Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/ÅTVIDABERG

ALLSVENSK NEDRÄKNING: TV: Allsvenskans äldste målskytt laddar för ny säsong: "Suget kommer"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Kristian Bergström.

I höstas blev Kristian Bergström, 40 år och 297 dagar gammal, den äldste målskytten någonsin i allsvenskan. Nu laddar Åtvids viktigaste spelare om för en ny säsong.

Som nybliven 30-åring hade Kristian Bergström ledsnat på sin situation i Malmö FF. Yttermittfältaren levde fortfarande på sitt rappa steg och sin sällsynt vassa pisksnärt till inläggsfot. Två spetskvaliteter som tränaren Tom Prahl kunde avvara, då han hellre startade med Tobias Grahn eller Andreas Yngvesson på vänsterkanten.

- Jag är 30 och ska börja tänka på karriären efter fotbollen. Om någon presenterar ett intressant förslag där ett jobb ingår kan det vara ett alternativ, sade en besviken Bergström till Folkbladet.

Vilket år vi talar om? Våren 2004.

Kort efteråt kritade han på för moderklubben Åtvidaberg. Bergström hymlar inte om att han redan då börjat förbereda sig på ett annat typ av liv.

- Min ambition var att kanske spela i två år till. Jag var ju 30 år gammal. Nu sitter jag här... elva år senare. Det är väl helt enkelt så att jag varit ganska dålig på att ta beslutet, säger han.

Äldste målskytten någonsin
Sedan sex år tillbaka har Åtvidaberg varje höst berättat att de "förbereder sig för en framtid utan Kristian Bergström". Men "Pligg", smeknamnet han lystrar till, kliver alltjämt ut till den fotbollsallsvenska premiären år efter år. I höstas blev han, 40 år och 297 dagar gammal, den äldste målskytten i allsvenskans historia via ett slumpmål mot Malmö FF.

- Det hade så klart varit ett perfekt avslut, men suget kommer alltid tillbaka. Jag kommer dessutom få en roll i tränarlaget. En liten förening som Åtvidaberg är ständigt beroende av att lotsa fram unga spelare i seniortruppen och där kommer jag fungera som en hjälpande hand, säger Bergström.

Åtvidabergs nye tränare Roar Hansen har nämligen en ganska tunn trupp att laborera med. Mycket talar för att lagen ställer upp med ett 4-3-2-1; där den notoriske kantspelaren Bergström ser ut att ta ett steg till en av de tre mittfältsrollerna. För Bergström har - inga jämförelser i övrigt - likt Ryan Giggs i Manchester United allt eftersom justerat om sin roll på planen. Som ivrig anfallare öste han in mål för Åtvidaberg under första halvan av 90-talet.

Byter position
25 år gammal anslöt han till allsvenska IFK Norrköping där Bergström omedelbart stod för flest antal målgivande passningar i hela serien och belönades med att nomineras som en av årets nykomlingar på fotbollsgalan. Därefter var han, fram till mitten av 2000-talet, en snabb kantspecialist som pumpade in inspel med sin vänsterfot. De senaste åren har Bergström, även om han utgått från kanten, allt oftare vandrat in i plan för att sätta bolltempo och styra passningsspel.

Nu ser han ut att tillsammans med nyförvärven Ammar Ahmed och Mauricio Albornoz ta hand om mittfältet i Åtvidaberg. Trion ska försöka täppa till luckan efter flyktade nyckelspelarna Tom Pettersson och Mohamed Abubakari.

- Jag kan spela balansspelare, men även i den offensiva rollen. Roar ser mig som ett alternativ på flera positioner. Det känns kul.

Hade velat gå utomlands
Spelare som Daniel Tjernström (AIK) och Henrik Rydström (Kalmar FF) har de senaste åren, likt Kristian Bergström, belönats med epitetet "trotjänare". Bortsett från den hedervärda lojaliteten till sin förening har trion en gemensam nämnare; de fick aldrig riktigt chansen till ett äventyr utomlands.

Den nu 41-årige Kristian Bergström kom aldrig längre än ett par träningar och en reservlagsmatch med Queens Park Rangers 1997.

- Jag kan väl tycka att jag borde ha fått chansen, om man jämför med andra jämbördiga spelare som varit ute i Europa. Jag hade en pojkdröm om proffslivet. Det är nog så att man inte gynnas när man tillhör en liten förening. Landslag och proffsklubbar tittar ju hellre på Anders Svensson i Elfsborg, än på mig i "Åtvid".

 

Publicerad 2015-03-22 kl 10:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons