens som Zlatan Ibrahimovic gick rätt hårt åt svensk fotboll och menade att den stått stilla i tio år. Med Erik Hamrén som förbundskapten menade dock att Zlatan att det blivit en ändring.

– Att man vågar, det är det Erik har gjort nu. Han vågar ta in okända namn och ge dem chansen, sa Ibrahimovic.

En av svensk fotbolls fanbärare under just de tio åren som Zlatan pratar om, det har varit Elfsborgs klubbdirektör Stefan Andreasson. Han menar att svensk fotboll står sig väldigt bra – och att det pratas alldeles för mycket i negativ anda om den.

- Vi har en tråkig bild av svensk fotboll – det gnälls för mycket, säger Andreasson, och fortsätter:

- Jag är positiv till svensk fotboll och det vi gör i det här landet, jämfört med andra länder – och vad vi presterar på landslagsnivå och klubblagsnivå.

Tycker du att Zlatan saknar grund i det han säger då?
- Jag vill inte kommentera en persons uttalanden, det får stå för honom och det är väl bra att man har åsikter.
Men kan vi inte bli bättre på att släppa fram talanger?
- Vi är väl bäst i Europa, var vi inte det? Det finns en undersökning som säger att vi är bäst. Men man kan bli bättre ändå. Helheten vi har med skola, social paket, miljö och möjligheter – den är fantastisk. Jag skulle inte rekommendera någon att försöka bli professionell fotbollspelare i något annat land än Sverige.

- Ibland har vi fel fokusering på att unga spelare måste spela och spelar de inte när de är 20 år så är det en katastrof. Det är livsfarligt att en sådan syn. Titta på Serie A – det är inte så många under 20 år som spelar där.

Andreasson kan inte förstå varför folk ”skjuter in sig på det som är dåligt”, och att föreningar, ledare och spelare borde bli bättre på att lyfta fram det är bra. Att folk jämför med mer framgångsrika länder tycker han är felaktigt.

- Det blir ju löjligt. Vi får ju acceptera vilka resurser vi har och vilket land vi är. Vi ska ha höga mål och kunna gå till gruppspel i Europa på sikt. Men dit når vi om vi har en positiv spiral – i stället för att tala om hur dåligt allting är.

Publicerad 2011-02-09 kl 15:03