POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
4v

Årskorten jobbig nöt om det blir spel utan publik: "Då är det god natt - då är det över"

Foto: Bildbyrån.

Mycket talar för att allsvenskan inleds utan publik.
Vad händer med årskorten - och hur kännbart kan det bli för klubbarna ekonomiskt?
- Blir det 15 matcher utan publik och alla som har säsongskort kräver tillbaka sina pengar - då är det god natt, då är det över, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund till ”Bajenpodden”.
- Det skulle vara väldigt kännbart, säger Malmös dito Niclas Carlnén till Fotbollskanalen.

Den 14 juni är det tänkt att det ska vara allsvensk premiär på herrsidan. Svensk Elitfotbolls förhoppning är att i första hand spela matcher inför publik, i andra hand med reducerad publik och i tredje hand helt utan publik. Att det skulle bli matcher med publik förefaller dock i dagsläget ganska osannolikt, med tanke på att Folkhälsomyndigheten inte ens tillåter att seniormatcher får spelas.

Dessutom har flera europeiska ligor ställt in säsongen och i de länder där det diskuteras att återuppta ligan så är det i så fall inför tomma läktare.

Men vad händer då med årskorten som många människor köpt till säsongen? Och hur pass kännbart vore det rent ekonomiskt för klubbarna om många ville ha pengarna tillbaka?

I senaste avsnittet av ”Bajenpodden” fick Hammarbys vd Henrik Kindlund frågan. Och han var då väldigt tydlig.

- Vi håller på att titta på det. Det finns olika aspekter på det också. Men man kan säga direkt att blir det 15 matcher utan publik och alla som har säsongskort kräver tillbaka sina pengar - då är det god natt, då är det över, säger han i podden och tillägger:

- Man får ha respekt för att det kan vara människor som fått sparken och där det verkligen är riktiga pengar för de här personerna. 

Samtidigt förklarar Kindlund, som i podden även säger att man planerar utifrån fem, sex hemmamatcher utan publik vilket i sin tur skulle kosta 25-30 miljoner, att han inte tror att det är ett sannolikt scenario att alla skulle vilja ha pengarna tillbaka. 

- Om alla gör det så är klubben i konkurs och det vore lite förvånande och ganska olikt Hammarby-supportrar att aktivt driva sin klubb i konkurs.  

Bajen har sålt 16 000 årskort och för Malmö FF:s del handlar det om över 12 000 sålda plåtar.

Niclas Carlnén är vd i MFF och han berättar för Fotbollskanalen att klubben just nu håller på att undersöka hur man ska tackla problematiken kring årskort, om det blir spel inför tomma läktare.

- Vi håller på att titta på helheten och de olika alternativ som finns. Jag har inga officiella kommentarer nu utan vi behöver lite mer tid för att fastställa hur vi ska agera, säger han.

Carlnén vill inte specificera vilka de olika alternativen är.

 - Vi är mitt i den diskussionen.

Men om det inte blir spel inför publik så har man väl rätten att kräva tillbaka pengarna?
- Jag svarar även där att jag inte har några kommentarer, för vi behöver ha svar på alla frågor innan vi beskriver hur vi tänker göra.

Henrik Kindlund i Hammarby säger att om alla som köpt årskort vill ha pengarna tillbaka så går klubben i konkurs. Hur stort tapp ekonomiskt skulle det vara för Malmö FF? Även om det inte är så sannolikt att precis alla gör det.
- Det skulle vara väldigt kännbart. Tittar vi på de stora intäktsströmmarna så är det årskort, lösbiljetter, partners, Europaspel och spelarintäkter. Skulle någon av dem försvinna helt så skulle vi kanske kunna hantera det kortsiktigt men långsiktigt så blir det så klart ett problem. Vi har ett försprång inom svensk fotboll just nu och ska vi behålla det så måste vi också säkra de intäkterna och se till att vi faktiskt levererar saker så att man helst inte vill ha tillbaka sina pengar.  

AIK:s klubbdirektör Björn Wesström avstår att spekulera i vad stora fordringar till årskortsinnehavarna skulle innebära för klubben.

- Det blir en ytterst hypotetisk frågeställning. Vi är i grund och botten i tron och hoppet att årskortsköp är en lojalitetshandling, sedan har vi full förståelse om det kommer andra propåer men vi avser att ta det när det kommer, säger han till Fotbollskanalen.

Hur gör ni med årskorten om det blir spel utan publik?
- Vi har fortfarande interna diskussioner om hur vi ska förhålla oss till en sådan situation men än så länge är vi inte där och då tänker jag inte spekulera.

Henrik Berggren, Djurgårdens vd:

- Det är något vi diskuterar, men vi har inte kommunicerat kring det ännu – men vi kommer göra det så småningom, säger han till Fotbollskanalen. 

Då är det ännu inte klart vad som händer om supportrar kräver pengar tillbaka för årskorten?
Vi håller på och funderar på den typen av frågor just precis nu. Det är vår skyldighet att förberedda oss för olika eventualiteter.

Hur har ni påverkats av coronakrisen så här långt?
- Det är klart att vi har påverkats som alla andra i och med att vi inte kunnat dra igång allsvenskan i början av april som vi hoppades på. Vi skulle ha haft sju hemmamatcher under våren – det är klart att det är ekonomisk kännbart.

Publicerad 2020-05-05 kl 16:13
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto