Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Ove Sjöblom (till vänster) och Jens T Andersson (till höger)

Avslöjar: Så försöker Sef få Jens T Andersson att lägga ner kandidaturen

7v

Jens T Andersson utmanar valberedningens kandidat Ove Sjöblom om att bli ny Sef-bas.
Därför har Sef:s valberedning föreslagit sänkt arvode.
- Svårt att tolka det på annat sätt än att det är för att försvåra för Jens, säger en källa till Fotbollskanalen.

Läs mer: Avslöjar: Öppen kamp om att bli Sef-bas - tidigare AIK-vd in i valet

ANNONS

Läs mer: Avslöjar: Allsvensk klubbordförande förslag att ersätta Olsson och bli ny Sef-ordförande

Läs mer: Storklubbar frågade Jonas Eriksson om att bli Sef-bas – fick nobben

De senaste veckorna har Fotbollskanalen redogjort för den maktkamp som skakar om i svensk klubbfotboll. Det handlar om vem som ska efterträda Lars-Christer Olsson som ordförande för Svensk Elitfotboll.

Valet är fredagen 19 mars och redan i november hade valberedningen sin kandidat klar: Sirius ordförande Ove Sjöblom. 

För några veckor sedan valde AIK:s förre vd Jens T Andersson att utmana Sjöblom efter att ha fått stöd av en del klubbar som inte var nöjda med den avgående Sirius-basen.

- Jag hade inte gett mig in i det här om jag inte hade känt stöd från klubbar i både superettan och allsvenskan. Jag är förknippad med AIK men sanningen är att jag även har ett förflutet i Sirius, Väsby och har jobbat utomlands, sa Andersson till Fotbollskanalen.

ANNONS

Hans kandidatur har dock inte uppskattats av alla i svensk fotboll. Något som fick Sef:s valberedning under ledning av Leif Lindstrand att agera. Man har nyligen mejlat ut ett förslag till Sef:s 32 medlemsklubbar som rör arvodet till ordförande. När Lars-Christer Olsson valdes 2012 fick han igenom ett basbelopp (knappt 50 000 kronor) i månaden. Nu ska man sänka ersättningen till 12 500 i månaden (en fjärdedels basbelopp) och istället ersätta ordförande för förlorad inkomst.

- Det kommer inte bli någon större besparing, man tar bara ner grundersättningen och en av kandidaterna har en lön och en har det inte, säger en källa till Fotbollskanalen.

- Det här är ett förslag till årsmötet, sedan får man se hur det går där. Men det är konstigt att ändra på förutsättningar efter att kandidaterna tagits fram. Svårt att tolka det på annat sätt än att det är för att försvåra för Jens.

ANNONS

Återstår att se hur det blir fram till att valet sker den 19 mars. Klart är att det är en öppen kamp om en tung position i svensk fotboll. Ordförande för Sef blir även med automatik invald i Svenska Fotbollförbundets styrelse. Dessutom är mandatet som Sef-bas på tre år, så den som väljs sitter fram till 2024.

Jens T Andersson är försiktig när Fotbollskanalen når honom med frågor om han blivit informerad om skiftena i förutsättningar.

- Jag har inga kommentarer annat än att jag låter den demokratiska processen ha sin gång.

Leif Lindstrand, som är ordförande i valberedningen, säger att basbeloppet föreslås ändras för att rollen som ordförande i Sef inte längre är operativ, som den var när Lars-Christer Olsson tillsattes.

- Historiskt är det här ett förtroendeuppdrag över tid. När Lars-Christer var ordförande i början så fanns det inget kansli så Lars-Christer jobbade mer än heltid då och det var därför det togs beslut om ett högre basbelopp. Men allt eftersom blev kansliet mer bemannat samtidigt som Lars-Christer började jobba mer för Uefa. På den vägen har det varit och när Lars-Christer nu slutar är det lämpligt att man tittar över sådana här saker. Ett alternativ är att gå tillbaka till att ordförandeposten är helt oavlönad, men ett kvarts basbelopp är det vi valt då en ordförande ändå ska stå till förfogande och vara tillgänglig.

ANNONS

Att Sef vill att basbeloppet ändras är inget som gjorts avsiktligt för att försvåra för Jens T Andersson, menar Lindstrand.

- Den tanken har överhuvudtaget inte slagit mig. Historiskt har det varit ett helt oavlönat uppdrag. Det är rent förståndsmässigt så att man tittar över förutsättningar när en sådan som Lars-Christer avgår, som inte går att ersätta. Det finns ingen som har i närheten av den kompetens han har och det är inget konstigt att man ser över det här. Alla har inte samma betalt utan det anpassas och det finns inga sådana kopplingar (att det skulle försvåra för Jens T Andersson, reds. Anm).

Så ni ändrar inte basbeloppsersättningen för att försvåra för Jens T Andersson?
- Det har inget med kandidaterna att göra. Det är en normal översyn av ersättningen och det här är för föreningarnas bästa som man försöker hålla ner kostnaderna.

ANNONS
Publicerad 2021-02-26 kl 15:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto