Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Beskedet: Vaccinationsbevis krävs på AIK:s och Hammarbys matcher

Allsvenskan 2021-12-02 kl 18:23

AIK har sålt 30 000 biljetter och Hammarby 27 000.
Nu krävs det vaccinationsbevis för att se Stockholmsklubbarna på hemmaplan i sista omgången.
- Vi har förberett oss på olika scenarier och detta var väl det vi minst ville ha, säger Hammarbys vd Richard von Yxkull till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

På lördag avslutar AIK och Hammarby den allsvenska säsongen med hemmamatcher mot Sirius respektive Kalmar FF. Nu meddelar de båda Stockholmsklubbarna att supportrar som vill se matcherna på plats behöver giltiga vaccinationsbevis för att komma in. Detta eftersom taken på Friends Arena och Tele2 Arena kommer att vara stängda, vilket betyder att arenorna klassas som inomhusarenor. Det är Länsstyrelsen som fattat beslut i frågan.

Enligt nya direktiv som trädde i kraft den 1 december krävs vaccinationsbevis för åskådare på inomhusevenemang om inte arrangörerna begränsar publikantalet med avstånd mellan sällskap.

ANNONS

- Det är bara acceptera att man gör den bedömningen och vi förhåller oss till regelverket som finns. Det finns inte så mycket att göra. Reglerna finns av en anledning, säger Hammarbys vd Richard von Yxkull till Fotbollskanalen.

Vad innebär beskedet för era förberedelser?
- Klart att det är en arbetsbörda och en resursfråga, men vi har levt i den här världen med covid-19 i två års tid snart, så vi är hyfsat förberedda på den här typen av besked eller arrangemang.

Hammarby har hela tiden haft en vilja att spela med öppet tak, men det omöjliggörs av väderleken, enligt von Yxkull.

- Vi har förberett oss på olika scenarier och detta var väl det vi minst ville ha.

Hammarby har sålt närmare 27 000 biljetter till matchen på Tele2 Arena.

- Jag hoppas så många som möjligt kan och vill komma på matchen, säger von Yxkull.

ANNONS

AIK har sålt drygt 30 000 biljetter inför den eventuella guldmatchen hemma mot Sirius. Tillförordnad vd Fredrik Söderberg utvecklar händelseförloppet i ett sms till Fotbollskanalen:

"Det är ju två olika besked. Dels får vi ett besked från Länsstyrelsen att arrangemanget kommer att klassas som inomhusevenemang oavsett om taket är på. Det kan man ju vid första anblick tycka är naturligt, men det går faktiskt tvärtemot de direktiv vi fick från myndigheterna i somras. Då fanns det t.ex. risk för att taket skulle behöva stängas vid åska varpå vi fick beskedet att arenan i ett sådant fall klassas som en utomhusarena oavsett. Nu får vi ett nytt besked några dagar innan match och det är ju så klart märkligt och väldigt besvärligt för oss."

Söderberg fortsätter:

"Parallellt får vi ett besked om att med rådande väderlek kommer taket på Friends Arena inte kunna vara öppet, trots att både vi och arenaoperatören haft som gemensam ambition att spela med öppet tak. Vilket då föranleder att vi blir tvungna att följa de direktiv som gäller vid inomhusevenemang."

ANNONS

Hur ser du på att ni fick beskedet bara två dagar före match?
"Att det är väldigt beklagligt. Som fotbollsarrangör hamnar vi på undantag då det här egentligen inte berör vår sport. Fotboll spelas utomhus och det är endast vi och Hammarby som har problemet att vi spelar med arenor med skjutbart tak som har specifika säkerhetsföreskrifter vid en viss temperatur."

Förstår du eventuell frustration från era fans i den här frågan?
"Absolut! Det är förändrade förutsättningar med väldigt kort varsel. Jag tycker inte att diskussionen ska handla om huruvida någon ska vaccinera sig eller inte utan att så många som möjligt ska få se AIK spela fotboll samt att vi som arrangör ska kunna få rätt förutsättningar till att genomföra våra matcharrangemang. Det är beklagligt att människor kommer i kläm på grund av beslut vi inte rår över."

ANNONS

Inför slutomgången ligger AIK tvåa i allsvenskan, två poäng bakom Malmö FF. Därmed är AIK beroende av att Halmstad vinner borta mot MFF på lördag, samtidigt som AIK besegrar Sirius, för att SM-guldet ska hamna i Solna.

Allsvenskan

Tabell

# Lag S V O F +/− P
1 Malmö FF Champions League-kval 30 17 8 5 28 59
2 AIK Europa Conference League 30 18 5 7 20 59
3 Djurgårdens IF Europa Conference League 30 17 6 7 16 57
4 IF Elfsborg 30 17 4 9 16 55
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto