Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Bekräftat: Han föreslås som ny ordförande i Blåvitt

Foto: TT

Frank Andersson, 61, föreslås bli näste ordförande i IFK Göteborg.
Det meddelande valberedningen på en presskonferens under tisdagseftermiddagen.
– Jag hade ångrat mig under resten av mitt liv om jag hade tackat nej, säger han.

Under måndagen berättade Karl Jartun att han bestämt sig för att inte ställa upp för omval som ordförande i IFK Göteborg på årsmötet den 7 mars.

Nu har valberedningen avslöjat deras förslag till ersättare. Och det är, precis som GP var först med att avslöja, Frank Andersson som lyfts fram.

– Frank kommer att bidra med idrottslig kompetens, stor vana av medlemsstyrda organisationer och demokratiska processer. Frank har också en omfattande erfarenhet från styrelser i olika företag. Tydlig och ärlig kommunikation är två andra styrkor hos Frank, skriver klubben på sin hemsida.

Frank Andersson har tidigare haft en del tunga politiska S-uppdrag i Göteborg och Västra Götalands regionen. Han har även varit ordförande i Gunnilse IS i över 20 år.

– Jag blev tillfrågad av valberedningen för en dryg vecka sedan om jag kunde tänka mig att gå in i IFK:s styrelse och om jag dessutom kunde tänka mig att bli ordförande. Jag har haft förmånen att sitta ordförande på IFK:s årsmöte tidigare, trodde det gällde det först. Så jag blev väldigt överraskad över det här. Sa att det tåldes att tänkas på, säger han.

– Den enda jag pratat med om det här är min fru. Nu känner jag att jag kan bidra till att göra IFK ännu bättre. Jag känner att jag har tid, ork och framförallt en väldig lust. Och jag hade ångrat mig under resten av mitt liv om jag hade tackat nej.

Valberedningens förslag läggs fram inför medlemmarna på årsmötet den 7 mars.

– Jag hoppas att de anser mig lämplig som ordförande, säger han.

Om du blir vald, hur vill du forma framtidens IFK Göteborg?
– I det läget vi är nu är ekonomin den klart viktigaste frågan att komma tillrätta med. Något år kan man gå några miljoner back, men i längden är det fullständigt ohållbart. Det måste vara prioritet ett för styrelsen.

Det har funnits kritik mot den nuvarande styrelsen med Karl Jartun i spetsen. Hur ser du på deras arbete?
– Jag är också medlem i IFK och kan ha kritik. Det som jag tycker har saknats är medlemsförankringen. Jag upplever att många medlemmar känner att de inte är med på samma resa. Där hoppas jag att vi ska bli tydligare. Det finns inte många i idrottssverige som har 400-500 på sina årsmöten. Det ska vi inte se som ett hot, utan en möjlighet. Alla ska känna att nu samlar vi ihop oss, gör en nystart. Nu fixar vi detta.

Joakim Brinkenberg, ordförande i valberedningen, är väldigt glad över att Frank Andersson valde att tacka ja.

– Han vet precis vad det här handlar om. Han har varit med på liknande resor, inte bara inom fotbollen. Han har väldigt sunda värderingar. Han kan fotboll, säger han.

Hur många andra kandidater har ni pratat med?
– Inte speciellt många. Vi har rört oss mycket i en intern krets kring IFK. Och Frank var en av våra toppkandidater. Så är det.

Joakim Brinkenberg berättar också att Frank Anderssons namn har föreslagits av flera medlemmar.
– Ja. Det är ett 15-tal medlemmar som spontant har föreslagit honom. Det känns bra.

– Och jag har svårt att se att det skulle finnas speciellt många skäl till att han inte skulle väljas på årsmötet.

Förutom Frank Andersson föreslår valberedningen att Andreas Johansson, 43, och Jakob Andreasson, 44, väljs in i styrelsen. Johansson som har en bakgrund inom supporterklubben Änglarna och Andreasson som bland annat har arbetat som avdelningschef inom Göteborgs kommun.

– Vi tycker att vi har täckt in de väsentliga kompetenser som krävs i en styrelse, säger Joakim Brinkenberg.

Publicerad 2016-02-09 kl 16:55
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons