Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AVSLÖJAR: Så vill SvFF lösa den allsvenska miljonkampen

Allsvenskan

Klubbarna i allsvenskan och superettan riskerar att bli av med 120 miljoner om året till bredden.
Men nu föreslår SvFF ett system som gör att de ser ut att kunna "andas ut", erfar Fotbollskanalen.
Eliten ska dela med sig av ett antal miljoner men potten ska även finansieras av förbundet, enligt förslaget.
- Elitklubbarna har varit livrädda, säger en källa.

Foto: Bildbyrån.

På Svenska Fotbollförbundets årsmöte i fjol sköts en omtalad motion på framtiden. Den från Göteborgs FF om att elitklubbarna på herrsidan borde dela med sig av tv-pengarna, som de får in varje år, till breddklubbar runt om i Sverige. Ett beslut om att SvFF:s styrelse skulle presentera ett förslag på hantering av frågan till årsmötet i år klubbades.

Förslaget från Göteborgs FF har varit att runt 120 miljoner kronor - årligen - ska tas från klubbarna i allsvenskan och superettan för att fördelas ner i systemet.

Nu har förbundet landat i hur man tänker att saken ska lösas och Fotbollskanalen kan avslöja de stora dragen i upplägget som man vill ska klubbas på det kommande årsmötet den 16 mars.

Annons

På ett styrelsemöte i måndags fattade Svenska Fotbollförbundet beslut om hur Göteborgs-motionen ska bemötas och tanken är att man under fredagen ska presentera det exakta upplägget som man vill ha för de olika distrikten i landet, erfar Fotbollskanalen.

SvFF-styrelsen vill klubba igenom ett system som ska ge mer pengar till bredden, men det är inte på långa vägar tal om de nivåer som Göteborgs distrikt hoppats på. Snarare innebär upplägget att runt en tiondel, plus/minus några miljoner, av de nämnda 120 miljonerna skulle kunna öronmärkas för breddklubbar, uppger källor för Fotbollskanalen. Den exakta summan kan se olika ut för olika år framöver och hänger exempelvis på hur stora intäkter som de berörda verksamheterna drar in.

Tanken är inte heller att enbart Svensk Elitfotboll, klubbarna i allsvenskan och superettan, ska stå för finansieringen av de medel som ska landa hos breddklubbarna. Även SvFF avsätter, om styrelsens nya förslag klubbas igenom, pengar till bredden.

Annons

Kompromissen är tänkt att bestå av bland annat ett system där föreningar runt om i Sverige, via olika former av fonder, ska kunna få hjälp att hantera kostnader.

Motionen från Göteborg har väckt debatt - och lett till oro bland klubbar i allsvenskan och superettan. Röstas ursprungsförslaget igenom förändras verkligheten för elitklubbarna. Det skulle vara ett stort bakslag i den ständiga jakten på en förbättrad ekonomi.

- Jag har uppfattat elitklubbarna som livrädda för motionen, säger en källa i rörelsen.

Samtidigt berättar flera källor för Fotbollskanalen att elitklubbarna insett att de på något sätt behöver gå bredden till mötes, och innebörden av förslaget om en kompromiss som nu ska presenteras från Svenska Fotbollförbundets styrelse har på olika vis förankrats med föreningarna i allsvenskan och superettan.

Annons

I sin skrivelse till årsmötet i fjol tryckte Göteborg på att resurserna inom svensk fotboll ska omfördelas, att SvFF "måste ta ett mycket större ansvar för verksamheten på lägre nationell nivå" och att "hela den nationella fotbollen ska få del av intäkterna från försäljningen av tv-rättigheter från de högsta serierna. Dessa serier tillhör svensk fotboll".

Svensk Elitfotboll har två representanter i SvFF:s styrelse; Simon Åström och Anders Billström.

Den 16 mars är det alltså dags för Svenska Fotbollförbundets årsmöte och då ska frågan hanteras.

Publicerad 2024-01-25 kl 19:39

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto