Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bajens nye tränare: "Båda sjunger rock - men det låter inte likadant"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Milos Milojevic vill fortsätta spela offensiv fotboll, precis som Stefan Billborn gjorde med Hammarby.
Däremot vill han skruva på vissa detaljer för att få ut max av Bajens lag.
- Två tränare kan ha samma filosofi, men tolkningen är olika, säger Bajens nye tränare till Fotbollskanalen.

4:11
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från cupfinalen i spelaren ovan.

I förra veckan valde Hammarby att sparka Stefan Billborn, bara veckor efter att tränaren tagit klubbens andra titel någonsin då Bajen vann svenska cupen-finalen mot Häcken efter straffar.

Sent under söndagen presenterades Billborns ersättare - Milos Milojevic. Den 38-årige serben kommer närmast från rollen som assisterande tränare i Röda Stjärnan, men har också tränat klubbar på Island och basat över Mjällby. 

Under måndagen mötte Milojevic media för första gången där han tillsammans med klubbens sportchef Jesper Jansson svarade på frågor. Varför Bajen valde att satsa på Milojevic som ersättare till Billborn? Det säger Jansson så här om:

ANNONS

- Milos är här i Hammarby på grund av att klubben har stora ambitioner kring vad vi ska göra framöver. Han passar perfekt in i Hammarbys framtid. För andra året i rad ska vi spela europeisk fotboll, vilket har varit ett långsiktigt mål. Speciellt sista ett och ett halvt åren har Milos fått med sig den erfarenheten från Champions League och Europa League med Röda Stjärnan. 

Jansson fortsätter:

- Milos har stora ambitioner med sin tränarkarriär på samma sätt som vi i Hammarby har stora ambitioner med klubben. Det var viktigt att få in en tränare med internationell erfarenhet och som nyligen varit i svensk fotboll. En avgörande del i att Milos sitter här är också att han har koll på de olika kulturella skillnaderna i och med att han varit på Island, i Serbien och i Sverige. 

Milojevic själv är nöjd över att vara Hammarbys nye huvudtränare. 

ANNONS

- Jag är glad och stolt över att jobba här. Jag är taggad och klubbens samt mina ambitioner är lika. Vi kan utveckla Hammarby tillsammans. Laget har haft en fin utveckling under Stefans ledning och nu ska vi försöka ta nästa steg och komma närmare Europaspel och bli mer stabila kring att slåss i toppen. Det måste kombineras med klubbens vision om att ha en bra akademi och producera bra spelare. Alla de här sakerna och min ambition om att bli huvudtränare igen efter ett och ett halvt år i Röda Stjärnan gjorde det till ett lätt beslut, säger han. 

Hammarby har haft en tung vår i allsvenskan, där man ligger på åttonde plats i tabellen. Samma placering slutade man också på under fjolårssäsongen och Milojevic medger att Bajens resultat på senare tid inte varit bra. 

- Det har inte varit lika bra som året alla pratar om (2019, då Hammarby slutade på tredje plats i allsvenskan och slogs om SM-guldet). Det har varit upp och ner och vi vill göra det mer stabilt. Det finns mycket vi kan göra bättre som lag. Vi kan vara mer kompakta, det finns andra defensiva detaljer vi kan förbättra och vi kan bli bättre på offensiva principer. Och vidareutveckla det som gjorts bra, säger Milojevic.

ANNONS

Hammarby har haft en del problem defensivt de senaste säsongerna, är det något du vill ändra på där?
- Nej, inte alls. Vi vill fortsätta spela offensiv fotboll där vi kontrollerar matcher. Men det är klart att vi inte vill släppa in två mål per match. Defensiven är en laguppgift som alla måste vara en del av. Det handlar mer om mentalitet och disciplin än om skicklighet. 

Under måndagsförmiddagen publicerade Hammarbys tv-kanal HTV en intervju med Milojevic där han pratade om vikten av disciplin. För Fotbollskanalen utvecklar Milojevic sina tankar kring det hela.

- Taktisk disciplin är väldigt viktigt. I mina ögon finns det en disciplin i positionsspelet. I den sista tredjedelen måste spelarna visa sin fantasi och kreativitet och sin individuella skicklighet. Vi måste komma dit ofta och vi måste hitta vägarna att komma dit. När jag pratar om disciplin pratar jag inte om militär disciplin. Jag pratar om att man tränar disciplinerat och att man är en professionell spelare. Det måste vara roligt att spela fotboll och det är mest roligt när du vinner matcher.

ANNONS

Under sin tid i Hammarby var Billborn känd för sitt offensiva tänk där Bajen säsong på säsong öste in mål. Och precis som Billborns är Milojevics spelfilosofi offensivt lagd. Bajens nyte tränare menar ändå att hans spelsätt skiljer sig från Billborns, även om det handlar om mindre detaljer. 

- När jag pratar om aggressivitet är det vissa moment där vi vill vara aggressiva. Och det finns vissa moment där vi ska kontrollera utrymmet. Det beror på vilket lag vi möter vilka ytor vi ska vara i, och hur många vi ska vara där. Två tränare kan ha samma filosofi, men tolkningen är olika. Det är som att två sångare sjunger rock, men det låter inte likadant. Det behöver inte vara science fiction utan vi måste göra de enkla sakerna riktigt bra. Vi måste vara attraktiva när vi har 30 000 på läktarna. Jag gillar spelare som gör en tunnel, men om det leder till en omställning gillar jag inte det. Det måste stämma överens med det andra vi gör, och det kanske är det som är skillnaden. Det får ni se, säger han. 

ANNONS

Hammarbys målsätning de senaste säsongerna har varit tydlig där klubben vill vara med och slåss om en topp tre-placering i allsvenskan, vilket ger spel i Europa kommande säsong. Avståndet upp till serieledande Malmö FF är just nu nio poäng, men Milojevic tror fullt ut på att Bajen kan utmana i toppen även om laget inte fått en fläckfri start på säsongen. 

- Självklart finns målsättningen kvar. Det handlar om att vinna nästa match och vi har 22 matcher kvar. Och om vi vinner tillräckligt med matcher kan vi nå topp tre. Om vi jobbar på våra saker och spelar bra, attraktiv fotboll med ansvarsfullt tänkande kan vi nå målsättningen

Under Billborns ledning spelade Hammarby med en 4-3-3-formation, en formation som Milojevic också föredrar. Däremot är serben tydlig med att han inte är låst vid en uppställning. Spelarna är det som avgör vilken formation som är bäst. 

ANNONS

- 4-3-3 är min favorituppställning, men min formation är den som passar spelarna bäst, säger Bajens nye tränare och tillägger:

- Det är klart att du har en formation, men det beror på spelarna. Om du har två bra forwards spelar du med dem. Men allt beror på spelarna. Jag har en plan A, en plan B, en plan C - till och med en plan D. Jag hoppas ni kommer på nästa match och kan dra en slutsats. Kanske har ni rätt, kanske inte. 

I sommar öppnar åter igen transferfönstret i Sverige vilket gör det möjligt för Hammarby att förstärka truppen om man skulle vilja det. Hittills har man värvat Bjørn Paulsen, den mångsidiga dansken som blev en stor publikfavorit under sin senaste sejour i grönvitt. 

Om Milojevic vill värva ytterligare för att spetsa Bajens trupp? Kanske.

- Min vision är att alla spelare har 100 procent av mitt förtroende. Sedan är det upp till dem att utvecklas eller inte. Jag vill gå in positivt i det här och jag vill tro på att alla spelare i Hammarby håller allsvensk nivå. Med tiden kommer vi se, efter några veckor eller månader om vi behöver få in någon. Det är ett jobb som ständigt pågår inom fotbollen. Om du tror att din trupp blir bättre med en spelare är det klart att du går för det. Om inte, så vill jag inte det. Jag vill hellre göra spelare bättre som ger mig ett bättre lag. 

ANNONS

Milojevic gör sin första tävlingsmatch som huvudtränare i Hammarby den 4 juli då laget tar emot Halmstads BK på hemmaplan i allsvenskan.

Publicerad 2021-06-14 kl 14:49

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto