POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ÅTVIDABERG

Åtvidaberg använde spelare utan arbetstillstånd - allsvenska tabellen kan räknas om

Nästa

Avbryt
Försök igen

Mohammed Abubakari saknar arbets- och uppehållstillstånd - men spelar ändå matcher för Åtvidaberg. Nu kan fotbollskanalen.se avslöja att allsvenskan kan räknas om.
- Åtvidaberg kan förlora sina spelade matcher med 0-3, säger Tävlingskommittens ordförande Gerhard Sager.

Efter fem omgångar har Åtvidaberg tagit åtta poäng. Bland annat besegrades Elfsborg med 2-1 innan det blev 2-2 mot Kalmar FF.

I båda matcherna gjorde Mohammed Abubakari värdefulla mål och spelade en viktig roll på det centrala mittfältet.

Nu kan fotbollskanalen.se avslöja att Abubakari, som har spelat i 90 minuter i samtliga fem matcher, saknar arbets- och uppehållstillstånd - och det gör även lagkamraten Emmanuel Dogbe som satt på bänken mot Elfsborg och Kalmar FF.

- Det tillståndet som båda två har haft har löpt ut och man har inte ansökt om något nytt. Det betyder att ingen av dem får lov att spela matcher, säger Migrationsverkets pressinformatör Guna Graufelds till fotbollskanalen.se.

Mohammed Abubakari är från Ghana och hade ett arbets- och uppehållstillstånd mellan 2012-08-01-2013-11-30 och landsmannen Emmanuel Dogbes arbets- och uppehållstillstånd gällde mellan 2012-03-15-2014-03-15. 

Mot Elfsborg gjorde Abubakari 2-0-målet i den 66:e minuten och mot Kalmar FF satte han 1-0 i den 17:e minuten. Nu kan den allsvenska tabellen räknas om och Åtvidaberg riskerar att bli av med sina åtta poäng.

- I ett normalfall om du spelar med obehöriga spelare så förlorar du poängen från alla matcher som spelaren har spelat i, men det kan finnas omständigheter att en spelare har spelat obehörigt. Det kan vara ett administrativt fel av föreningen eller andra särskilda skäl för att spelaren inte ska förklaras som obehörig och som kan göra att klubben kan få en straffavgift i stället för poängavdrag, säger Tävlingskommittens ordförande Gerhard Sager till fotbollskanalen.se.

- Det är Disciplinnämnden som gör bedömningen. Men grunden är att du förlorar poängen som spelaren har spelat i, men som sagt: det kan finnas omständigheter. Så som det blir om laget förlorar poängen så ändras resultaten till 0-3 till de andra lagen om inte lagen har vunnit med mer.

Om Åtvidaberg blir av med sina poäng och tabellen räknas om så går bland annat Elfsborg upp på lika många poäng som serieledaren Malmö FF.

Kalmar FF går upp på elva poäng, två efter MFF och Elfsborg. Och Falkenberg går förbi Halmstad och Helsingborg.

Det är klubbarna som ska göra en anmälan till Disciplinnämnden som sedan kan göra en bedömning av ärendet.

- Ja, det måste komma en anmälan utifrån. Sen är det klart att Disciplinnämnden kan ta upp ärenden på eget initiativ, men det gör man inte normalt, säger Sager till fotbollskanalen.se.

2009 avslöjade Aftonbladet att Wanderson saknade arbets- och uppehållstillstånd, men Svenska Fotbollsförbundet valde ändå att inte bestraffa Gais.

Då spelade han två matcher efter att arbetstillståndet löpt ut och innan han fick ett nytt. I det fallet överklagade både Örebro och Hammarby.

- Då var det säkert så att Disciplinnämnden ansåg att han hade rätt att uppehålla sig i landet. Det kan man göra i tre månader, säger Gerhard Sager.

 


 

I teorin skulle protest kunna lämnas in mot IFK Göteborgs 5-0-vinst mot ÅFF där Abubakari också deltog, då skulle tabellen behöva räknas om ytterligare.

Publicerad 2014-04-23 kl 13:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå