Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

SvFF:s besked: AIK straffas för Isak-affären

Nu är det klart, AIK straffas med 350 000 kronor i böter för brott mot Svenska Fotbollförbundets förmedlarreglemente.
Det meddelade SvFF:s disciplinnämnd under tisdagen.

I Svenska Fotbollförbundets reglemente gällande förmedlare står det följande:

"Det är förbjudet för såväl spelare som förening att betala ersättning till förmedlare i anledning av förhandling om anställningsavtal eller spelarövergång avseende underårig spelare".

En klubb får alltså inte betala en agent i samband med en affär som gäller en spelare under 18 år. Men det har AIK gjort när man sålde anfallaren Alexander Isak till Borussia Dortmund, och nu straffas man av SvFF:s disciplinnämnd. I förra veckan framkom det att en anmälan inkommit och nu har disciplinnämnden meddelat sin dom i ärendet. AIK straffas med böter på 350 000 kronor efter att nämnden kommit fram till att klubben brutit mot regelverket. Enligt Riksidrottsförbundets stadgar är maxbeloppet för böter i sådana här fall 500 000 kronor.

ANNONS

Enligt tyska Kicker kostade Isak drygt 85 miljoner kronor att köpa loss från AIK för Borussia Dortmund. Fotbollskanalen har tidigare skrivit om att Vladica Lemic fick mellan 20-25 procent av den summan. Lemic är agenten som var inblandad i affären.

I disciplinnämndens beslut står det följande:

"AIK har i ett yttrande till SvFF uppgett att SvFF utfärdade ett International Transfer Certificate (ITC) till Deutscher Fußball-Bund trots att SvFF hade kännedom om att AIK anlitade och avsåg att betala ersättning till en förmedlare i samband med övergången. Detta innebär enligt AIK att SvFF godkänt att AIK betalat förmedlarersättning. AIK har även uppgett att de öppet redovisat ersättningen i TMS".

"Enligt anmälaren (SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette) har SvFF inte haft möjlighet att hindra spelarövergången med hänvisning till att otillåten förmedlarersättning betalats. Utfärdandet av ett ITC anger endast att villkoren i FIFAs regelverk Regulations on the Statues and transfer of Players är uppfyllda. Om det i samband med en spelarövergång har skett en överträdelse av SvFFs reglemente för förmedlare prövas den frågan i annan ordning. Av art 2 p 5 i reglementet framgår också att reglementet inte påverkar giltigheten av avtal om anställning eller spelarövergång".

ANNONS

Disciplinnämnden har uppgett hur man bedömt fallet i sitt beslut och man skriver att det är klarlagt att AIK betalat en förmedlare pengar i samband med övergången.

"Frågan är då om SvFFs utfärdande av ett ITC innebär att SvFF godtagit att AIK skulle betala ersättning till sin förmedlare och att AIK därför inte kan bestraffas. Nämnden konstaterar att det svenska reglementet liksom FIFAs reglemente inte ger SvFF rätt att tillåta undantag utan förbudet är absolut. Det är alltså AIK som har haft ansvaret för att reglementet följdes och att SvFF utfärdat ett ITC förändrar inte detta ansvar. Till detta kommer som anmälaren påpekat att en otillåten ersättning i sig inte påverkar giltigheten av en spelarövergång. AIK har därmed brutit mot reglementet och ska bestraffas för detta".

Det finns inget annat liknande fall som disciplinnämnden har kunnat jämföra med när man fattade sitt beslut.

"Nämnden har dock tidigare haft ärenden angående brott mot representationsbestämmelsernas förbud mot tredje parts påverkan av förenings självständighet i fråga om spelaravtal (se B 2014:231 och B 2014:232). I dessa fall beslutade nämnden om böter om 200 000 kr respektive 250 000 kr. Här är situationen allvarligare då förbudet avser att skydda unga spelare. Dessutom handlar det i ärendet om mycket stora belopp, vilket bör beaktas så att påföljden för brott mot bestämmelsen inte närmast får karaktären av en mindre administrativ avgift. Samtidigt har AIK inte försökt dölja att ersättning till förmedlaren skulle betalas och har också varit tillmötesgående när ärendet har 3 hanterats hos SvFF. Det går också att föreställa sig svårare fall när en förening betalar en förmedlare vid sidan av ett avtal om övergång och försöker hålla ersättningen hemlig. Detta sammantaget gör att nämnden anser att böterna bör bestämmas till 350 000 kr", skriver disciplinnämnden.

ANNONS

Beslutet från disciplinnämnden kan överklagas till Riksidrottsnämnden senast den 16 maj.

Publicerad 2017-05-02 kl 11:00

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto