Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
3:26

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Hammarby-Sirius i spelaren.

Bajen fälldes - har nu satt totalstopp för reprisbilder: "Behövs tydliga direktiv"

STOCKHOLM. Hammarby anmäldes och fälldes för att ha visat vissa reprisbilder mot Kalmar.
Nu har klubben helt satt stopp för repriser på storbildsskärmarna på Tele2 Arena. 
- Det finns inga tydliga direktiv och vi kan inte hålla på att bli anmälda hela tiden, säger Göran Rickmer till Fotbollskanalen.

Det var efter Hammarby-Kalmar i början av april som en stor diskussion om reprisbilder på storbildsskärmar under allsvenska matcher blossade upp. Nikola Djurdjic satte 2-1 på övertid men vinkades av för offside, vilket skapade stor irritation mot domarteamet på läktaren. Irritationen växte när en repris på det bortdömda målet visades, en repris som såg ut att kunna ifrågasätta domslutet. 

ANNONS

Efter slutsignalen var domaren som dömde matchen, Mohammed Al-Hakim, vansinnig och sa:

- Personligen tycker jag att det är för jävligt. Det ska inte få visas några repriser på arenorna. Det är åt helvete! Vår säkerhet sätts på prov direkt.

I direktiven från ligaorganisationen Svensk Elitfotboll kring reprisbilder på arenorna står det tydligt att klubbarna har rätt att visa hur många repriser som helst på mål som är godkända ("den omfattning som det ges möjlighet till i produktionen"). Övriga situationer får man visa en repris på (som inte får repeteras), de ska visas direkt efter att situationen varit, det ska vara utan hjälpande grafik och det ska vara okommenterat (från speakern). Men på sina håll har det framförts uppmaningar till klubbar, vid sidan om de skriftliga direktiven, att reprisbilder på känsliga situationer ska undvikas. Det gör att olika klubbar hanterar frågan på olika sätt.

ANNONS

Hammarby har nu valt att sätta stopp för alla former av repriser på sina matcher. 

- Jag kan tycka att det behövs tydliga direktiv. Mot Kalmar visade vi den första reprisen som man har rätt att göra, och den kameravinkeln gjorde att det var ganska otydligt. Då fick jag information från de som sköter arena-tv:n att de hade repriser som visar att domaren dömt rätt. Jag vet att vi inte får visa de bilderna, men vi visade de repriserna ändå därför vi bedömde att det behövdes av säkerhetsskäl, för att publiken skulle förstå att domaren dömt rätt. Vi blev anmälda för det, och fällda, säger klubbens evenemangsansvarig Göran Rickmer.

Ni blev anmälda för den andra reprisen som ni visade?
- Ja, precis. Vilket är helt rätt. Så står det i regelverket. Men någonstans känner jag att vi inte kan ha det på det sättet att vi visar en repris som inte tydliggör om domaren gjort rätt eller fel och sen inte får visa en repris som visar något annat. Vi måste ju få visa den i så fall. Men det finns inga tydliga direktiv och vi kan inte hålla på att bli anmälda hela tiden, så därför visar vi inga repriser alls istället.

ANNONS

Anledningen till att Bajen anses ha brutit mot regelverket är att reprisen ska visas i anslutning till den berörda situationen och det var inte fallet när man visade upp den andra reprisen (ur kameravinkeln som visade att domaren dömde rätt). Klubben anmäldes till Svensk Elitfotbolls disciplinutskott och blev alltså fälld.

- Första gången får man en varning och sen blir det böter nästa gång, säger Göran Rickmer.

Han menar att det blir luddigt om det inför en reprisvisning ska göras en bedömning kring situationens känslighet.

- Då är problematiken, vem avgör vad som är diskutabelt eller inte? De som sitter och sköter det där har någon sekund på sig att avgöra det, de kan inte sitta och titta på en repris utan de måste lägga ut situationen direkt när den rullar in. Vi känner att vi inte i efterhand kan ha en diskussion om något var tvivelaktigt eller inte, så antingen visar vi skiten eller så gör vi det inte. 

ANNONS

- Det man glömmer bort i den här debatten är att det ganska ofta är så att domaren dömt rätt, det är ganska ofta en repris "räddar" domaren för att publiken ser att domaren har dömt rätt. Det händer ju nio gånger av tio, men det är aldrig det som vi sen diskuterar. Det är alltid den där tionde gången.

Efter diskussioner internt inom Hammarby fattade Rickmer beslutet att det är bäst att inte visa repriser alls med tanke på de nuvarande direktiven.

- Jag tog beslutet, det är ändå jag som ska hantera konsekvenserna.

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist sa till Fotbollskanalen efter Bajen-Kalmar att organisationen ska se över direktiven i ärendet. Fram till att den utvärderingen är klar står Hammarbys beslut om att inte visa några reprisbilder fast. 

- Vi avvaktar och ser vad man kommer fram till, förklarar Rickmer.

ANNONS

FOTNOT: Svensk Elitfotbolls disciplinutskott ska inte förväxlas med Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd. Det är två olika instanser.

Publicerad 2019-05-11 kl 08:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto