Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Bajengruppens ordförande: "Måste tänka med hjärnan mer än hjärtat"

Mikkel Jensens övergång från Hammarby till BP slog ned som en bomb hos många på tisdagen. FotbollDirekt har tagit pulsen på tongångarna i supporterledet.

- Det är som väldigt mycket just nu. Som supporter är man van att reagera med ryggmärgen. Det är så det är. Man är känslomänniska som supporter. Hammarby och andra klubbar, vilket de nog lär bli varse, befinner sig i en jobbig ekonomisk situation. Mikkel Jensen var omtyckt av supportrarna och lojal och betytt mycket för klubben men man måste måste tänka mer med hjärnan än med hjärtat, säger Bajengruppens ordförande Frank Ågren till FotbollDirekt.

Mikkel Jensen hade stor betydelse hos Hammarby och tränaren Tony Gustavsson betonade han att tillsammans med Rami Shaaban och Fredrik Söderström hörde till lagets grundstomme. En del av denna är nu alltså borta. Men Frank Ågren är inte lika fördömande som Tony Gustavsson.
- Mikkel hade ett halvår kvar på kontraktet med hög lön och dessutom var han inte den startelva-spelare som han var tidigare. Då ser man som den bästa lösningen att låta honom gå. Många supportrar reagerar positivt och många negativt. Men Ibland måste man vara hård och krass inom fotbollen, säger Ågren och syftar på att inte ens en trotjänare och publikfavorit går säker längre om han inte levererar det som förväntas.

Men att han skulle gå till just BP kom som en överraskning också för Ågren.
- Inget ovanligt förr i tiden att spelare gick till konkurrenter. Numera är det mer ovanligt och jag kan inte komma på när vi sålde en Hammarbyspelare till en annan allsvensk klubb.

De reaktioner som FotbollDirekt har fått ta del av handlar delvis om en viss förvåning att göra sig av med en spelare på grund av ekonomiska skäl, då Hammarby fick in många miljoner i försäljningen av Charlie Davies. Men Frank Ågren förklarar hur det ligger till.
- Fotbollsekonomi är den dagliga driften. Intäkter och driften med löner och liknande kring en klubb. Men i ett bokslut redovisas inte spelarförsäljningar. På den punkten har inte Hammarby några ekonomiska problem. De går plus till skillnad från AIK och DIF. Men däremot visade driften 18 miljoner minus och det håller inte förlängningen att hela tiden ha kniven på strupen att ha stora underskott. och en vacker dag har man inga spelare att sälja. Vi måste balansera driften i Hammarby, så att vi kan göra ett plus minus noll resultat. Vad man gör nu är därför att göra sig av spelare med spelare med utgående kontrakt och höga lönekostnader. Kontrakt som skrevs då läget var annorlunda på spelarmarknaden och det ekonomiska läget annorlunda.
Vad Hammarby gör nu är att dra ned på driften. Klubben har haft lite för mycket folk anställda och måste åtgärda det.

Men rent sportsligt, hur betydelsefullt är det att en spelare som Mikkel Jensen försvinner. Han har ju ändå massor med rutin och har varit i klubben lång tid? - Man ska ha en klart väldigt klart för sig som spelare. Har man valt att skriva på för Hammarby, då representerar man en av Sveriges största klubbar, som har de mest hängivna supportrarna. Klarar man inte det som spelare har man inte i vår klubb att göra. Det här är professionell fotboll och man får bra betalt att göra det många människor, däribland alla supportrar bara drömmer om att få göra och som skulle kunna hugga av sig ena handen för att få vara med om. Man ska klara av att leverera utan att ha en massa pappor som håller en i handen. Att ha rutin i laget och x antal spelade matcher är viktigt måste vägas mot vad vad det kostar.

Vad ser du för framtid för Hammarby? Känns det ändå bra att klubben verkar ha dragit åt handbromsen. Hammarby har ju dessutom ett utvecklingslag tämligen högt upp i seriesystemet att hämta spelare ifrån. - Hammarby bygger för framtiden med en ny trupp och en ny organisation. Vi har vågat inse de här problemen. Jag är inte sämre än att jag inser att AIK och DIF hör hemma i allsvenskan inte minst för derbynas skull, då jag vet hur mycket de betyder men jag vet också vilka gigantiska underskott dessa klubbar dras med.

Du betonar vikten av att ha AIK och DIF kvar i Allsvenskan men vad skulle det betyda om Hammarby ramlar ned i Superettan?
- Det vore katastrof om vi trillar ur. Bedömningen som görs är att truppen ska räcka till. I det här läget handlar om det att spelarna tar sig i kragen och måste gå ut och leverera. De flesta supportrar har spelat fotboll någon gång och har kunnat slå två passningar i följd, därför är det lite märkligt att professionella fotbollsspelare verkar ha såna problem med att göra det.

Publicerad 2009-07-29 kl 12:07
Annons
Annons
Annons