Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Asoro talar ut om Dif-flytten och tunga åren: "Jag har inte mått bra - på riktigt"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Joel Asoro är glad över att vara hemma i Stockholm igen.
I en längre intervju med Fotbollskanalen berättar han nu om flytten till Djurgården och varför det gått tungt de senaste åren.
- Jag har haft så mycket familjeproblem att jag inte mått bra, säger han.

Foto: Bildbyrån

Nyligen blev Joel Asoro klar för Djurgården. Nu har han också anslutit till sitt nya lag. Forwarden har ett stort antal ungdomslandskamper, upp till U21-nivå, för Sverige på sin meritlista och han har köpts loss av Championship-klubben Swansea. Men 21-åringen kommer närmast från Serie A-klubben Genoa, som han var utlånad till men inte spelade en enda minut för. 

Som tonåring ryktades Asoro dra till sig intresse från storklubbar som Paris Saint-Germain, Arsenal och Bayern München, men det stora karriärlyftet uteblev för den vindsnabbe forwarden som dock har gjort exempelvis 30 framträdanden i Championship och 15 framträdanden i Eredivisie. 

ANNONS

Nu ska Asoro kicka igång sin karriär igen, på hemmaplan. Han har skrivit på ett fyraårskontrakt med Djurgården. Men debuten lär inte komma i helgen, när de blårandiga tar emot Brage i svenska cupens första gruppspelsmatch.

- Joel har haft det lite jobbigt de senaste 10-14 dagarna. Han behöver nog växa in i det rent fysiskt. Han har ju tränat en hel del på egen hand men inte så mycket de sista tio dagarna, på grund av strul med coronaregler. Han har suttit både här och där, säger tränaren Thomas Lagerlöf.

Asoro själv berättar:

- Karantänerna har varit jobbiga. Det har varit lite jobbigt att få upp flåset, så det kommer ta lite tid. Men det kommer komma.

- Det får komma när det kommer. När de (tränarna och medicinska teamet) tycker att det är dags, då är det dags. Självklart vill jag spela, men man måste vara smart också.

ANNONS

Så vad hände med den så omskrivne talangen?

Asoro tycks inte förvånad över att folk ställer sig frågan - men han vill vända på den.

- Det är inte: vad hände? Det är mer: varför hände det inte? Det är mer den frågan. Folk vet ju att jag har det kvar inom mig men undrar varför det inte kommit ut, säger 21-åringen och fortsätter: 

- Det folk inte vet, och som jag inte gillar att gå ut med, är att jag haft så mycket familjeproblem att jag inte har mått bra. De senaste två åren. Jag har inte mått bra mentalt. På riktigt. Men jag har inte velat snacka om det. Varför skulle jag skylla på någonting? Det skulle bli som att jag skyller ifrån mig när jag inte spelat eller presterat.

Han avslutar sitt resonemang:

- Jag tror folk vet: mår man inte bra, då mår man inte bra.

Hur mår du i dag?
- Jag mår mycket bättre. Det blir bättre ju längre tiden går. Sen kan det gå upp och ner lite, men jag kämpar på. Det är det enda jag kan göra. Jag får inte ge upp. 

ANNONS

Asoro hoppas att en flytt hem till Stockholm ska hjälpa honom.

- Det underlättar väldigt mycket. Det blir enklare att träffa familjen och sådana grejer. Det är skönt att vara hemma.

Efter att ha slagit igenom i Sunderland såldes Asoro till Swansea, som sedan har lånat ut honom både till Groningen och Genoa.

- Det handlar inte om att jag har valt fel klubbar, utan snarare att jag hamnat i fel händer. Så kan man säga. Att de inte har vetat hur jag ska användas. Klubbarna som jag har varit i har varit fantastiska. Men de har inte vetat hur jag ska användas. I Sunderland visste de hur jag skulle användas, men i Swansea visste de inte riktigt det. Spelmässigt passade jag inte in. 

- Folk tänker: han vek ner sig, och sådana saker. Men jag tänker bara att jag ska tillbaka. Jag ska inte bara snacka. Jag vill kunna bevisa för mig själv att jag har allt kvar men att jag bara behöver fixa några smådetaljer.

ANNONS

Asoro flyttade till Italien i september förra året och där uteblev speltid helt. Men han är inte orolig att det ska dröja för länge innan han är i matchform.

- Det är klart att det inte är roligt att jag inte fått spela matcher, men jag viker inte ner mig för det. Jag ser det bara som att matcherna kommer komma snart. Jag kan inte sitta och dega ner mig för det. När det väl kommer så kommer det komma.

- Om man är en explosiv spelare så tar det lite tid att komma igång om man vilat. Man blir trött snabbt. Men det där kommer sitta snart.

Hur ska det bli att spela match igen snart då?
- Det är asroligt. Det ska bli jätteroligt. Jag kan inte hålla mig, men jag försöker inte tvinga fram något heller.

Varför det blev en flytt till Djurgården? Sportchefen Bosse Andersson spelade en nyckelroll i affären. Asoro berättar att han haft regelbunden kontakt med Andersson "sedan han var liten".

ANNONS

- Jag har ju haft kontakt med Bosse sen jag var typ 15 år gammal. Han har alltid frågat hur det är och så vidare. Jag har alltid haft kontakt med Bosse och därför har jag hela tiden känt att det skulle vara Djurgården som jag skulle spela för om jag flyttade hem till Sverige. Jag känner mig som hemma i en familj här, förstår du? Att här kommer man bli omhändertagen som om jag vore deras barn.

Han gör ingen hemlighet av att just Andersson har haft stor betydelse i valet av klubb.

- Jag känner att det var skönt att det blev just Djurgården därför.

Hur är han?
- Bosse är Bosse. Vet du vem Bosse är så vet du hur han är, säger Asoro och ler stort.

- Han är rolig. Han kan ringa Facetime till mig ibland och skoja. Han kallar mig 50 cent och sådana saker, det är för mitt hår.

När insåg du att Sverige var ett alternativ för dig?

ANNONS
- Det var under en tid i Genoa då jag inte var lycklig. Jag tänkte mycket på vad jag skulle göra och vad som skulle vara rätt steg. Problemet är att man kan tänka så mycket, men man måste njuta av det man gör. Jag kände: här kommer jag inte kunna göra det.

- Jag har ju kompisar som spelar eller har spelat i allsvenskan, så jag har aldrig kollat ner på ligan eller så. Jag har känt att jag inte har några problem med att återvända till Sverige.

Vad har du för förväntningar på tiden här?
- Jag vill bara att det ska gå bra för Djurgården. Jag tänker inte så mycket på mig själv. Går det bra för laget går det bra för en själv. Jag vill åstadkomma något här, att vi når någonting.

I Djurgårdens 4-3-3-system ser sig Asoro kunna spela på någon av de tre platserna längst fram.

- Ja, det går. Beroende på matchbild. Men om jag får välja en position så är det nummer nio-positionen. 

ANNONS

Hur är det för dig att spela ensam längst fram?
- Inga problem. Grejen är att det blir vad man gör det till. Jag får kombinera med yttrarna eller mittfältarna, och vara i rörelse hela tiden.

Om Asoro är nog av en målskytt för att spela som nia? De senaste åren har han inte gjort många mål. I Sunderland blev det tre seniormål, i Swansea blev det noll och i Groningen tre.

- Man kan kolla jättemycket på statistik och sådana grejer, men det är fler än 30 matcher som jag spelat bara fem-tio minuter i. Man måste kolla på det också. Man kan inte bara säga: ”Du har startat alla de här matcherna”. Det har jag inte gjort. Jag har inte spelat mer än tio minuter i hälften av matcherna. Det är svårt att göra något på tio minuter. Jag ska inte skylla ifrån mig, men det är ju det.

Ser du på dig själv som en målskytt?

ANNONS
- Jaja. Den senaste tiden har jag kunnat utveckla min del i mitt spel vad gäller att komma till avslut. I allsvenskan vill jag kunna visa folk att jag har ”paketet”, att jag är snabb och teknisk men också kan skjuta. Det har kommit med åren.

Han menar att han utvecklats mycket sedan han slog igenom och blev ett namn på många svenska fotbollssupportrars läppar.

- Jag är en helt annan spelare. Det är inte bara snabbhet. Jag tror det är väldigt få som kan vända sig om och köra en mot en hela tiden. Det är någonting som jag har i lagret. Sen har jag utvecklat ett spel som många inte sett, som jag verkligen vill kunna få ut på match.

Det är mer en helhet?
- Ja, exakt.

Har du samma drömmar kvar som när du var yngre?
- Alltid, alltid. Det spelar ingen roll om jag är 21 år eller 25 år, jag kommer alltid ha samma drömmar. Jag ska kämpa på.

ANNONS

Vad tänker du om Djurgården, att det är ett steg tillbaka som gör att du kan ta flera framåt?
- Nej. Det är inte ett steg tillbaka. Det är en mellanlandning. Folk underskattar allsvenskan för mycket. Folk är rädda för allsvenskan. Jag förstår inte varför. Grejen är att det är en plats där du kan få speltid om du gör det bra, även om det inte finns några garantier. Men det fungerar ju så om du gör det bra. Jag känner bara att jag behöver få in 30-40 matcher i kroppen, det är det jag behöver få in. 

- Det skulle hjälpa mig enormt. Det kan jag säga.

Vill du utomlands igen?
- 100 procent. 100 procent. Det ska jag inte ljuga om. Men det tänker jag inte på nu. Jag måste göra det jag ska göra i dag för att leverera. Jag ska ta hand om min kropp och må bra. Jag vill utomlands igen, det är det mitt mål ska vara, men det får komma när det kommer.

ANNONS

Flera gånger under intervjun påpekar Asoro att han inte har kommit till Djurgården bara för att tänka på sig själv. Han vill se sig själv som en del i ett framgångsrikt lag. Han påpekar att det man gör "ska gynna alla, inte bara dig själv".

- Bara för att just jag kom till Djurgården ska det inte bara vara fokus på mig. Det här är en lagsport. Man vinner tillsammans. Individuellt kan du vinna matcher, men det är ett bra försvar som vinner guldet. Man måste utgå från hela laget.

Men känner du någon press över att du kommer hit och kostat en del pengar och så vidare?
- Jag gör inte det. När jag är glad, då kommer det gå bra. Det är det jag tänker nu. Jag måste bara njuta. Allt annat kommer. Jag ska inte behöva tänka på att jag ska göra det bra.

Vad har du för förväntningar på laget i år?
- Vi ska vara med högt upp i tabellen. Det är bara det som gäller. Det är klart att man vill vinna SM-guld. Men vi får se hur det går i början av säsongen. Självklart vill vi vara topp tre.

ANNONS

Och för din egen del, ska du vinna allsvenskans skytteliga?
- Det är en dröm. Jag ska inte ljuga. Men jag måste få in första målet innan jag kan börja säga något om att jag ska göra 10-20 mål. Första målet är det viktigaste, avslutar Asoro.

Publicerad 2021-02-18 kl 17:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto