POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Björck vill till allsvenskan: ”Skickar en blink till Göteborg”

Fredrik Björck vill efter sex säsonger i Danmark och Norge snart hem till Sverige. Helst till Göteborg.
– Det skulle vara jävligt intressant, säger han.

Året är 2007 och Fredrik Björck är nyligen värvad till Elfsborg året efter att laget vunnit SM-guld.
Men att spela hos regerande svenska mästaren är inte motivation nog. Björck var trött på allsvenskan och ville göra något nytt. Han skrev på för Esbjerg i Danmark.

– Att lämna allsvenskan är det bästa valet jag tagit i hela mitt liv. Fotbollen var inte rolig längre och jag ingen inspiration eller motivation. Jag var på samma ställen jag alltid varit, inget nytt hände och jag hade blivit placerad, eller placerat mig själv, i ett fack, säger Fredrik Björck till Fotbolldirekt.se.

– Det kom nya tränare men oavsett vem jag hade så var man den man var för dem, på gott och ont.

Vilket "fack" fastnade du i?
– Jag var stabil. Men jag lyckades inte få ut mer på grund av... ja, jag vet inte. Jag kanske begränsade mig själv. Jag låg där på ”3 plus” varje match och kände att det inte riktigt hände något mer. Jag hade inte den där riktiga tändningen.

Efter tre bra år i Esbjerg skar det sig mellan Björck, som då var lagkapten, och nya tränaren.

– Tränaren som tog över sista året och jag, vi drog inte åt samma håll. Jag var ju lagkapten och då blev det ju kaos. Det var inte så att vid bad varandra dra åt helvete men det var en mur mellan oss och vi slutade prata. Det kändes både tråkigt och förvånande.

Tromsö visade intresse Björck som i sin tur pratade med gamle vännen Arash Talebinjad med förflutet i den nord-norska klubben. Han berättade att det var en liten mysig klubb med väldigt bra sammanhållning. Och Arash hade rätt.

– Det är en jävligt speciell klubb, alla är verkligen trevliga. De är väldigt noga när de rekryterar folk och spelare till olika positioner och kollar upp hur bra människorna är.

– Det är en helt fantastisk klubb att vara i med riktig harmoni och glädje i laget. Jag skulle vilja rekommendera unga spelare, trots att man ju faktiskt flyttar till Nordpolen, att gå dit. Det är en väldigt bra skola och mer familjärt än i de större svenska klubbarna, där blir det ganska hårt klimat och höga krav. Jag önskar att jag varit här när jag var 20-22 år, det hade varit väldigt bra.

Björcks kontrakt går ut 31 december 2012 och den 32-årige backen funderar redan nu på framtiden.

– Får jag fortsätta att ha den formen som jag hade förra året och får spela mycket så... med det kommer jag få de erbjudanden jag vill ha, oavsett om det är Tromsö eller någon annan klubb.

Vill du spela allsvenskan igen innan du slutar?
– Ja, det har blivit något jag vill igen. Det är något som skulle vara väldigt spännande. Som jag sa tidigare så var jag ganska bekväm i allsvenskan förut, jag spelade i stort sett alltid och jag skulle vilja komma tillbaka och se om man lärt sig något, vilket jag tror att jag har. Jag är i bättre fysisk form än på många, många, många, många år. Det skulle vara jävligt intressant prova på igen.

Du är 33 år när ditt kontrakt med Tromsö går ut. Skriver du ett nytt kontrakt där kanske du inte är stekhet på marknaden när det kontraktet går ut.

– Det är helt sant, ska man byta klubb så är det kanske nu då, eller ett år till här så är man inte lastgammal heller.

Du är från Göteborg. Är det dit du helst återvänder?

– Ja, absolut. Jag vill hem och vara med min familj och landa lite igen, det är ändå tio år sen jag bodde i Göteborg, förutom en liten period i Elfsborg. Det känns absolut som det hade varit bra. sen vet man inte, jag vill spela fotboll också. Men visst, jag skickar en liten blink till Göteborgs-lagen.

Har det varit några allsvenska klubbar som hört av sig?

– Det har funnits, senast i vintras innan säsongen slutade. Men det var inget som kändes riktigt rätt för mig.

Vad är chansen att du spelar allsvenskt redan 2012?

– Det vet jag inte, just nu finns inget konkret. Nu är jag fokuserad på göra jobbet i Tromsö.

Hur är din inställning att gå som Bosman?

– För mig är det rätt enkelt. Jag har en kort karriär och först och främst vill jag spela där jag har en omgivning och en kontrakt jag känner mig nöjd med. I dagsläget är det nästan inga lag som har pengar att köpa spelare med, alla väntar ju på att spelarna ska bli Bosman.

– Om man leker med tanken med Tromsö så skulle jag gärna skriva ett nytt kontrakt innan jag lämnar för att ge tillbaka till klubben och för att de ska kunna hitta en ny spelare. Men då finns risken att ingen har råd att köpa mig. Jag kan inte förstå hur klubbarna inte förstår spelarna, för de älskar ju en Bosman-spelare in men spottar på en Bosman-spelare på väg ut.

Under sin karriär i Sverige spelade Björck i Västra Frölunda, AIK, Helsingborg och Elfsborg.

– Av de lagen så är det Helsingborg jag följer. Jag känner några av spelarna och det är klart att man håller koll på hur det går för dem. Av det jag såg förra året så blev jag väldigt imponerad. De hade en maskin och även om den krånglade ibland så var det alltid någon spelare som klev fram och lyckades avgöra. De var extremt effektiva. Jag tror de hade vunnit Tippeligan också, är man så överlägsen i allsvenskan så är man det här också.

Publicerad 2012-02-08 kl 11:21
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto