Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Avslöjar: Hauges bolag ska sälja tv-rättigheter

Rune Hauge och Svensk Elitfotbolls Mats Enquist.

Rune Hauge ska hjälpa svensk klubbfotboll att dra in mer tv-pengar.
Fast norrmannens bolag tar bara betalt om man dubblar intäkterna.
- Det är ett avtal vi är mycket nöjda med och det är väl försvarbart, säger Mats Enquist till Fotbollskanalen.

De nuvarande tv-avtalen vad gäller sändningsrättigheterna i allsvenskan och superettan går ut säsongen 2019. Trots det kan Fotbollskanalen avslöja att Svensk Elitfotboll redan nu väljer att påbörja processen med att sälja rättigheterna för 2020 och framåt, vilket Olof Lundh tidigare skrivit om i en krönika i Dagens Industri. Skälen är att Svenska Hockeyligan skrivit nytt avtal och får med start 2019 fyra gånger så mycket som fotbollsklubbarna och dessutom dröjer det innan Champions League kommer ut på marknaden.

Beslutet fattades under måndagen då Svensk Elitfotboll (som representerar klubbarna i de båda serierna) hade medlemsmöte. 

- Det är helt korrekt. Vi kommer under vintern att gå ut i en upphandling för perioden från och med 2020 och framåt. Sedan är det inte så mycket mer sagt men nu har vi förankrat det bland alla föreningarna, säger Mats Enquist, som är generalsekreterare i Sef, till Fotbollskanalen.

Försäljningen kommer att skötas av bolaget Profile Partner, som grundades av den kontroversielle norrmannen Rune Hauge. Hauge har ett långt ifrån fläckfritt förflutet och så sent som i maj i år avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning att Rune Hauge var en av de personer som förekom i de så kallade Panamadokumenten. Förbundet hade då betalat ut ersättning till Hauge via ett brevlådeföretag på skatteparadiset Guernsey.

Mats Enquist är noga med att påpeka att det inte är Hauge själv som kommer att sköta förhandlingarna.

- Det är mycket Hauge-fokus, men vi kommer att jobba med Michael Gott och Mark Deckelmann från Münchenkontoret, men Hauge finns ju med i det bolaget, det är korrekt. Men det är inte Rune Hauge personligen som kommer att sköta det här utan det är Profile Partners. Vi kommer inte att jobba via något Guernsey-bolag ifall det är det som spökar vidare sedan gammalt, säger han.

Enquist säger dessutom att man inte lägger några värderingar i Hauges tidigare affärer.

- Under de här åren som vi har arbetat med rättigheter så har Profile varit med oss även tidigare. De här händelserna har jag svårt att kommentera för det var långt före vår tid. För vår del har vi samarbetat med Profile via München-kontoret och det har fungerat alldeles utmärkt.

Kommer Rune Hauge ha någon del i det här?
- Ärligt talat: ingen aning. De är ett bolag och jag vet inte riktigt hur de fördelar jobbet. Men det är Michael Gott och Mark Deckelmann som kommer att fronta hela jobbet för oss. Sedan kan jag tänka mig att de har någon slags inre kontakt. Vi har ingenting att säga om det egentligen, vi har gjort vår utvärdering utifrån hur de arbetat med oss. Vi har inga som helst negativa bilder av hur det ser ut i dag i alla fall.

Hur kommer det sig att ni valde just dem?
- Vi märkte att om man ser till både performance och kunskap så var båda bolagen ganska likvärdiga. De har stor erfarenhet och har gjort en del framgångsrika upphandlingar nyligen. CSM hade gjort SHL-upphandlingen här i Sverige och Profile har gjort ett antal internationella upphandlingar plus den norska som de var med och bistod för inte så länge sedan. Båda hade ett bra track record och inga anmärkningar från vår sida. Sedan kokar det ner till vad de erbjuder i både pris och engagemang och då föll det ut till Profiles fördel.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen kommer inte Profile Partners att ta ut någon ersättning om avtalen gällande de högsta serierna säljs för under 460 miljoner kronor per år, vilket är en fördubbling jämfört med nuvarande avtal som är på 230 miljoner kronor (172,5 miljoner till Allsvenskan och 57.5 till Superettan). Ett eventuellt belopp som överstiger det får man tre procent av.

- Jag kan inte avslöja det. Det är en hemlighet mellan oss, klubbarna och naturligtvis Profile. Jag kan säga så här att det är inte i närheten av de summor som nämnts tidigare. Det är ett avtal vi är mycket nöjda med och det är väl försvarbart.

I det nuvarande avtalet är det TV4/C More som äger sändningsrättigheterna 2016-19. Då det förra avtalet såldes som gällde 2011-15 samt vid avtalet 2006-10 så plockade Rune Hauge in det schweiziska rättighetsbolaget Kentaro. Bolaget, med Philippe Huber i spetsen, gick sedermera i konkurs i både Schweiz och i Sverige vilket kostat de svenska Sef-klubbarna 50 miljoner kronor.

Publicerad 2016-11-22 kl 13:15

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER