Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Bekräftat: Fransson klar för Basel: "Pekings största försäljning någonsin"

Allsvenskan

Alexander Fransson är klar för FC Basel. Mittfältaren har skrivit på ett 4,5 års avtal.
- Norrköpings största försäljning någonsin, säger agenten Patrick Mörk till Fotbollskanalen.  

Foto: SCANPIX

IFK Norrköpings Alexander Fransson har jagats av många klubbar men har nu gjort sitt val. Under lördagens presenterades mittfältaren av schweisiska topplaget FC Basel där han skrivit på ett avtal som sträcker sig till 2020.

- I början var det lite rörigt för honom då han skulle bestämma sig för vilken klubb han skulle gå till. Det var en klubbpresident som ville skicka sitt privatjet för att hämta honom från Norrköping, samtidigt som i en annan klubb som vi besökte avstod tränaren från att åka på en bortamatch för att kunna ta emot oss. Så i början var det ett svårt val, säger agenten Patrick Mörk till Fotbollskanalen.

Annons

- När han i mellandagarna var och besökte Basel under mellandagarna så stod det rätt klart att hans val var mellan dem eller att stanna i Norrköping. Deras sportchef Georg Heitz tog fram en tavla där han skrev upp alla spelare som de sålt vidare under de senaste åren till europeiska storklubbar. Sedan berättade han hur deras egyptiska mittfältare Mohamed Elneny är på läkarundersökning hos Arsenal just nu, och jag såg hur de lös till i Alexanders ögon. Han är en stor Arsenal-supporter.

Varför föll valet på just Basel?
- De leder ligan med tio poäng och nästa år lär det bli deras femte Champions League-gruppspel på sju år till hösten. De har ju slagit storklubbar som Manchester City, Tottenham och allt vad de heter, så det var ett svårslaget utgångsläge.

Så det var just Champions League som lockade honom?

Annons
- Nja, det var egentligen många faktorer. Han och hans tjej hade aldrig varit i Basel och staden påminner en del om Norrköping med spårvagnar överallt. Det kändes som ett lättare steg än att komma till en stor miljonstad. 

- När vi gick igenom bonusarna i kontraktet, så fanns bonus för att vinna ligan, cupen, gå till Champions League men inget för Europa League. När vi frågade om det där så sa dem att bara gå till Europa League är ett fiasko, det säger lite om musklerna som den klubben har.

Det säger lite om Alexanders kontrakt också, detta lär innebära en ganska stor löneökning?
- Ja, det var det. Det var ändå ett sådant fall där han ville välja klubb efter miljö och utveckling istället för pengar. De andra klubbarna frågade mer eller mindre om vad som krävdes och hur mycket de behövde bjuda. Men vi sa de direkt att det inte är någon idé då han inte kommer att välja er. Hans karriär är inte i det stadiet där pengar går först. 

Annons

Alexander Fransson lämnar nu guldlaget IFK Norrköping efter totalt 73 allsvenska matcher för klubben där det blivit 7 mål.

- Basel kom överens med Norrköping under förra helgen. Det var inga problem då de så tydligt ville ha honom och som jag förstår så är det här IFK Norrköpings största försäljning någonsin. När han bara hade ett år kvar på kontraktet så är det lite häftigt.

Hur mycket rör det sig om eftersom du säger att det är den största försäljningen någonsin?
- Jag kan inte kommentera några summor, men det största tidigare som jag förstått var Ajdarevic som gick för någonstans runt 13-14 miljoner kronor, avslutar Mörk.

I Basel FC spelar sedan tidigare den svenska vänsterback Behrang Safari. Transferfönstret i Schweiz öppnar inte förrän den 16 januari, så Fransson åkte idag på januariturné med det svenska landslaget. 

Annons

Spelaren själv säger till Norrköpings hemsida att han är mycket nöjd med flytten och att hans svenska klubb får bra betalt av övergången. 

- De tror mycket på mig och att jag kan utvecklas där. Även om beslutet att lämna Norrköping och klubben i mitt hjärta var oerhört jobbigt att ta så känner jag mig fotbollsmässigt redo för nästa steg, säger han. 

Nu väntar ytterligare ett guldrace i Schweiz, men Fransson säger att han snarare ser fram emot nästa säsong. 

- Jag har ett halvår på mig att komma in i allt, se hur det fungerar. Så får vi se hur mycket speltid det blir nu i början, klart jag hoppas få spela men samtidigt är det ett lag som går väldigt bra för tillfället. Jag kommer att ha tålamod.

Se Franssons mål mot IFK Göteborg på Parken i spelaren ovanför. 

Publicerad 2016-01-02 kl 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto