POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Beslut i dag: 51-procentsregeln blir kvar

Svenska fotbollsklubbar ska vara medlemsägda.
Riksidrottsförbundets stämma röstar nej till att slopa 51-procentsregeln.
- Frågan har ett stort symbolvärde, säger ordföranden Karin Mattsson Weijber.

Diskussionen har varit en oerhört het potatis inom svensk idrott på senare tid. Flera stora specialförbund, däribland fotbollen och ishockeyn, har öppnat för att ändra bestämmelserna kring hur föreningarna drivs.

Många har varit av uppfattningen att privatpersoner borde tillåtas att köpa till exempel ett fotbollslag – för att på så vis kunna pumpa in mer pengar och göra sporten mer konkurrenskraftig i ett internationellt perspektiv. Andra har velat behålla folkrörelsetänket och försvarat den form som råder i dag, att varje klubb måste ägas till minst 51 procent av sina medlemmar.

På lördagen bestämde RF-stämman att det nuvarande systemet blir kvar.

- Frågan har ett stort symbolvärde för idrottsrörelsen. Under diskussionen pekade många på idrottens ställning i förhållande till renodlad kommersiell verksamhet. En sänkning av 51-procentsgränsen uppfattades som ett principiellt avsteg från vår utgångspunkt - medlemskontrollerade ideella föreningar, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber i ett pressmeddelande.

Därmed är det fortsatt stopp för bolag eller investorer som helt vill ta kontrollen över klubbarna.

- Dagens beslut innebär att svensk idrott vill värna sin gemensamma grund, den ideella föreningen. Det är en viktig signal till omvärlden, i en tid när föreningslivets särart ifrågasätts inte minst från EU. Samtidigt är det tydligt att flera idrotter är utsatta för en allt hårdare internationell konkurrens som kräver stora resurser att hävda sig i, och därför gav stämman RS i uppdrag att fortsätta utreda frågan, säger Karin Mattsson Weijber.

Publicerad 2011-05-29 kl 14:24
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå