Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Bajens vd om kritiken - nu vill han ta efter Malmö FF

För fem och ett halvt år sedan blev Henrik Kindlund vd i Hammarby.
Sedan dess har klubben haft fyra tränare och tre sportchefer.
- Det är väl bara Jakob Michelsen som har varit ett misslyckande, säger han till Fotbollskanalen.

I maj 2012 blev Henrik Kindlund vd för Hammarby. Sedan dess har han varit ansvarig för flera byten av tränare och sportchef. När Kindlund började sitt jobb var Gregg Berhalter tränare och Gustaf Grauers sportchef. Ett år senare fick Berhalter sparkenoch några månader senare var det Grauers tur att få kliva åt sidan.

Efter det har Thomas Dennerby Nanne Bergstrand och Jakob Michelsen tränat Hammarby och där fick Dennerby kliva åt sidan medan Bergstrand och Michelsen fick sparken. 

Som sportchef tog Mats Jingblad över efter Gustaf Grauers och han lämnade i mars 2017 och ersattes av Jesper Jansson.

ANNONS

Trots en stor omsättning så anser vd:n Henrik Kindlund att man bara misslyckats med en rekrytering.

- Vi hade Nanne i tre år så det var väl ganska normal tid. Gregg sparkade vi när han hade ett halvår kvar av kontraktet. Så det är väl det här med Jakob som under de senaste åren sticker ut. 

Så under din tid som vd, är det bara Jakob Michelsen som har varit ett misslyckande av rekryteringarna som tränare och sportchef?
- Ja, alltså Nanne fick ju ett uppdrag som han fullföljde till minst 100 procent. Där var misstaget i så fall att vi skrev ett fyraårskontrakt. Vi kände att efter tre år så var vi färdiga, dels med uppdraget, dels med varandra. Så med Nanne var det precis det vi förväntat oss. Däremot är det klart att rekryteringen med Jakob, att vi avskedade honom efter ett år är klart att det är ett misslyckande. 

Hur ser du på fans som kritiserar dig för misslyckandet med Jakob Michelsen?
- Det är del av verksamheten. I grund och botten handlar det om vilka sportsliga resultat vi uppnår och det är klart att vi har tagit det här beslutet med Jakob ur det perspektivet. Alltså vilka de bästa förutsättningarna är för oss under 2018 och framår för att nå sportsliga resultat och framgångar. Det är ju det som vi har utgått ifrån. Sedan hur tongångarna går, det är klart att det är ett misslyckande att man behöver sparka en tränare efter ett år. Så den kritiken är befogad. Det är inget konstigt med det. Det finns saker som vi vet att vi borde ha gjort bättre. 

ANNONS

- Nu är det jättetydlig vart vi ska och den resan har vi varit inne på ett par år, att vi ska högre upp i tabellen i allsvenskan. Vi ska upp och konkurrera om topplatserna i allsvenskan. Den ambitionen har klubben rakt igenom från styrelsen hela vägen ner till spelarna.

- Men vi hade inte någon samsyn med Jakob om hur vi skulle ta oss framåt, hur vi skulle utvecklas. Då fick vi gå skilda vägar. Men det här sker ju inte bara i Hammarby utan det är en trend i allsvenskan just nu, att klubbarna blir starkare, mer kontinuitet i styrelse och ledning, och sedan är det en större omsättning på tränarna. Tittar du på allsvenskan i dag och personerna som den här säsongen kliver in som tränare så är det väl en som har varit tränare för sitt lag i allsvenskan längre än två år och det är bara Joel Cedergren i Sundsvall. 

Vad beror det på?
- Det handlar om en förändring i hur klubbarna fungerar och i tränarrollen. Kollar du historiskt tillbaka så var tränarteamet tre stycken och så var det materialare och en som körde bussen. Nu har väl Malmö 15-18 personer i sin sportsliga organisation och de andra stora klubbarna ligger på ungefär tio. Då blir det mer kompetens, mer specialister, mer resurser och en helt annan styrning av de resurserna. Då blir det också en tydligare rollfördelning och alla i den sportsliga organisationen blir mer specialiserade, inklusive huvudtränaren. 

ANNONS

- Det där är en omställningsprocess både för klubbarna och för tränarna. Det kan man ju se att den här tränargenerationen som har kört allsvenskan de senaste tio-femton åren är nästan borta nu. Allihop. Det är ju ingen slump. Det är klart att det sker en fotbollsmässig utveckling som bidrar till det här. Det är också ett tufft jobb att vara tränare vilket gör att man inte orkar hålla uppe energin och ledarskapet hur länge som helst. Men det är också jättetydlig att både i Hammarby och även i flera andra klubbar att när fokus i ned sportsliga organisationerna mer handlar om strategier, processer, tydliga roller och specialisering, då är det svårt för de som kommer från en situation där man har haft väldigt mycket att säga till om. När det gäller allt i klubben.

- Det är en tuff situation för de här personerna att hantera och det är en omställning för både klubbarna att styra och förklara rollen för huvudtränarna, och det är också en omställning för tränarna att ansvarsområdet är träning och match men då är det också det området som jag har befogenheter inom. För det är lätt att säga att mitt ansvarsområde är träning och match men jag vill ha befogenheter på alla andra områden också, för så har det ju varit historiskt och det kan man ju se att de flesta klubbarna går mot en riktning där det inte riktigt är så längre.

ANNONS

Någon klubb du tänker på?
- Malmö är ju föregångarna inom det här i svensk fotboll. Malmö har ju lyckats bygga ett team. Magnus Pehrsson har ju ett tydligt ansvar och stora befogenheter inom ramarna för det ansvaret men annars finns det annat folk som sköter grejerna i Malmö och det är ju rätt uppenbart att det funkar. Men då måste du ju naturligtvis ha resurserna för att ha en sådan organisation och det kan man väl se att de åtta-tio största klubbarna i allsvenskan har de resurserna i dag. Och då kommer den här utvecklingen.

Publicerad 2018-01-09 kl 07:30

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto