Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Bara Belgien exporterar fler unga än Sverige

Foto: SCANPIX.

Joel Asoro, 17, spelar till vardags i Sunderland.

Exporten av unga spelare har aldrig varit större.
Och Sverige tillhör de länder i Europa där flest väljer att lämna.
Det visar siffror från researchgruppen Football Observatory.

Jakten på att suga upp Europas bästa talanger pågår ständigt bland de största klubbarna. Och nu visar siffror från CIES Football Observatory, en researchgrupp med sin bas i Schweiz, att det aldrig tidigare varit så många spelare under 18 år som väljer att lämna sina hemländer än vad det var 2016.

I sin rapport konstaterar man att medelåldern på spelarna då de gör sin första flytt sjunkit från 22,2 2009 till 21,7 2016. Det är siffror som baseras på spelare i 31 av Europas högsta serier. På 20 år har andelen fotbollsspelare som lämnat sina respektive hemländer i Europa innan man fyllt 18 år tredubblats. Det nya rekordet för ett och samma år sattes i oktober i år då 195 spelare flyttat.

Det som dessutom är intressant ur en svensk synvinkel vad gäller rapportens innehåll är att det bara är Belgien som exporterar fler spelare under 18 år än Sverige. Av de totalt 597 spelare som alla lämnat innan sin artonde födelsedag har 23 kommit från Sverige (lika många som Frankrike) samtidigt som Belgien står i särklass med sina 38 spelare.

Målet för de unga talangerna är till stor del England. Hela 180 spelare, motsvarande 30 procent av spelarna som flyttat, gjorde det för att spela i England och just flytten från Sverige till England (16 spelare) är det näst mest vanliga förhållandet i hela Europa. Bara flytten mellan Belgien och Holland har genererat mer.

Football Observatory konstaterar i sin slutsats att ”de växande ekonomiska skillnaderna mellan klubbarna tillåter de rikaste att knyta till sig de mest lovande spelarna” och att ”resultatet indikerar att flytten av orutinerade spelare innebär en stor risk för både spelare och lagen som rekryterar dem. Tyvärr är det i alltför spekulativa sammanhang många aktörer som tjänar sitt levebröd på spelarövergångar.”

Här går att läsa rapporten i sin helhet.

Publicerad 2016-12-13 kl 19:13
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons