Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Axén om Rieks MFF-flytt: "Så här näringskedjan ser ut i dag"

Sören Rieks, 30, lämnar IFK Göteborg för Malmö FF.
Något som speglar näringskedjan i allsvenskan just nu, menar C Mores expert Alexander Axén.
- Det här känns nog jobbigt för Blåvitts supportrar, säger Axén.

Efter tre och ett halvt år i IFK Göteborg valde Sören Rieks att lämna Blåvitt i vinter. Nu har yttermittfältaren/anfallaren hittat en ny klubb - allsvenska konkurrenten Malmö FF. Ett treårsavtal med svenska mästarlaget är påskrivet.

- Överraskande, men ett bra nyförvärv. Han är en fartspelare, som kan spela både brett och smalt. Det vet jag att Magnus gillar, han vill kunna spela varierat. Så han passar bra in i MFF:s system, kommenterar C Mores expert Alexander Axén.

- Jag trodde nog inte att han skulle bli kvar i allsvenskan eftersom han lämnade Blåvitt. Men det är samma med spelare som till exempel Eikrem (Magnus Wolff Eikrem), man känner att det borde finnas plats för sådana spelare i många allsvenska lag. Men plånboken styr ganska mycket.

ANNONS

På vilken position tycker du Rieks gör sig bäst?
- Han är bäst som vänsterytter, tycker jag. Där kan han komma in i mellanrummet med sin fart och sitt skott. Han är topp tre-fyra på sin position i allsvenskan.

MFF värvar nu in en av IFK Göteborgs nyckelspelare, och det rör en spelare som inte längre omfattas av den så kallade expertskatten. Skatten innebär att utländska spelare, som tjänar över två prisbasbelopp i månaden, slipper skatta på 25 procent av lönen i tre säsonger.

- Det här betyder väl att näringskedjan är lite förändrad jämfört med hur den såg ut på 80-90-talet. Malmö vet vad han går för och Blåvitt var väl inte lockande för honom att fortsätta i. Det är väl på något sätt så här näringskedjan ser ut just nu.

Hur tror du det här känns för IFK Göteborg, hur känner man i en klubb när man blir av med en spelare till en rival?

ANNONS
- Det är nog mest jobbigt för supportrarna. De vill väl gärna tro att man är bättre eller nära Malmö. Tappar man då en spelare till de man ska ifatt... det är klart att det är jobbigt. Men som förening jobbar man ju med den här frågan under året och kanske märker att spelaren inte vill förlänga, så då lär man sig att leva utan den på något sätt. Man vill varje spelare väl och hoppas ju helst att spelaren flyttar utomlands och inte blir kvar i allsvenskan. Men det är sånt man får leva med ibland, det är tyvärr så det ser ut i dag.

Hur långt före är Malmö FF övriga lag i allsvenskan i dagsläget, känner du?
- Just nu känner jag att de inte är så långt före AIK, till exempel. De har tappat Berget, Eikrem, Rakip, Christiansen och Tinnerholm, och det är många poäng. Förra året hade de väl inget särskilt tapp inför säsongen och då kom Magnus in i en ledargrupp som var helt intakt, så den övergången blev ganska smärtfri. Nu har de gjort vissa rockader och de har ju lite tid på sig, men cupen drar igång ganska snart och det är många poäng som ska in i laget, säger Axén.

ANNONS

Rieks är MFF:s femte nyförvärv inför den kommande säsongen. Tidigare har sportchefen Daniel Andersson gjort klart med Eric Larsson, Egzon Binaku, Fouad Bachirou och Arnor Ingvi Traustason. 

Följ uppladdningen hos C More!

C More sänder över 100 försäsongsmatcher inför den allsvenska premiären 2018.

- Se hela uppladdningen 2018 hos C More -

Publicerad 2018-01-12 kl 13:10
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto