Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Anställdes av Hammarby - hade misshandlat minderårig djurgårdare

Allsvenskan

Hammarby anställde en 27-åring som ledare med supporterinriktning - trots att han ett år innan hade misshandlat en minderårig djurgårdare.
I onsdags dömdes han.
- Vi har valt att för tillfället inte ge några kommentarer eftersom det är ett internt personalärende, säger vd Richard von Yxkull.

Foto: Bildbyrån.

Bajens vd Richard von Yxkull på bild.

Efter Hammarbys 1-0-seger mot Djurgården i damallsvenskan i maj 2023 så skulle några minderåriga personer ta tunnelbanan från Stadion.

Men när vagnens dörrar öppnades och 17-åringarna skulle kliva ombord så blev det en skräck, något som även Fotboll Sthlm har uppmärksammat.

Ur tåget stormade 20-talet Hammarbysupportrar, några maskerade. Två 17-åriga Djurgårdssupportrar misshandlades. En av en 27-årig hammarbyare. Den andre av en 32-åring, som av polis bedöms tillhöra Bajens huliganfirma KGB.

Vi hoppar fram ett år i tiden.

Ett år efter misshandeln i Stadions tunnelbana - i maj 2024 - så anställde Hammarby 27-åringen som ledare med supporterinriktning.

Annons

Knappt tre veckor efter anställningen dömdes han, i onsdags, för misshandel för händelsen i Stadions tunnelbanestation.

När Fotbollskanalen når Hammarbys vd Richard von Yxkull så vill han inte uttala sig.

- Vi har valt att för tillfället inte ge några kommentarer eftersom det är ett internt personalärende, säger han.

Fotbollskanalen kan berätta att det inte är första gången som 27-åringen dömts för brott.

2018 dömdes han till fängelse i ett år och sju månader för misshandel, där hovrätten sedan ändrade fängelsestraffets längd till sju månader.

Då förekom han under åtta avsnitt i belastningsregistret, bland annat för misshandel, ofredande och brott mot ordningslagen.

Efter fängelsestraffet 2018 har han dömts för brott mot ordningslagen och nu alltså för misshandel. Han har flera gånger meddelats tillträdesförbud på idrottsevenemang.

Annons

I domen kring misshandel som föll i onsdags kom det fram att 27-åringen, som erkände brott, sagt att han gjort en helomvändning i sitt supporterskap - att han brutit med supportergrupperingar som han tidigare tillhört och att åklagarmyndigheten på polisens begäran hävt ett tidigare gällande tillträdesförbud för att han skulle kunna jobba för Hammarby.

Men enligt tingsrätten stod det klart att 27-åringens brottslighet varit kopplad till det samröre som han tidigare har haft med våldsinriktad supporterkultur.

Tingsrätten slog fast "att det varit fråga om upprepade slag som riktats mot 17-åringens ansikte medan han låg ner och att 27-åringen efter misshandeln på ett kränkande sätt fotograferat 17-åringen medan han fortfarande satt på marken."

För detta dömdes han till skyddstillsyn förenat med samhällstjänst i 80 timmar. Om fängelse hade dömts ut hade det blivit fängelse i tre månader.

Annons

Fotbollskanalen har sökt 27-åringen.

Publicerad 2024-06-10 kl 16:46
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto