Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
1:07

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses ett av Benjamin Nygrens mål för Blåvitt under säsongen.

Bekräftat: Utredning mot Blåvitt inledd - klubben riskerar böter

En utredning mot IFK Göteborg rörande Benjamin Nygrens övergång till Genk är i gång.
Det bekräftar nu Svenska Fotbollförbundet.
- Det pågår en utredning, säger chefsjuristen Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

I juni slutförde IFK Göteborg sin största spelartransfer någonsin. Då presenterades forwarden Benjamin Nygren, då 17 år, av Genk. Kort därefter bekräftade Blåvitt att agenter varit involverade i affären. Bland annat sa klubbdirektören Max Markusson följande till Göteborgs-Posten:

- Vi gjorde ju en väldigt bra försäljning och vi är också väldigt nöjda med det (agent)arvode vi har betalat.

Enligt Svenska Fotbollförbundets regelverk är det inte tillåtet att betala ut ersättning till en agent i samband med en affär som rör en spelare som är under 18 år.

ANNONS

"Det är förbjudet för såväl spelare som förening att betala ersättning till förmedlare i anledning av förhandling om anställningsavtal eller spelarövergång avseende underårig spelare", går det att läsa i SvFF:s regler.

Efter att Markusson, och ordföranden Mats Engström, uttalat sig om agenters delaktighet i Nygren-övergången berättade SvFF att man tänkta titta närmare på affären.

- Vi kommer titta närmare på det här, det kan jag säga. Det gör vi med alla affärer där det kommer fram uppgifter om att det kan finnas frågetecken, sa förbundsjuristen Tobias Tibell till Fotbollskanalen.

Det hela har nu lett fram till en faktisk utredning mot IFK Göteborg gällande brott mot förmedlarreglementet. Förbundets jurister undersöker nu vad som hänt i samband med Nygrens flytt till Belgien och ska fatta ett beslut om Blåvitt ska anmälas till disciplinnämnden eller inte.

- Det pågår en utredning. Prognosen är att vi kan ha ett beslut i frågan, om det ska bli en anmälan eller inte, inom ett par veckor. Det är en rimlig uppskattning i alla fall, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette.

ANNONS

Vad kan du säga om en sådan här utredning, hur fungerar den?
- Några detaljer om exakt hur vi går till väga kan jag inte ge, men naturligtvis kan en åtgärd vara att höra den berörda föreningen i första hand. Det är ju inte så konstigt. I övrigt kommenterar jag inte vad vi gör och inte gör.

Efter att AIK sålt Alexander Isak (då 17 år) till Borussia Dortmund i januari 2017 och betalat en agent i samband med affären anmäldes klubben till disciplinnämnden av Svenska Fotbollförbundet. Nämnden kom fram till att AIK hade brutit mot SvFF:s regelverk och straffade klubben med böter på 350 000 kronor.

Enligt Riksidrottsförbundets stadgar är maxbeloppet för böter i sådana här fall 500 000 kronor.

Fotbollskanalen har sökt representater för IFK Göteborg utan framgång.

Publicerad 2019-07-30 kl 14:25

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto