POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

Anklagelsen: Sirius försöker slippa undan möjlig miljonsmäll: "Oerhört omoraliskt"

Foto: Bildbyrån/Sirius.

Sirius krävs på miljoner för Kingsley Sarfo.
Men nu kan ett avgörande i den omtalade tvisten utebli, enligt Soccer Soldiers ombud Martin Klette.
Han hävdar att klubben undviker att betala 30 000 kronor för att slippa en förhandling.
- Oerhört omoraliskt, säger Klette till Fotbollskanalen.

Det har länge tvistats om pengar kopplat till Kingsleys Sarfo övergång från IK Sirius till Malmö FF sommaren 2017. Bland annat valde MFF att ta Sirius till SvFF:s skiljenämnd under fjolåret, i ett försök att få tillbaka de pengar som man betalade i övergångssumma för ghananen. Men det ärendet slutade i att Uppsala-klubben inte behövde betala någonting till de himmelsblå. 

Sedan hösten 2017 har också en tvist mellan Sirius och akademin Soccer Soldiers FC pågått. Sarfo tillhörde tidigare den ghananska klubben och när han kom till Sirius skrevs ett avtal mellan föreningarna om att akademin har rätt till hälften av Uppsala-klubbens framtida intäkter för spelaren. Men efter att ha sålt Sarfo till Malmö valde Sirius att inte ge några pengar till Soccer Soldier. De har hävdat att avtalet mellan parterna var ogiltigt. I november slog dock SvFF:s skiljenämnd fast att kontraktet ska ses som giltigt och att akademin därmed har rätt till pengar för Sarfos övergång till MFF.

Kvar att reda ut är dock hur mycket pengar Soccer Soldier har rätt till, en fråga som det är tänkt att SvFF:s skiljenämnd ska ta upp senare i år. Men nu är hela förhandlingen hotad, hävdar Soccer Soldiers ombud Martin Klette.

I regelverket för SvFF:s skiljenämnd står följande:

”Ersättning till och kostnader för ordföranden och sekreteraren (i nämnden, reds. anm) delas lika mellan parterna. Parterna är alltid solidariskt ansvariga för dessa ersättningar och kostnader. Skiljenämnden får begära säkerhet för sin ersättning och kostnader. Har en part inte inom den tid som skiljemännen bestämt ställt sin andel av begärd säkerhet, får motparten ställa hela säkerheten. Ställs inte begärd säkerhet, får skiljenämnden helt eller delvis avvisa tvisten”.

Det är kring ovan punkter som Klette hävdar att problem uppstått. Han uppger för Fotbollskanalen att Sirius inte betalat in de 30 000 kronor som krävs för att få till en förhandling och att Soccer Soldier nu måste stå för även Uppsala-klubbens del.

- Skiljenämnden har meddelat Soccer Soldiers FC att Sirius inte har betalat in det begärda förskottet, för skiljenämndens arvoden. Då finns det en regel i SvFF:s reglemente för SvFF:s skiljenämnd som säger att Soccer Soldiers FC kan vara solidariskt ansvariga att betala in det förskottet. Gör man inte det senast den 15 juni, så kommer skiljenämnden att avvisa tvisten, säger Klette.

Han är förvånad och besviken över utvecklingen.

- Det är oerhört omoraliskt av Sirius att inte betala in det här förskottet. Jag har aldrig, under mina 25 år i branschen, varit med om att en part har agerat på det här viset.

Hur Klette anser sig veta att Sirius inte tänker betala summan? Han hänvisar till att pengarna skulle varit inne för flera dagar sedan.

- Senast den 4 juni skulle parterna ha betalat in förskottet. De (Sirius) har låtit bli att respektera det betalningsdatumet.

Ombudet menar också att Sirius agerar som man gör för att slippa en förhandling.

- Sirius förstår att 30 000 kronor är oerhört mycket pengar för en liten fotbollsklubb från Ghana. Så det här är förmodligen deras sätt att försöka förhindra att en huvudförhandling kommer till stånd.

Varför skulle Sirius inte vilja få till en förhandling?
- Det får du egentligen fråga Sirius om, men min uppfattning är att de bedömer att de kommer förlora. 

Kommer Soccer Soldier att betala pengarna så att tvisten inte avvisas?

- Det kan jag inte svara på nu, svarar Klette.

Övergångssumman för Sarfo har sagts uppgå till omkring 13 miljoner kronor. UNT har tidigare rapporterat att Sirius nettointäkt för spelaren landade på 12,6 miljoner. Nyligen skrev tidningen att Soccer Soldier anser sig ha rätt till 6,5 miljoner plus ränta på drygt 1,5 miljoner men att Sirius anser att man genom jämkning inte ska behöva betala ut några pengar till akademin, trots att avtalet bedömts vara giltigt. Bland annat för Sirius kostnader i tvisten mot Malmö FF, enligt UNT.

Sirius har fram till nyligen inte gett uttryck för något annat än att den avslutande förhandlingen rörande Sarfo-pengarna ska bli av. I november sa klubbens ordförande Ove Sjöblom till Fotbollskanalen att Sirius ”ska föra” processen vidare och bara för någon vecka sedan berättade han för UNT att det är både muntlig och skriftlig bevisning som ska läggas fram vid den kommande förhandlingen. Han sa även följande om att Soccer Soldier vill ha omkring åtta miljoner kronor:

- Det är ett möjligt utfall av processen.

Därefter har alltså Sirius, enligt Soccer Soldiers ombud, valt att inte betala in det som skiljenämndens regelverk kräver för att få till ett slut på tvisten. 

Stefan Alvén är ombud för Sirius i ärendet och han tror att pengarna från Sirius sida är på väg in.

- Jag såg att han (Klette) mejlade till viss media och till Sirius ordförande i går. Men hör med Sirius och Ove Sjöblom. Jag skulle gissa att det bara är rent förbiseende. Jag tror att man har betalat det. Det ligger inget annat i bakgrunden vad jag vet, som kanske Klette antyder i mejlet. Men hör med Ove för säkerhets skull. Jag är inte inblandad i de frågorna om betalningar till skiljenämnden, säger Alvén.

Enligt Klette var det 4 juni som var sista dagen att betala. Stämmer det datumet?
- Jag vet faktiskt inte. Jag tror som sagt inte att det här är någon stor grej. Men hör med Ove. Jag skulle inte bli förvånad om det redan är betalt.

Du har inte hört någonting som tyder på att Sirius inte vill att processen ska fortgå?
- Nej nej, absolut inte. 

Fotbollskanalen har under hela onsdagen sökt Sirius ordförande Ove Sjöblom för få honom att bemöta kritiken och ge Sirius version. I ett sms på frågan om det stämmer att Sirius inte betalat in pengarna och i sådana fall varför skriver han följande:

”Sirius väljer att hantera den här frågan liksom övriga delar av tvisten med Soccer Soldiers inom det pågående skiljeförfarandet och inte i media. Jag har i övrigt inga kommentarer”.

I SvFF:s regelverk för skiljenämnden går det att läsa följande:

”Förening eller IdrottsAB som underlåter att betala ersättning till ordföranden och sekreteraren får, efter anmälan av ordföranden, av SvFF:s Disciplinnämnd åläggas förbud mot att genomföra nationella och internationella spelarövergångar enligt SvFF:s tävlingsregler till dess att betalning skett”.

Men något transferförbud riskerar Sirius inte i detta läget. De pengar som de hittills inte betalat in, enligt Klette, är just en så kallad säkerhet för den ersättning som skiljenämnden har rätt till. Det är först om Soccer Soldiers betalar Sirius del, får till en förhandling, skiljenämnden slår fast vilka kostnaderna parterna ska stå för och Uppsala-klubben vägrar att betala ut pengar för dem som de riskerar att anmälas till disciplinnämnden.

- Man begär i början av processen en säkerhet och då kan det gå till på två sätt, antingen betalar båda parterna det där utan krångel eller så är det så att den ena parten inte gör det och då följer av reglementet att antingen så avvisas hela eller delar av tvisten, beroende på hur yrkandena ser ut. Eller så kan motparten välja att ställa hela säkerheten, säger förbundsjuristen Christine Stridsberg och fortsätter:

- Säg att förening A väcker en tvist mot förening B och så tycker skiljemannen att de ska ställa säkerhet, exempelvis 10 000 kronor var och så säger den ena parten att den vägrar. Då kan förening A välja att ställa hela beloppet. Då blir det en process ändå. Det är inte någon sanktion i det läget, mot den förening som vägrar att ställa säkerhet. Det är inte så att de kan bli anmälda och ställa transferförbud i det läget. Då rullar processen på och i slutet, i samband med att man bestämmer utgången i ärendet så bestämmer också skiljemannen fördelningen av kostnaderna och då är huvudregeln att respektive part ska stå sina kostnader och att man delar på kostnaden till ordförande och sekreterare. Är det så att ena parten i det läget fortsätter att vägra att betala fastställd ersättning - då kan det bli en anmälan till disciplinnämnden. 

Om förening A vill ha någonting av förening B och inleder en process - blir det inte ganska enkelt för förening B att slippa undan det då genom att bara inte ställa någon säkerhet?
- Det är så klart så att den part som har ett betalningskrav mot sig ofta inte har något incitament att ställa säkerheten, nej, det är helt riktigt. Samtidigt - ställer motparten säkerheten så kommer processen föras och du kommer i slutändan kunna få betala i alla fall.  

- Jag har inte varit med och formulerat reglerna men det kan ju finnas fullgoda själ, att man blivit instämd felaktigt och man har den tråkiga situationen att man inte har så bra ekonomi och då inte kan ställa säkerhet. I det läget skulle det kanske bli lite tokigt om man riskerar ett transferförbud direkt, utan att det fastställts att man gjort fel. Det är som alltid med regler, det finns situationer som man kan tycka öppnar upp för fulspel från olika håll, säger Stridsberg.

Publicerad 2020-06-10 kl 19:08
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto