FEM SPANINGAR: "Imponerande milstolpe för Tankovic - säljs han i sommar?"

STOCKHOLM. Hammarby slog Sirius med 2-0 under fredagen.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Stort Bajen-övertag i första halvlek
Fram till Hammarbys 1-0-mål efter ungefär en halvtimme var det mycket Bajen men lite Lukas Jonsson. De grönvita hade ett stort bollinnehav men skapade inte särskilt stora farligheter, och således hade Sirius keeper inte särskilt mycket att göra. Men ledningsmålet var någonstans logiskt, för med den offensiva kvaliteten som Hammarby har i sitt lag satt jag bara och väntade på att de på något sätt skulle få till det på den sista tredjedelen och såra Sirius. Det blev Nikola Djurdjic som ordnade en straff och efter 1-0 öste hemmalaget bara på. Då kom Hammarby i attack på attack och att Tankovic lyckades glida igenom Sirius försvar och lobba in 2-0 i den 38:e minuten förvånade nog ingen i det läget.

Hammarby ”dödade” inte matchen - men tog en säker seger
Den andra halvleken? Nej, det finns inte särskilt mycket att skriva om den. Den var tråkig och dålig. I paus var Nikola Djurdjic, i en intervju med speakern på innerplan, tydlig med att han ville se sitt lag ”döda matchen” tidigt efter vilan. Riktigt så blev det inte, men Hammarbys seger var aldrig hotad. Sirius hittade fram till några enstaka farligheter under de sista 45 minuterna men Bajen kunde alltså utan problem spela av den här drabbningen.

Imponerande milstolpe för glödhet Tankovic
Muamer Tankovic fortsätter att glänsa och har efter kvällens två nätkänningar stått för fyra mål och två assist i årets allsvenska. Han är lite över allt på planen just nu. Han vinner boll, utmanar motståndare, hotar i djupled och gör poäng. För tillfället är han absolut en av allsvenskans bästa spelare. Mot Sirius nådde han också upp i en milstolpe som imponerar. Han har nu nämligen spelat 50 allsvenska matcher för Hammarby, samtliga 50 matcher sedan han blev spelklar för klubben. I debuten sommaren 2017 hoppade han in, men därefter har han startat 49 raka allsvenska matcher. Otroligt fina siffror för Tankovic. Med ett kontrakt som går ut nästa sommar känns det aktuellt med en flytt (alternativt förlängning) i det kommande transferfönstret för Tankovic. Det borde finnas utländska klubbar som vill hugga tag i den förre Fulham-spelaren.

Börjar de här lagen hitta tabellskiktet de ”hör hemma” i?
För Hammarby var det här tredje raka segern och den fjärde segern på de fem senaste matcherna.

För Sirius var det här tredje raka förlusten och den femte förlusten på de sex senaste matcherna.

Nu har Bajen, åtminstone tillfälligt, lika många poäng som ettan Malmö FF. Sirius ligger nu, efter en fin start på säsongen, precis ovanför kvalstrecket.

Börjar de här lagen ta plats i det tabellskikt som de ”hör hemma” i under 2019?

Efter Al-Hakims kritik - Hammarby visar inga repriser
Efter Hammarby-Kalmar i första omgången av årets allsvenska riktade domaren Mohammed Al-Hakim skarp kritik mot det faktum att hemmalaget visar reprisbilder på storbildsskärmen på Tele2 Arena, vilket enligt honom äventyrar domarnas säkerhet. I ligaorganisationen Svensk Elitfotbolls skriftliga direktiv står det att klubbarna har rätt att visa repriser på storbildsskärmar men det förekommer också, på sina håll, muntliga uppmaningar om att arrangören ska vara restriktiv när det gäller ”känsliga” domslut. Hammarby har, efter uppståndelsen kring KFF-matchen, fattat ett beslut om att inte visa några repriser inne på arenan. De körde alltså helt utan repriser mot Sirius.

Publicerad 2019-05-10 kl 21:06